Kupowanie akcesorii z Chin

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kpulka
    • 2010
    • 13

Kupowanie akcesorii z Chin

Witam
    Zauważyłem, że różnica cen za chińskie wyzwalacze, np. yongnuo 603, w Polsce i na ebayu (aukcje gdzie paczka idzie z HK) to około 30%. Chciałbym kupić w ten sposób wyzwalacze albo lampę i nie przeraża mnie fakt dotarcia paczki w ciągu długiego czasu (2 tygodni). :P
    Czy ktoś z was zamawiał w ten sposób? Jeśli tak to skąd (ebay polski, com czy może jest coś na allegro?).
    Pozdrawiam
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Zamieszczone przez kpulka
    nie przeraża mnie fakt dotarcia paczki w ciągu długiego czasu (2 tygodni)
    Niech Cię również nie przeraża 12 tygodni. :P

Tylko ebay.com
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• daviddark
      Bywalec
      • 2009
      • 180

eBay czy polski czy japoński czy jakiś inny to wciąż ten sam ebay. ebay jest jeden tylko w różnych językach. Gdziekolwiek zamówisz to będzie to samo.

dinderi: 12 tyg to chyba już jakiś bardzo ekstremalny przypadek (Chiński Nowy Rok). 2 tyg do miesiąca to norma
      5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
      (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
      Blog
      portfolio

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez daviddark
        eBay czy polski czy japoński czy jakiś inny to wciąż ten sam ebay. ebay jest jeden tylko w różnych językach. Gdziekolwiek zamówisz to będzie to samo.
        Ale nie będzie to samo, jeśli chodzi o wybór. Otwórz sobie w oddzielnych karatch przegladarki ebay.com, ebay.pl i ebay.de. Wpisz tą samą frazę i zobacz co się wyświetliło.
        Tylko ebay.com.

dinderi: 12 tyg to chyba już jakiś bardzo ekstremalny przypadek (Chiński Nowy Rok). 2 tyg do miesiąca to norma
        Dla mnie norma to 6 tygodni. Raz się zdarzyło, że czekałem 5 dni, a raz 12 tygodni.
        Ja jestem realistą, jeśli zakładam jakieś przedsięwzięcie, to przyjmuję najmniej korzystne założenia. Unikam dzięki temu rozczarowań.

A wogóle to temat dubel:
        http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73546
        http://www.canon-board.info/showthread.php?t=66327
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• chawison
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 34

witaj
          zalezy jak liczysz te 30% , musisz pamiętać że :
          Paypal zarabia głownie na przeliczniku waluty USD/PLN który znacznie odbiega od średniego NBP nie wypominając o kursie bieżącym danego dnia ... więc płacimy dużo więcej złotówek za dolary które kupujemy w paypalu ...
          Odesłanie lampy do Chin/ Hong Kongu w razie awarii to koszt ok. 60-70 pln ( przesyłka rejestrowana ) ...
          Paypal : " Opłata za przeliczenie waluty .. Kurs wymiany jest regularnie korygowany i może być zastosowany natychmiast, bez powiadamiania Użytkownika. Ten kurs wymiany zawiera opłatę manipulacyjną określoną jako pewien procent powyżej hurtowego kursu wymiany, po którym firma PayPal pozyskuje walutę obcą; tę opłatę manipulacyjną zachowuje firma PayPal. " " ... " Między 3,0% a 4,0% powyżej hurtowego kursu wymiany, w zależności od waluty, na którą przeliczana jest dana kwota (zobacz poniższą tabelę). "
          Plus
          " Opłata za płatność w pełni finansowana z:
          - salda konta PayPal
          - rachunku bankowego
          Do Chin 2,0% , przy płatności kartą 4,9% "

Czyli realnie za samą płatnośc doliczach ok. 10%
          Dodatkowo - Urząd Celny może naliczyć ( ale nie musi - Twoje ryzyko)
          23% VATU
          3,7% Cła

W skrajnym przypadku masz ok. 6,7% drożej niż w Polsce i Gwarancje w Chinach ( lub jej brak)
          W wersji optymistycznej masz ok.20% taniej i dalej gwarancje w Chinach.
          Do tego dochodzi możliwość zaginięcia przesyłki .
          Pozdrowienia
          Adam

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

Zamieszczone przez chawison.pl
            W wersji optymistycznej masz ok.20% taniej i dalej gwarancje w Chinach.
            Nie wiem zatem jak to u mnie wychodziło, że zakupy z HK kosztowały mnie maksymalnie 60% tego , co musiałbym zapłacic w Polsce.
            oczywiście, miałem szczęście, ze nie naliczano mi cła i VAT.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• gavin
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1339

A moja przejściówka całkowity koszt w HK 60zł, a najtaniej na alle 180zł, no ale miesiąc czekania.

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Zamieszczone przez dinderi
                Nie wiem zatem jak to u mnie wychodziło, że zakupy z HK kosztowały mnie maksymalnie 60% tego , co musiałbym zapłacic w Polsce...
                Dokładnie tak... i nie tylko w Polsce

Poza tym należy pamiętać o jeszcze jednym w przypadku PayPal.
                Ubezpieczenie zakupów wliczone w cenę serwisu; jakikolwiek przekręt - dostajesz zwrot kasy.

Nie kupuję u sprzedawców którzy nie oferują PayPal - wzbudza to moją podejrzliwość
                Pozdrówka!
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Em Es
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 394

różnice kursowe paypal - ale jakbyś płacił przelewem to też jakby generuje koszty...
                  fakt że zwykły EU można zrobić za 5 zeta, szybki - już znacznie drożej ...a nie do EU ?

Komentarz

• Roy P
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 169

różnie z tym bywa ale zazwyczaj się opłaca :smile:
                    sąsiad kupuje na alibabie i jest zadowolony

Komentarz

• adrenag
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 96

Odnośnie dodatkowych opłat to nie jest przypadkiem tak że do 150 euro jesteśmy zwolnieni z cła i vatu na towary spoza UE? ;-)

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez adrenag
                        Odnośnie dodatkowych opłat to nie jest przypadkiem tak że do 150 euro jesteśmy zwolnieni z cła i vatu na towary spoza UE? ;-)
                        Nie.
                        Do 22 dolarów jesteśmy zwolnieni. Od 22 dolarów do 150 EUR mamy szansę, ze UC wspaniałomyślnie odstąpi od nałożenia cła i VAT.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez dinderi
                          Nie.
                          Do 22 dolarów jesteśmy zwolnieni. Od 22 dolarów do 150 EUR mamy szansę, ze UC wspaniałomyślnie odstąpi od nałożenia cła i VAT.

Przy czym zawartość w rodzaju "toys" albo "gift" tą szansę zwiększa.

Sporo kupuję w Hong-Kongu i USA - niektórych rzeczy po prostu w europie nie ma - i poniżej 100$ jeszcze nigdy nie zapłaciłem cła. Powyżej 100$ - zawsze. :-)

Janusz,
                          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• k4cper
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 142

A w którym momencie się dowiadujemy, że nałożono to cło? Ja kupowałem na jEbaju, póki co, za max 80$, no i nigdy nie naliczali mi cła. Ale jeśli by to zrobili, to co? W którym momencie musiałbym to płacić i gdzie i jak i komu?

Komentarz

• BAKS
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 106

http://www.ebay.pl/itm/Pair-Yongnuo-...item4ab3b4a53a
                              lub
                              http://www.ebay.pl/itm/2-Sets-Yongnu...item4ab0f128dc
                              sam kupowałem Yongnuo RF-603 Radio Flash i wyszło mi srednio po 57 zł za sztukę
                              minim raz na miesiąc coś kupię (np. tydzień temu dekielki do FD i 2 filtry IR) i zawsze czekam ok. 2 tyg. raz chcieli oclić mi lampę ring (było duże pudełko) ale przesłałem emailem wynik mojej aukcji (kosztowała chyba 49 $) i nic nie płaciłem
                              powodzenia

Komentarz

Pracuję...