Nowości od Nikona 2011/12?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Nowości od Nikona 2011/12?

Kontynuacja dyskusji z wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24799

No i coś cisza zapadła po premierze D7000. Jak przejrzałem pobieżnie na tamtym forum ile jest narzekań na różne rzeczy w tej puszce to mam wrażenie, że Nikon chyba zbytnio się pośpieszył z tą premierą.
    Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner
  • vidocq
    Bywalec
    • 2010
    • 157

Puszka nie jest zła, ma świetną matrycę i daj dobre obrazki.
    Jednak chyba trochę za droga jak na "następcę" D90.
    Sam po przeczytaniu kilkudziesięciu postów i opinii poszedłem do sklepu i kupiłem nowego...D90.
    Będzie na dłużej
    pozdrawiam, vidocq

Komentarz

• drfidel
      Zablokowany
      • 2010
      • 111

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      No i coś cisza zapadła po premierze D7000. Jak przejrzałem pobieżnie na tamtym forum ile jest narzekań na różne rzeczy w tej puszce to mam wrażenie, że Nikon chyba zbytnio się pośpieszył z tą premierą.
      Widzialeś kiedyś aby na dowolnym Forum chwalono nowy sprzęt ?? Zawsze słychać jedynie symfonię malkontentów.

Komentarz

• jacula
        Początki nałogu
        • 2007
        • 319

To niestety smutna prawda. W zasadzie głównym problemem są wycieki oleju na matrycę i czujniki af, co się przekłada na jego loteryjność. Szkoda, bo ta matryca to naprawdę spory krok na przód w stosunku do naszej 18mp, która jest całkiem niezła, ale zawsze chciałoby się wiecej

Komentarz

• notic
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 16

Przynajmniej filmy kręci jako takie :]
          www.korzewa.carbonmade.com
          twarzoksiążka http://www.facebook.com/korzewa

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez notic
            Przynajmniej filmy kręci jako takie :]
            No to jest ważne :grin:.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• waldekgdynia
              Bywalec
              • 2009
              • 178

D90 to niezły aparat ale D7000 po wyeliminowaniu jego drobnych wad będzie jednym z najlepiej sprzedających się aparatów Nikona.
              Cena jest ceną nowości.
              Spadnie do 3000 zł i będzie sprzedawał się jak świeże pączki.

Komentarz

• Piotr_0602
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1075

bezlusterkowy system Nikona

Ciekawe czy się potwierdzą plotki (przecieki?) o bezlusterkowcu Nikona:

The image of the mirrorless hoax from April 1th 2001 Exactly ten years ago on April 1th someone invented the nice fool’s day hoax camera you see above. He named the camera “Nikon Coolpix Pro“. The creator of the hoax will be suprised to hear that ten years after Nikon could use the same name…

Pojawiły się informacje (oceniono ich wiarygodność na F3 czyli 41-60% że się potwierdzą), że bezlusterkowiec Nikona będzie oparty ma malutkiej matrycy 1/2.3″. Większą mają niektóre kompakty (Canon G12, Olympus XZ-1, Samsung EX1 czy Panasonic LX5), nie wspominając o micro43 Panasonica/Olympusa czy NEXie Sonego.

Podobne informacje pojawiły się wcześniej o planowanych bezlusterkowcach Pentaxa (tj. mała matryca z kompaktów).

Ciekawe czy się potwierdzą. Jeśli tak, to średnio widze przyszłość tego systemu...

Komentarz

• waldekgdynia
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 178

Ale mała matryca to zaprzeczenie idei - bezlusterkowca.

Moim zdaniem sens evila polega na :
                  - małych rozmiarach
                  - dużej matrycy APS-C lub FF
                  - wbudowanym wizjerze
                  oraz jasnych i małych obiektywach.

Komentarz

• jacula
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 319

Zamieszczone przez Piotr_0602
                    Pojawiły się informacje (oceniono ich wiarygodność na F3 czyli 41-60% że się potwierdzą), że bezlusterkowiec Nikona będzie oparty ma malutkiej matrycy 1/2.3″. Większą mają niektóre kompakty (Canon G12, Olympus XZ-1, Samsung EX1 czy Panasonic LX5), nie wspominając o micro43 Panasonica/Olympusa czy NEXie Sonego.
                    Pomyliło ci się. Pentax ma mieć matrycę 1/2.33" w evilach (crop 5,6), a nikon evil ma mieć cropa 2,5.
                    Czyli jak sony da nikonowi matrycę, a nikon wyciśnie z niej proporcjonalnie tyle ile z tej w d7000, to i tak DR i szumy będą mniejsze niż w u4/3:P

Komentarz

• Piotr_0602
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1075

jacula - zajrzyj do zamieszczonych linków
                      tam napisane jest o matrycy z 1/2,3'', to jest crop ponad 5 razy
                      z takiej nawet Nikon cudów nie wyciśnie...

ale zobaczymy czy się potwierdzi...

Komentarz

• jacula
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 319

Piotr - w linkach, które podałeś jest napisane:
                        1. "The sensor could have an approx 2.5x cropfactor".
                        2. "The name suggests that Nikon might uses tiny sensors for it and there are patents that support a sensor size of 16mm, and lenses with a coverage of approx 17mm. This will be approx 2.5x cropfactor."
                        Ja tu nie widzę nic o matrycy 1/2.3".
                        Zresztą już jakieś pół roku temu pojawiały się plotki, że canon i nikon mają wejść w bezlustra z cropem rzędu 2-3x.

Komentarz

• Piotr_0602
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1075

Faktycznie, racja, mój błąd. Crop x2,5 a nie matryca 2,5'' (czyli crop x5,6) - więcej jest lepiej. Crop z kompaktów nie miałby większego sensu (dziwię się pomysłowi Pentaxa).

Będzie to nieco mniej niż micro43 (x2), taka sama różnica pomiędzy micro43 i Nikonowym bezlustrem jak pomiędzy micro43 i APS-C Canona. Więc więcej niż kompakty z górnej półki.

Pytanie jak to wpłynie na IQ?
                          Kwestia technologii. Różnice pomiędzy micro43 i takim cropem nie będa aż takie duże (teoretycznie 1EV), podobnie jak pomiędzy micro43 i APS (też niecałe 1EV). Ale pomiędzy cropem x2,5 a APS zrobi się już 2EV różnicy. I to jest sensowne, bo Nikon stara się uniknąć pożarcia przez bezluterkowce segmentu tanich lustrzanek. Nadal zostanie miejsce dla luster, bo róznica w jakości będzie odczuwalna, a mimo to będzie dużo lepiej niż w kompaktach.

To nie jest głupie. Może jakość będzie nieco poniżej mniejszych matryc micro43 ale nie na tyle by było to aż tak znaczące. Kwestia optyki - jeśli będą jasne stałki...
                          Jest za to szansa na mniejsze aparaty i obiektywy od micro43.
                          To się trzyma kupy.

Pytanie kiedy pora na Canona?
                          I ile wspólnych elementów będzie ten system dzielić z lustrzankami? Pewnie lampy nadal będą kompatybilne. Co jeszcze?

Komentarz

• jacula
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 319

Crop 2,5 będzie tracił w GO 2/3ev do mikro 4/3 oraz 1i1/3ev do APS.
                            Mimo wszystko mam dziwne wrażenie, że jakością matrycy nikon wyprzedzi olego i panasa i nawet szajsunga System na pewno będzie atrakcyjny, jeśli będzie miał atrakcyjną cenę (1000 zł za body, 300-500 zł za bardzo jasne stałki).

Komentarz

• epicure
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 676

Nikon nie produkuje swoich matryc. Bierze to, co mu Sony sprzeda. Nie sądzę, aby na życzenie Nikona Sony uruchamiało produkcję niestandardowych matryc do mało popularnego systemu, nie zapewniającego zbytu matryc w milionach sztuk. Raczej nie będzie im się to opłacało.

Myślę, że Nikon i Canon jeszcze przez długi czas nie wypuszczą swoich bezlusterkowców. Zauważcie, że firmy, które to zrobiły, w zasadzie kompletnie wycofały się z produkcji lustrzanek, bo nie bardzo sobie radzili z ich sprzedażą. Canon i Nikon nie mają tego problemu.
                              nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

Pracuję...