Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LemonR
    Bywalec
    • 2005
    • 234

Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Już wkrótce.
    Sinds 1998 de marktplaats voor aankoop en verkoop van tweedehands fotoapparatuur en toebehoren.

Ostatnie zdanie "wymiata".

Kontynuacja dyskusji tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77831
    Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Nowa matryca od Nikona?

Na dpreview pojawiła się ciekawa informacja o matrycy opatentowanej przez Nikona. Jej konstrukcja - bardzo przybliżając - wykorzystuje w mikroskali podobne rozwiązanie jak w kamerach video 3CCD. Patent nie jest może bardzo świeży ale sama idea jest dość interesująca.
    Link do dpreview: http://www.dpreview.com/news/0708/07...magesensor.asp
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Pytanie, czy patent jest w praktyce możliwy do zrealizowania. Firmy często wymyślają patenty UFO, tak na wszelki wypadek, żeby ktoś na to nie wpadł za np. 20 lat jak rozwinie się nanotechnologia.

Ale jeśliby faktycznie wdrożyli coś takiego do produkcji, zrobiłoby się wesoło...
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

połączyłem
        kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie
        Tym razem wygrał Lemon

Edit: choć w sumie to nie musi mieć związku. Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez Kubaman
          połączyłem
          kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie
          To rss .

Co do matrycy to w sumie może być w niej problem z wielkością powierzchni czynnej. Po za tym póki co zrealizować coś takiego to może być nie lada wyczyn.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Co do matrycy to w sumie może być w niej problem z wielkością powierzchni czynnej.
            Masz na myśli wielkość piksela? Być może rysunek jest tylko poglądowy. Wiadomo przecież, że najlepsze (w sensie powierzchni zbierającej światło) piksele i mikrosoczewki powinny być sześciokątami. Jeśli wpadną na pomysł, jak zrobić takie dichroiczne lustra w tej skali, to i z tym pewnie sobie poradzą.
            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Kubaman
              Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.
              Pierwszy post to chyba do "dowcipów o..."? ;-)
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Bagnet007
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1344

Przy takiej konstrukcji filtr AA chyba staje się przeszłością, gdyż mora już nie powinna tak dokuczać.

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Tak sobie z ciekawości podumałem jak można by coś takiego zrobić, żeby nie tracić powierzchni czynnej.. Wyszło mi, że musieliby znaleźć sposób na takie "dichroiczne" (co za słowo ;-)) odbicie światła, ale po trójkącie, żeby sensory były rozłożone o tak:

... a nad tym "pośrednim" musiałyby być dwa lustra - jedno półprzepuszczalne, które odbijałoby czerwony w dół, a drugie zwykłe, które by wysyłało to, co zostanie do zielonego (czyli praktycznie bez dodatkowych strat). W sumie nie tak źle, strata tylko 1/4 powierzni czynnej w porównaniu do matrycy Bayera, a zysk - "prawdziwe" RGB. No i "do zrobienia" co najmniej w takim samym sensie jak to, co pokazali na dpreview ;-)

Pozostaje kwestia jakiejś interpolacji (ooops ) do "kwadratów".. no ale na tą okazję wynalazłoby się nowy format obrazka, który by zapisywał przesunięte sześciokąty

Tyle że czy to oznacza że Foveony jednak definitywnie się nie sprawdziły?

Zamieszczone przez Bagnet007
                  Przy takiej konstrukcji filtr AA chyba staje się przeszłością, gdyż mora już nie powinna tak dokuczać.
                  Nie da rady Mora to nie tylko kwestia matrycy Bayera, ale ogólnie próbkowania sygnału jako takiego.

Komentarz

• Bahrd
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 3053

Obawiam się, że nadal będzie. Jeśli piksele są równomiernie rozmieszczone, to - o ile obiektyw ma odpowiednią rozdzielczość - sztruksowa koszula zawsze będzie wrednym testem.

Ciekawe jak marketingowcy Nikona będą liczyć piksele?
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez muflon
                    Tak sobie z ciekawości podumałem jak można by coś takiego zrobić, żeby nie tracić powierzchni czynnej..
                    Ty nie dumaj, tylko sprawdź, czy patent Nikona obejmuje również kształt!
                    W 7FP są środki do wyjęcia na patenty.
                    Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
                    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Bagnet007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1344

Zamieszczone przez Bahrd
                      Obawiam się, że nadal będzie. Jeśli piksele są równomiernie rozmieszczone, to - o ile obiektyw ma odpowiednią rozdzielczość - sztruksowa koszula zawsze będzie wrednym testem.

Ciekawe jak marketingowcy Nikona będą liczyć piksele?
                      Ale zdaje mi się że odrobinę mniej kłopotliwa będzie. Z mojego filozofowania wynikło, że mora powstaje na skutek i gęstych powtarzalnych wzorów jak i przez sam układ filtra bayer'a.

Muflon-

A dlaczego układać fotodiody obok siebie, jak można jedna pod drugą ?
                      Coś na wzór forevona, tylko z użyciem tych luster "dichroicznych" (co za słowo ). Z tym, że jedynie pierwsze (najbardziej na wierzchu) lustro byłoby płaskie. Każde bardziej wgłąb musiałoby być wycinkiem sfery, tak aby dokładnie ogniskować światło na czujniku. Nie wiem tylko czy wytłumaczyłem to w możliwym języku

EDIT: coś czuje że średnio mi wyszło tłumaczenie Lepiej to narysuję...
                      Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Muflon - bardzo ładnie to wymyśliłeś . Ja natomiast mam wrażenie, że póki co to Baye'r górą. Jest to rozwiązanie może prymitywne ale jednak bardzo proste w aplikacji i tym samym tanie w produkcji. Do tego daje bardzo przyzwoite i przede wszystkim przewidywalne efekty.
                        Co do filtra AA to w miarę zwiększania rozdzielczości stanie się on zbędny. Nie wiem gdzie leży granica ale myślę że prędzej czy później to nastąpi.
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

A dlaczego układać fotodiody obok siebie, jak można jedna pod drugą ?
                          W sumie czemu nie Idąc Twoim tokiem rozumowania można nawet prościej:

Światło oczywiście przychodzi z góry. Tu potencjalnie każdy sensor może być wielkości porównywalnej z mikrosoczewką :-D

Zamieszczone przez Bahrd
                          Ty nie dumaj, tylko sprawdź, czy patent Nikona obejmuje również kształt!
                          W 7FP są środki do wyjęcia na patenty.
                          ;-) Pamiętam, że jak byłem mały (no, liczmy tak 25 lat temu), patrząc na telewizor marzyło mi się, żeby można było go regulować klikając w kilka uniwersalnych przycisków, które by wyświetlały różne rzeczy typu głośność, jasność itp. na ekranie. Hmm... OSD chyba jeszcze wtedy nie było? ;-)
                          Ostatnio edytowany przez muflon; 168.

Komentarz

• Bagnet007
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1344

Już naszkicowałem Trochę nie wyszło... w każdym razie mniej więcej o to mi chodziło. Sferyczne lustra po to, aby lepiej wykorzystać padające światło (na tym rysunku to trochę słabo widać).
                            Ogólnie chodzi o to żeby wiązka była skupiana zawsze w takim samym polu.

Zamieszczone przez muflon
                            ;-) Pamiętam, że jak byłem mały (no, liczmy tak 25 lat temu), patrząc na telewizor marzyło mi się, żeby można było go regulować klikając w kilka uniwersalnych przycisków, które by wyświetlały różne rzeczy typu głośność, jasność itp. na ekranie. Hmm... OSD chyba jeszcze wtedy nie było? ;-)
                            Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Bagnet007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1344

Ale można jeszcze prościej, tak jak robi się to w rzutnikach:

Komentarz

Pracuję...