Mam METZa 58 AF-1 od prawie dwóch lat, Canona 580EX II od kilku dni, dlatego mogę zrobić małe subiektywne porównanie.
METZ 58 AF-1
Zalety:
- wszystkie funkcje takie same jak 580EX II
- dobra współpraca z Aparatami Canona
- dodatkowy palnik (ja go praktycznie nie używam - nie pasuje mi jego ostre doświetlenie)
- Złącze USB (przydaje się ale IMO w Canonie nie jest potrzebne)
- Dużo lepsze ustawienia CF bezpośrednio z lampy. Na wyświetlaczu masz nazwę funkcji, a nie numerek jak w Canonie)
- wszystkie nastawy można wykonać z menu aparatu.
Wady:
- Jak na razie, mało przewidywalnie pracuje z wyzwalaczami Pocketwizard Flex.
- używając szerokiego konta np. 16mm na FF, widać nierównomierne oświetlenie na brzegach (ciemniejsze prążki) , po wysunięciu rozpraszacza już tego nie widać.
- uciążliwe zmiany w menu lampy, podstawowych parametrów takich jak korekta EV, czy zoom palnika.
- po 1,5 roku padł mi żarnik. Nie wiem co było przyczyną takiej sytuacji.
Mam trzy hipotezy,
- pierwsza: lampa mi jakiś miesiąc wcześniej upadła, jednak była od upadku normalnie używana i nie było problemu.
- druga: Palnik się przegrzał, w trakcie awarii lampa wykonała dość dużo błysków z pełną mocą.
- trzecia: padł ze starości, nie oszczędzałem jej i zrobiła sporo błysków.
- brak gwarancji na palnik (ale chyba Canon też nie ma)
Canon 580EX II
Zalety:
- szybkie nastawy bezpośrednio z lampy
- uszczelnienia
- dobrze pracuje z Pocketwizard Flex.
- wychylanie lampy o 360` (METZ 270`)
Wady:
- na razie nic nie zaobserwowałem, ale czytałem, że ten model może mieć pewną wadę konstrukcyjną. tzn często pada moduł sterujący błyskiem.
koszt naprawy z wymianą palnika to około 600zł.
Producent Pocketwizarda LPA Design przeprowadził własne badania i według nich problemem może być zbyt szczelna konstrukcja.
Podsumowanie.
Jeśli ktoś nie zamierza używać Pocketwizarda i nie przeszkadza mu grzebanie w menu (tym bardziej, że można wszystko ustawić z aparatu) to powinien poważnie rozważyć METZa. Natomiast powinien bardzo zastanowić się na używanym Canonem 580EX II.
Ja planowałem dokupić kilka jeszcze Metzów ale ich współpraca z PW nie jest najlepsza. Dlatego chyba będę w przyszłości kupował 580EX II i 430EX II