Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon 580EX II, METZ 58 AF-2, Nissin Di866 II Pro którą wybrac

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Bomberp
    Miasto
    Grodzisk Maz

Domyślnie

Mam METZa 58 AF-1 od prawie dwóch lat, Canona 580EX II od kilku dni, dlatego mogę zrobić małe subiektywne porównanie.

METZ 58 AF-1

Zalety:
    - wszystkie funkcje takie same jak 580EX II
    - dobra współpraca z Aparatami Canona
    - dodatkowy palnik (ja go praktycznie nie używam - nie pasuje mi jego ostre doświetlenie)
    - Złącze USB (przydaje się ale IMO w Canonie nie jest potrzebne)
    - Dużo lepsze ustawienia CF bezpośrednio z lampy. Na wyświetlaczu masz nazwę funkcji, a nie numerek jak w Canonie)
    - wszystkie nastawy można wykonać z menu aparatu.

Wady:
    - Jak na razie, mało przewidywalnie pracuje z wyzwalaczami Pocketwizard Flex.
    - używając szerokiego konta np. 16mm na FF, widać nierównomierne oświetlenie na brzegach (ciemniejsze prążki) , po wysunięciu rozpraszacza już tego nie widać.
    - uciążliwe zmiany w menu lampy, podstawowych parametrów takich jak korekta EV, czy zoom palnika.
    - po 1,5 roku padł mi żarnik. Nie wiem co było przyczyną takiej sytuacji.
    Mam trzy hipotezy,
    - pierwsza: lampa mi jakiś miesiąc wcześniej upadła, jednak była od upadku normalnie używana i nie było problemu.
    - druga: Palnik się przegrzał, w trakcie awarii lampa wykonała dość dużo błysków z pełną mocą.
    - trzecia: padł ze starości, nie oszczędzałem jej i zrobiła sporo błysków.
    - brak gwarancji na palnik (ale chyba Canon też nie ma)

Canon 580EX II

Zalety:
    - szybkie nastawy bezpośrednio z lampy
    - uszczelnienia
    - dobrze pracuje z Pocketwizard Flex.
    - wychylanie lampy o 360` (METZ 270`)

Wady:
    - na razie nic nie zaobserwowałem, ale czytałem, że ten model może mieć pewną wadę konstrukcyjną. tzn często pada moduł sterujący błyskiem.
    koszt naprawy z wymianą palnika to około 600zł.
    Producent Pocketwizarda LPA Design przeprowadził własne badania i według nich problemem może być zbyt szczelna konstrukcja.

Podsumowanie.
    Jeśli ktoś nie zamierza używać Pocketwizarda i nie przeszkadza mu grzebanie w menu (tym bardziej, że można wszystko ustawić z aparatu) to powinien poważnie rozważyć METZa. Natomiast powinien bardzo zastanowić się na używanym Canonem 580EX II.
    Ja planowałem dokupić kilka jeszcze Metzów ale ich współpraca z PW nie jest najlepsza. Dlatego chyba będę w przyszłości kupował 580EX II i 430EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bomberp Zobacz posta
    Wady:
    - na razie nic nie zaobserwowałem, ale czytałem, że ten model może mieć pewną wadę konstrukcyjną. tzn często pada moduł sterujący błyskiem.
    koszt naprawy z wymianą palnika to około 600zł.

Ja zapłaciłem w lutym 350PLN na Żytniej.

Pozdrawiam
    M.S.

Dopiero zaczyna Awatar Bomberp
    Miasto
    Grodzisk Maz

Domyślnie

Jak kompletna naprawa kosztuje 350zł to nie jest tak źle.
    A co Ci dokładnie wymienili, sam moduł czy też palnik, bo czytałem, że jak wymienią sam moduł to w niedługim czasie może znowu paść.
    Wymiana samego palnika w Metzie to wydatek 300-350zł.

Domyślnie Palnik

Cytat Zamieszczone przez Bomberp Zobacz posta
    Jak kompletna naprawa kosztuje 350zł to nie jest tak źle.
    A co Ci dokładnie wymienili, sam moduł czy też palnik, bo czytałem, że jak wymienią sam moduł to w niedługim czasie może znowu paść.
    Wymiana samego palnika w Metzie to wydatek 300-350zł.
    Wymiana palnika lampy + robocizna + wysyłka = 346PLN

Pozdrawiam
    M>S>

Dopiero zaczyna Awatar Slay33
    Miasto
    Lbn

Domyślnie

stintrepid niedługo będę miał trochę gotówki do wydania i przede mną identyczny problem, 580EX II czy Metz 58AF-2.
    Resztę zabawek sobie odpuszczam.
    Skłaniam się ku M58AF-2, bo jest po prostu tańsza (1165zł), resztę kasy przeznaczam na nowy plecak, dodatki do lampy i chyba Samyanga 8mm f/3.5.
    Poza tym zakup używanej 580EXII i świadomość, że następnego dnia może Cię czekać wydatek 350zł na naprawę, to wychodzi jak za nówkę.
    Jedynie co mnie przekonuje do systemowej to uszczelnienia.
    C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30

photo of dried tomatoes

Uprawnienia umieszczania postów