Strona 353 z 433 PierwszyPierwszy ... 253303343351352353354355363403 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 521 do 3 530 z 4323

Wątek: [KRAKÓW] Ogólnokrakowski wątek plenerowy

Coś już napisał Awatar WhiteWolf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam po dłuższej przerwie. Miałem troszke pracy i nie bardzo byłem w stanie się tu udzielać Z racji faktu, iż ostatni mój pomysł wypadu do Prefabetu spotkał się z Waszą akceptacją....mam nowy pomysł. Szukam zainteresowanych na wypad do Zakopanego. Jednak nie taki typowy - Krupówki i Gubałówka czy Nosal Planuje wyprawę do Doliny Pięciu Stawów a z niej nad Morskie Oko - trasa przez Świstówkę. W najwyższym miejscu jest ok 1850 m n.p.m. Widziałem ostatnio zdjęcia, które znajomy tam zrobił - zwykłym kompaktem bo to była taka koleżeńska wycieczka. Zdjęcia są REWELACYJNE !!! Pomyślec co można zrobic na znacznie lepszym sprzęcie. Wyjazd wczęśnie rano - ok 5 tak żeby przed 8 rano być już na parkingu przy wejściu na szlak. Powrót planowany na ok 20 w Krakowie. Sama trasa to ok 5-6 godzin + czas na zdjęcia. Naprawde warto. Zainteresowanych odsyłam na stronę o tym szlaku :

http://www.tatry.info.pl/wysokie/5stawow/swistowka.php

Moim zdaniem naprawde warto....byle nie zapomnieć o statywach, filtrach i odpowiednim obuwiu
    Pozdrawiam i czekam na opinie.

PS. Wyjazd planuje z końcem września początkiem października kiedy już w Dolinie Pięciu Stawów niektóre drzewka robią się żółte co daje piękny kontrast do niebieskiej wody i nieba
    Ostatnio edytowane przez WhiteWolf ; 03-09-2011 o 14:37
    Canon 50D i sporo chęci...

Początki nałogu Awatar madallenka
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja na pewno odpadam: po pierwsze z racji pracy, po drugie z racji tego, że w Tatrach zawsze masakrycznie dużo turystów i to nie miejsce dla mnie... (za dużo ludzi).
    "I love You Cię" Lisku...
    Galeria

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli byłaby to sobota lub niedziela to ja wstępnie bym się wybrał na taki wyjazd

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madallenka Zobacz posta
    Ja na pewno odpadam: po pierwsze z racji pracy, po drugie z racji tego, że w Tatrach zawsze masakrycznie dużo turystów i to nie miejsce dla mnie... (za dużo ludzi).
    Zapewniam Cię, że tam nie ma turystów nawet 1/10 tego co jest na Krupówkach W Dolinie Pięciu Stawów byłem już ze 4 razy i chyba nigdy nie spotkałem tam więcej niż 7 osób na CAŁEJ Dolinie. A pewien jestem, że na trasie z Doliny przez Świstówkę nad Morskie Oko ludzi będzie jeszcze mniej. Rozumie jednak, że praca jest taka, iż nie pozwoli Ci na wypad.... no chyba, że któraś sobota ? Może jednak dasz się skusić ? Chyba, że ten mój jeden jedyny papieros na Prefabecie Cię zniechęcił :P Informuje, że od ponad miesiąca nie miałem papierosa w ustach :P Przeszedłem na elektronicznego i całkiem nieźle mi idzie w walce z nalogiem Oddycham już coraz czystrzymi płucami

Początki nałogu Awatar madallenka
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmmm. Mówisz, że mało ludzi? Jeśli sobota i zapewniasz o pustych szlakach to ja chętnie, bo w dolinie pięciu stawów nigdy nie byłam...
    "I love You Cię" Lisku...
    Galeria

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zapewnić nie mogę gdyż nikt nigdy nie ma pewności ale tak jak pisałem - Dolina jest naprawde duuuuzą a nigdy nie widziałem tam więcej niż chyba 7 osób. Oczywiście nie dam głowy uciąć, że jak pojedziemy to będzie podobnie. A co do dnia to napewno musi byc to sobota ewentualnie niedziela ale raczej sobota - każdy będzie potrzebował niedzieli na regeneracje Po ostatniej Twojej odp tutaj zadzwoniłem do znajomego, który tam był niedawno - w połowie sierpnia. Zapytałem jak było z ludźmi na trasie Dolina ===> Oko. Spotkali tylko jedną pare na całej trasie pomimo, iż były to jeszcze wakacje. Wydaje mi sie, że z końcem września raczej nie można spodziewać się zwiększonej ilości turystów.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wstępnie jestem na tak.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madallenka Zobacz posta
    Hmmm. Mówisz, że mało ludzi? Jeśli sobota i zapewniasz o pustych szlakach to ja chętnie, bo w dolinie pięciu stawów nigdy nie byłam...
    Teraz jest już zdecydowanie lepiej, ale w szczycie sezonu letniego trzeba wyruszyć samochodem z Krakowa w okolicy 3-4 rano aby iść pod górę bez tłoku
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Nie wybiorę się z Wami na ten plener, bo już w swoim archiwum posiadam zdjęcia z "Piątki", ale podzielę się refleksją na temat zaplanowanego przez wypadu ( może moje rady się przydadzą ). Okolice jak najbardziej godne sfotografowania, z tym że zaplanowany przez Was czas będzie za krótki. 5-6 godzin, to niestety trzeba mocno drałować, a do tego jeszcze czas na zdjęcia znacznie wydłuży drogę. Chodzę często po Tatrach i wiem, że albo idzie się w "trasę" albo robić zdjęcia. Sugerowana przeze mnie trasa do dojście do Morskiego Oka przez Przełęcz Szpiglasową. Może trochę dłużej, ale na pewno więcej widoków i możliwości uchwycenia uroku i niepowtarzalności Tatr ( czy trasa ładniejsza, to już subiektywna ocena i nie wypowiem się, aby nie wzniecić wojny). Niemniej wariant ten wymaga noclegu w schronisku. Co zyskujemy? Dolina Pięciu Stawów Polskich warta jest sfotografowania z każdej strony , nie tylko od schroniska. Wyruszając popołudniu z parkingu na Palenicy, większe prawdopodobieństwo, że nie spotkamy turystów, zdecydowanie lepsze światło! i zapas czasu na mały plenerek pomiędzy stawami. Krótki nocleg i dobre warunki pogodowe umożliwią złapanie wschodu słońca ze Szpiglasowej, bez turystów w kadrze. Zejście ceprostradą do "Moka", również bez turystów. Na dole czas na ewentualne podejście pod Czarny Staw i spokojne zejście z powrotem na parking ( około godz. 12), kiedy słońce wysoko na niebie nie sprzyja wyciąganiu aparatu z plecaka. Nocleg w schronisku nie taki drogi, rezerwować miejsca nie potrzeba, gdyż pozostaje "gleba", końcówka podejścia na Szpiglasową ubezpieczona łańcuchami, jedynie czekać na sprzyjające warunki pogodowe. Tyle ode mnie. Życzę udanego pleneru.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Prawda jest taka, że jest oczywistym, iż najlepiej pojechać na min 2 dni ale to nie jest realne. Dlatego też taka propozycja jak w moim pierwszym poście. Myślę, że będąc najpóźniej o 8 na prakingu - ewentualnie przy Wodogrzmotach Mickiewicza - powinniśmy byc ok 10 w Dolinie. Najpóźniej o 11 licząc postoje na zdjęcia. Teoretycznie idzie się tam 2h 30 min ( wg znaków na szlaku ). Kiedy byłem tam ze znajomymi w tamtym roku doszliśmy w 1h 45 min. Nie bez znaczenia jest też fakt, że będzie to koniec września - początek października. Ludzi już tam prawie nie ma - poza zapaleńcami wędrówek. A Ci wybierają raczej inne trasy. Co do tezy, która trasa łdniejsza - nie wypowiem się z 2 powodów. Jedną ( przez Świstówkę ) widziałem tylko na zdjęciach a drugiej wcale. Skoro jednak piszesz, że ta druga wymaga noclegu - niestety na chwile obecną odpada. Co do czasu przejścia. Dlatego plan jest taki aby być np przy Wodogrzmotach o 8 rano aby można było wrócić do auta na parkingu ok 18 czy 19. Liczyłem to tak. 8 rano Wodogrzmoty, 11 Dolina ( po drodze nie będzie zbyt wielu postojów na zdjęcia bo nie będzie zbyt dużo ciekawych widoczków ), 13/14 - wyruszamy nad Morskie Oko. Trasa ok 3h + zdjęcia. Myślę że najpóźniej o 17 będziemy nad Morskim Okiem. A droge z Morskiego na parking w tym roku z żoną i 4 letnią córa zrobiłem w 1h 20 min. Więc spokojnie w 1h się wyrobimy.
    Istnieje też możliwość dostania się do Doliny ( zdjęcia z wielu punktów ), nastepnie Świstówka i okolice ( zdjęcia ), wskoczenie na np. Soidło, Kope i do kotła Świstówki Roztockiej - tam pofocić okolice Opalonego Wierchu (2115 m n.p.m ) i wrócić. A czy będziemy wracać po Świstówce w strone Morskiego czy też tym samym szlakiem jakim przyszliśmy to już kwestia dogadania.
    Podałem temat i cel wycieczki z prawie miesięcznym wyprzedzeniem celem dogadania detali. Ja mogę dopasować się do innych bo zazwyczaj weekendy mam wolne. W październiku już będzie z tym różnie.

Strona 353 z 433 PierwszyPierwszy ... 253303343351352353354355363403 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów