Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Czy zmienić 24-70L na 28/1.8 i 50/1.4

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem wszystkie 3, a teraz nie mam żadnego z nich :-)
    24-70 - fajne szkło ale za szybko kończy się zakres u góry.
    28/1.8 - Takie sobie, słaby kontrast i kolory. Efektu "WOW" nie robi wcale.
    50/1.4 - Sporo wad, ale jak się trafi na dobry egzemplarz to na 1.4 może dać ciekawy obrazek.

Dokup 50/1.4 a 24-70 zostaw. Ewentualnie wymień na 24-105 IS jeśli chcesz jedno szkło na wycieczki.

Domyślnie

Mialem wszystkie z wymienionych szkiel.
    I na kropie i na ff. 24-70L jest wielkiem ciezkim klocem ktory daje poprawny obrazek,ma bardzo sprawny AF i jest ostry od 2.8. No ale dalej jest to 2.8 a obrazek jest przecietny. NIgdy wiecej zooma!
    28 1.8 - bardzo dobry af,obrazek taki nijaki ze wzgledu na ogniskowa,takze sie go pozbylem.
    Nie polecam zadnego z tych szkiel.

50 1.4 - bije powyzsze na glowe obrazkiem oraz swiatlem. Podstawowe szklo na ff jak dla mnie. Af jest ok. Ostry od 1.4.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jodlowiec Zobacz posta
    50 1.4 - bije powyzsze na glowe obrazkiem oraz swiatlem. Podstawowe szklo na ff jak dla mnie. Af jest ok. Ostry od 1.4.
    obrazkiem może i tak, niestety pod względem wykonania jest daleko w tyle :/
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

I co z tego? Robie zdjecia i interesuje mnie jakie wyjda a nie to czy obiektyw jest ciut lepiej wykonany czy gorzej. To nie ma zadnego znaczenia. Zdjecia maja sie sprzedac i klient nie bedzie pytal,jakim obiektywem je robiles. Badz maja cieszyc oko,dla hobbysty.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

I co z tego? Robie zdjecia i interesuje mnie jakie wyjda a nie to czy obiektyw jest ciut lepiej wykonany czy gorzej. To nie ma zadnego znaczenia. Zdjecia maja sie sprzedac i klient nie bedzie pytal,jakim obiektywem je robiles. Badz maja cieszyc oko,dla hobbysty.
    jestes fanem fotografii otworkowej? bo jeśli nie, to nie masz racji
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

no toś poszedł po bandzie, :rolleyes:

Domyślnie

Mialem wszystkie z wymienionych szkiel.
    I na kropie i na ff. 24-70L jest wielkiem ciezkim klocem ktory daje poprawny obrazek,ma bardzo sprawny AF i jest ostry od 2.8. No ale dalej jest to 2.8 a obrazek jest przecietny. NIgdy wiecej zooma!
    28 1.8 - bardzo dobry af,obrazek taki nijaki ze wzgledu na ogniskowa,takze sie go pozbylem.
    Nie polecam zadnego z tych szkiel.

Z bardzo bliska może i użytecznie ostry na 1.4 ale szersze plany to już jest masakra i pod względem aberacji i ostrości.
    Też mam podobny dylemat tylko chcę się pozbyć Tamrona więc zadanie łatwiejsze. Wybór padł na 35/1.4. Pytanie tylko czy będzie wystarczająco szeroko. ~80% zdjęć Tamronem robię na 28mm...

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

jeżeli opchniesz 24-70 i dołożysz trochę siana to będziesz miał 24L, i moim zdaniem to byłaby najrozsądniejsza zamiana. Gdy ja miałem 24L to praktycznie wogule nie odczepiałem go od puchy - 50-tka leżała bezczynnie w torbie...

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Wymiany 24-70L na jedno szkło, załóżmy że jest to nawet 24LII, jakoś sobie nie wyobrażam, bo dziura pomiędzy 24L a 85 wydaje mi się zbyt duża. Oczywiście optymalnie by było zostawić 24-70L, dokupić 24L i zamknąć to wszystko 85L ... ale przecież mój portfel nie jest bez dna, więc będzie trudno. Póki co zoom zostaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    nie jestem fanem fotografii otworkowej i mam racje.

klient nie zapyta czym robiles zdjecia.

'no wie pan,zdjecia moze niezbyt fajne ale za to robione obiektywem lepiej wykonanym'

hehehe...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów