Pokaż wyniki od 1 do 10 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli chodzi o sam korpus, jego funkcjonalność, to D700 bije na głowę 5D. Ilość przycisków i możliwość ich definiowania jest zdecydowanie większą w Nikonie. Nawet kółka można zamieniać funkcjami i kierunkami +-. Można określić osobno skok dla ISO, przysłony i czasu włącznie z 1EV. Kolejnym atutem jest mały shutter lag w Nikonie. w tym przypadku jest to chyba 40ms dla D700 w stosunku do 75ms Canon i 73ms jego nowszej wersji. Różnicę w akcji czuć.

Musimy dokonać wyboru: czy chcemy się męczyć podczas robienia zdjęć czy podczas ich obróbki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawid_ Zobacz posta
    Jeśli chodzi o sam korpus, jego funkcjonalność, to D700 bije na głowę 5D. Ilość przycisków i możliwość ich definiowania jest zdecydowanie większą w Nikonie. Nawet kółka można zamieniać funkcjami i kierunkami +-. Można określić osobno skok dla ISO, przysłony i czasu włącznie z 1EV. Kolejnym atutem jest mały shutter lag w Nikonie. w tym przypadku jest to chyba 40ms dla D700 w stosunku do 75ms Canon i 73ms jego nowszej wersji. Różnicę w akcji czuć.

Musimy dokonać wyboru: czy chcemy się męczyć podczas robienia zdjęć czy podczas ich obróbki

Konfigurowalność "kółek" jest równiez w 5d.Okreslić skok można,ilość przycisków powoduje ze nie obsłużysz aparatu jedna ręką.Istotne przy ciężkich długich szkłach.
    Jeśli potrafisz ocenić i wykorzystać czas z dokładnoscia do ~~ 30 ms ,to .....gratulacje.

IMHO aparaty nie sa identyczne ale,żaden z nich nie powoduje męki.
    Ot,kwestia gustu lub przypadku.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 03-09-2011 o 10:50

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawid_ Zobacz posta

wszystko jest kwestią przyzwyczajenia - kiedyś z kolegą który ma d300 umówiliśmy się na porównanie - w zasadzie to chciał obejrzeć 5d - ja z ciekawości d300 się pobawiłem - i mając od czasów analogowych canona nie potrafiłem podstawowych funkcji przestawić - a dodatkowo nie dało się np. iso przestawić z aparatem przy oku (kolega też nie umiał).. ogólnie to co napisał janmar - obsługa jedną ręką i z aparatem przy oku..
    więc czasem nadmiar funkcji i możliwości przestawiania to nie jest za dobrze.. o - mam prosty przykład - kilka tygodni temu dzwoni do mnie kolega (fotograf ślubny, zaczyna właśnie zlecenie dlatego swojej nie może użyczyć) że pilnie potrzebuje puszki 5d2 pożyczyć dla znajomego - jest sobota rano - około 10 - jego kolega (znany także tu na forum fotograf ślubny z innego miasta) robi w Kielcach ślub - o 10tej jest już u fryzjera czy tam wizażystki - i pada mu jedna z dwóch puszek którymi robi na zmianę.. owszem może żonglować na jednym 5d2 85l i 16-35 na zmianę ale to niekoniecznie wygodne przez 14 godzin tak kombinować.. i jakby moje 5d2 było bardzo "spersonalizowane" (czyli zamienione funkcjami kółka, odwrócone kolejności +/- itp.) , a i jeszcze jakby on miał też ustawioną puszkę po swojemu ale inaczej niż moja - to zamiast zdjęcia robić "z marszu" ustawiałby parę godzin puchę.. a tak podjechałem gdzie trzeba - 2 minuty się szukaliśmy i szkło na puszkę i do boju
    więc ale to kwestia osobistego podejścia i żadna skrajność opinii nie jest dobra.. każdemu pasuje coś innego..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów