Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Filtry ND

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie chce reczyc za te tanie, nieznanej proweniencji filtry z Allegro, ale wiekszosc szanujacych sie producentow robi filtry szklane, ktorych wplywu na ostrosc zdjec nie masz szansy zauwazyc nawet przy ogladaniu 100% powiekszen. z zywicznymi (do systemow prostokatnych jak Cokin, czy tez polowkowymi nakrecanymi) mozna zobaczyc spadek ostrosci przy dluzszych ogniskowych (>100 mm) i mocno upakowanej matrycy (>=12Mpix w cropie), ale normalnie nie ma szans.

Hoya i Marumi sa na pewno bezpieczne
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zeby nie gadac po proznicy - przykladowe foty z 450D + 300/4 z roznymi filtrami. po nazwach plikow mozna sie domyslic co zacz, dodatkowe info jest tez w exifach.

http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/filtry/
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 15-10-2010 o 12:45 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cos dziwny ten test :P 300-PL-Tiffen-crop ostrzejszy od 300-nofilter-crop ?? Szklo z filtrem ostrzejsze od golego szkla :P? Ma dodatek 300-NDG+ND16x-Hitech-crop mocno poruszone :P

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ostrosc jest modulo z dokladnoscia do tego co sie da zrobic na LiveView.

a poruszen tam nie ma. jest przesuniecie(zduplikowanie) obrazu na filtrach zywicznych. widoczne zreszta juz na LiveView, wiec nie uzyskane na etapie ekspozycji.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jesli to filtr powoduje takie hologramy to zwracam honor.

Coś już napisał

Domyślnie

oj dzieki za linka, choć czuje sie zmieszany jeszcze bardziej.. różnice na tych wszystkich ND widze, raz sa lepsze raz słabsze, ale sam fakt ze występują w takiej klasie nie napawa mnie optymizmem :/ co dopiero w tanich modelach Hoya czy Marumi którego potrzebuje (czytaj. ledwo stać mnie) kupić..

Tamten tani (kosztuje sam ok 40zł) co miałem był zakręcony na filtr 58mm do ogniskowej 85mm i była tragedia, to czy Marumi za raptem 60zł nie będzie już takich numerów robił.. ?

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

odgrzeję trochę temat.
    Ostatnio zacząłem walkę z filtra mi Hitech, tzn z ich zafarbami - te które posiadałem mają zafarby (moim zdaniem wpadają w magnetę) zareklamowałem je na niezgodność towaru z umową, przysłano mi kolejne - niestety, dalej tak samo.
    Może ktoś z Was znalazł jakiegoś producenta, który robił by filtry szare, które nie dawały by zafarbów i nie kosztowały 800zł za sztukę?
    Łudziłem się nadzieją, że Hoya albo Marumi nie będą farbowały, ale z tego co tu przeczytałem, to tak słodko nie jest
    pkt 8 regulaminu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Odi a nie da się tego zafarbu zdjąć podczas obróbki? ( tak wiem, że to problem robić to z każdym zdjęciem ale jak się niechce wydawać grubej kasy za kawałek szkiełka...)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pokaż sample z tymi zafarbami. Mam 0.6SE i 0.9HE i powiem szczerze, że tylko w specyficznych warunkach pojawia się coś na kształt zafarbu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Passport Color Checker. Jedno dodatkowe zdjęcie tegoż Passporta. Profil i jeden klik w ACR albo LR.

Dla ND 3.0 to jest, jak dla mnie, jedyna rozsądna metoda. Każdy filtr coś tam dodaje od siebie. Ociepla, oziębia albo dodaje jakiejś barwy. Takiego naprawdę neutralnego to chyba nie ma skoro nawet obiektywy też potrafią ocieplać/oziębiać - na mniejszą skalę oczywiście.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Passport Color Checker. Jedno dodatkowe zdjęcie tegoż Passporta. Profil i jeden klik w ACR albo LR.

Dla ND 3.0 to jest, jak dla mnie, jedyna rozsądna metoda. Każdy filtr coś tam dodaje od siebie. Ociepla, oziębia albo dodaje jakiejś barwy. Takiego naprawdę neutralnego to chyba nie ma skoro nawet obiektywy też potrafią ocieplać/oziębiać - na mniejszą skalę oczywiście.
    To może trzeba ręczenie WB ustawić, to powinno uwzględnić zafarby dawane przez poszczególne obiektywy czy filtry? Przy pełnych ND sprawa jest prostsza, gorzej przy połówkach, jak zafarbuje tylko część zdjęcia.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów