Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Wkładam kij w mrowisko :wink:
    Skoro są takie problemy z 5D2 to dlaczego nie przesiąść się na Nikona? Kolory to rzecz względna, można przecież suwakami nadgonić.

Wypowiadam się jako amator foto, więc w zasadzie bez ciśnienia na mega pewność i trafialność

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Skoro są takie problemy z 5D2 to dlaczego nie przesiąść się na Nikona? Kolory to rzecz względna, można przecież suwakami nadgonić.

Wypowiadam się jako amator foto, więc w zasadzie bez ciśnienia na mega pewność i trafialność
    no wlasnie sek w tym, ze z tego co pisali blyskotliwi w swojej "reklamie" to zdaje sie jedynie po warsztatach u nich uzytkownicy nikonow potrafia dojsc do ladu z kolorystyka jaka daja te puszki ;]
    sam zobacz na necie - jak zdjecia z nikona, to albo b&w, albo cross, albo sepia - albo wszystkie mozliwe mutacje kolorow.
    wiekszosc (jak nie wszyscy) z zoltej stajni uciekaja od naturalnej kolorystyki.
    przyklad:
    http://www.renart.pl/
    a tutaj dla onanistow:
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
    czyli jednak mozna? tylko ze pozniej 5x wiecej roboty przy obrabianiu.
    ze slubu przynosze srednio 1500 zdjec, to przy takim dlubaniu jeden reportaz obrabialbym chyba z 2 tyg. po 8h dziennie
    jak kto co woli.. jezeli o mnie chodzi, to w przypadku 5DII jedna kwestia jest po prostu bezproblemowa: kolory :]
    postprocess to korekta, a nie odratowywanie.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Ja tam lubię paski, obok winiety to mój ulubiony element świadczący o tym, że mój aparat ma duszę!
    BTW. Czasem jak ostrość nie siądzie tam gdzie trzeba, wiem też, że on po prostu widzi inne dusze również....
    Ale zielenie są już bezduszne i trzeba dalej nosić eRjedyneczkę

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    jak kto co woli.. jezeli o mnie chodzi, to w przypadku 5DII jedna kwestia jest po prostu bezproblemowa: kolory :]
    postprocess to korekta, a nie odratowywanie.
    Bezproblemowość*uzyskiwanej z matryc Canona kolorystyki jest zasługą słabszej separacji barw, co zmniejsza powstawanie błędów metamerycznych (których korekta wymaga stosowania precyzyjniejszych profili), oraz czyni dokładność ustawiania balansu bieli mniej krytycznym. Nikony dla odmiany separują mocniej, dlatego czasem trudniej dojść z ich materiałem do ładu. Wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne

Postprocess to nie jest korekta, ani odratowywanie. Postprocess to immanentna część*fotografii cyfrowej. Świadomy fotograf dokonuje wszystkich kluczowych decyzji na poziomie konwersji RAW.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-08-2011 o 09:58

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Nie wkładasz :cool:. Ja też uważam, że nie ma sensu się męczyć - fotografia to nie masochizm, a może się mylę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    [...] fotografia to nie masochizm, a może się mylę .
    Hmmm... chyba w niektórych przepadkach odnoszę wrażenie, że to masochizm ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nikony dla odmiany separują mocniej, dlatego czasem trudniej dojść z ich materiałem do ładu. Wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne

Jakie są plusy takiej, mocniejszej separacji kolorów?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawid_ Zobacz posta
    Jakie są plusy takiej, mocniejszej separacji kolorów?
    Lepsze zróżnicowanie i mniejsze przekłamania silnie nasyconych walorów barwnych, dokładniejsze zdefiniowanie walorów słabo nasyconych. W uproszczeniu można powiedzieć, że daje większy gamut - rejestruje szerszy zakres barw i wyciąga subtelniejsze niuanse kolorystyczne.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Lepsze zróżnicowanie i mniejsze przekłamania silnie nasyconych walorów barwnych, dokładniejsze zdefiniowanie walorów słabo nasyconych. W uproszczeniu można powiedzieć, że daje większy gamut - rejestruje szerszy zakres barw i wyciąga subtelniejsze niuanse kolorystyczne.
    ... co jest kompletnie nieistotne w sytuacji, kiedy oglada się zmasakrowane obróką efekty pracy niektórych "tuzów".
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lepsze zróżnicowanie i mniejsze przekłamania silnie nasyconych walorów barwnych, dokładniejsze zdefiniowanie walorów słabo nasyconych.
    Pewnie tak jest ale w praktyce mam niestety zupełnie odwrotnie. Pewnie to wina korzystania z produktów Adobe (profile camera standard i w przypadku Nikona 2-D2x) zamiast oryginalnych wywoływarek. Niemniej jednak bardzo wysycone partie kolorów na zdjęciu wyglądają na moje oko (i mój monitor) lepiej w plikach z 5D niż z D700. Wysycony kolor w Nikonie jest jakiś pusty, bez detali.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawid_ Zobacz posta
    Wysycony kolor w Nikonie jest jakiś pusty, bez detali.
    Wbrew pozorom to może być skutek tego, o czym mówiłem - modelunek w nasyconych partiach zrejestrował się poza gamutem standardowej przestrzeni edycyjnej/monitora i został przycięty odwzorowaniem relatywnie kolorymetrycznym do najbardziej nasyconych walorów dostępnych w owej przestrzeni. Trzeba by wyrenderować RAW do ProPhoto i przeanalizować zarejestrowany modelunek obserwując wartości liczb RGB, bo monitor oczywiście może nie być w stanie oddać tego typu modelunku.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 02-09-2011 o 18:25

Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów