Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 113

Wątek: drugi plan ciemny z lampą w kościele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hihihi.... mam dokładnie takie samo wrażenie. Potem są dyskusje na CB jaką kartę włożyć do aparatu żeby te 500 zdjęć z kościoła pomieściła. :-)
    500 to chyba tylko podczas zakładania obrączek

pytania o basic w rodzaju "jak trzymać aparat" albo "jakim szkłem w kościele a jakim na weselu". ;-)
    W kościele nie pijemy, od tego jest xiądz, a na weselach zaczynamy od szklanki 200 ml.
    Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
    Zejdź z chodnika !!!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    To po co zabieracie Panowie głos w tym wątku......
    Wiesz, to jest forum DYSKUSYJNE kierujące się swobodą wypowiedzi. Jak na razie to jeszcze nie jest forum jacab1 i pozwól innym oceniać czy wypowiedzi kogokolwiek są dla nich przydatne czy nie. Zrówno Ty jak Maver (ja też) mamy prawo mieć własne zdanie i nie ma obowiązku się z tym zdaniem zgadzać. Nie wszyscy muszą myśleć tak jak Ty. :-)

Pozdrawiam i miłego dnia życzę.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ten wątek też już nic ino o ślubach. (do tematu "jak używać lampy" dopisano "na ślubie". wrrrrrrr......). Ja się z tego wyłączam mnie fotografowanie białych sukienek w kościele nie pasjonuje. :-)
    Nie do końca tak Temat był i jest pt.:"drugi plan ciemny z lampą w kościele " więc z samej zasady, trudno tu pisać o dopalaniu lampą w plenerze, na wyścigach konnych

Mi się ten temat wydaje ciekawy z czysto technicznej strony, zwłaszcza że temat błyuskania mnie ostatnio bardzo rajcuje. Nie służy on temu, żeby pisać "mega fota, ale zajebiaszcze zdjęcie, jesteś miszcz, mega obróbka", tylko jak użyć lampy w trudnych warunkach. Można go wykorzystać również do ogarnięcia błyskania w dużych halach, na zupełnie innych imprezach.
    Inną sprawą jest, że temat fotografii ślubnej, to rzeczywiście nuda, bo ileż można dywagować o kotletach mielonych. Albo sa dobre, albo niedobre. Mój stosunek do fotografii ślubnej jest chyba znany i czytelny: "fotograf ślubny to stan umysłu, a nie umiejętność". Dlatego też, raczej więcej zdjęć z tego, ani innego ślubu tutaj nie wystawię. Wolę być kojarzony z amatorską fotografią jako-taką, niż "profesjonalną fotografią ślubną - Mirek Kania Photography".
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 26-08-2011 o 10:07
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie do końca tak Temat był i jest pt.:"drugi plan ciemny z lampą w kościele " więc z samej zasady, trudno tu pisać o dopalaniu lampą w plenerze, na wyścigach konnych

[...]
    No dokładnie, trudno wchodzić do McDonalda i dziwić się, że serwują tam hamburgery.

A co do tematu to myślę, że doszliśmy do etapu wątku, gdzie przekonywanie się teoretyczne zwolenników i przeciwników nie ma sensu. Fajnie było by zobaczyć dwa identyczne kadry na zastanym i z lampą. Tylko nie takie, gdzie lampa jest nieodzowna.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

poproszę przykłady zdjęć gdy wystarczy zmiana miejsca pół metra w bok...
    Jesli nie wiesz ze czasem nawet 10cm w bok diametralnie potrafi zmienic wyglad zdjecia, to juz niestety Twoj problem. Powinienes nad tym popracowac i czasem po prostu nie naciskac spustu migawki tylko ruszyc tylek w bok.

Fotografia ślubna to mały wycinek tego co fotografuję... wystarczy kliknąc na linki w stopce. (digart)
    Ja moje gnioty robie glownie "do szuflady" i dla wlasnej przyjemnosci. Nie mam w zadnym wypadku odczucia ze tworze dziela fotograficzne na swiatowym poziomie, ot po prostu robie zdjecia bo lubie.
    Zdazylo sie mi takze (pewnie jak kazdemu innemu fotografowi amatorowi) robic zdjecia na slubach. Roznica jest taka ze nie bralem za to pieniedzy bo takie zdjecia robilem albo jak w powyzszym zdaniu, dla wlasnej frajdy, albo grzecznosciowo dla dobrych znajomych ktorym moje gnioty wbrew wszystkim wyznacznikom tego co dobre, po prostu sie podobaja.

Nie jestem wiec zadnym expertem, zreszta jak wiekszosc osob na wiekszosci forów. Ale swoje wypstrykalem i czasem moge miec wlasne przemyslenia na dany temat, a to ze sa w opozycji do sprzetowego onanizmu i pogoni za aktualna modą na typową winietke slubna itp... to juz niestety nie moja wina.

To po co zabieracie Panowie głos w tym wątku... dając rady- oparte na teorii nie popartej praktyką?
    Bo to forum dyskusyjne, sluzy do dyskutowania a nie tylko poklepywania sie po pleckach i opowiadania jakim to ********ym fotografem sie nie jest.
    Poza tym naprawde, skad wiesz kto jaka praktyką dysponuje? Kto od ilu lat robi zdjecia? Kto jakie szkoly pokonczyl i jakie doswiadczenie posiada w zakresie fotografi?
    Chyba ze oceniasz ludzi z ktorymi rozmawiasz na podstawie tego czy zalozyli sobie galerie w internecie i prezentuja tam profesjonalne zdjecia na ktorych zarabiaja pieniadze.

Jak dobrze poszukasz to bez wiekszego trudu znajdziesz moje gnioty, słitaśne fotki z wakacji, niedoswietlone zdjecia z kosciola czy przejarane krajobrazy.
    Tak czy siak w dalszym ciagu nie bede popieral mojej praktyki zdjeciami ktore sa robione dla zabawy i przyjemnosci, a nie chwalenia sie na prawo i lewo.

Troszke rozsadku panowie, pokory i checi doskonalenia sie. A nie tylko "robienie sobie lodzika nawzajem" i opowiadanie o swojej ********osci.
    Jedni kupuja wiardo L'ek, inni staraja sie panowac nad sprzetem ktory posiadaja, trafi sie tez napewno grupa ktora nie ma zupelnie pojecia o sprzecie i fotografi, i zapewne chciala by miec miejsce gdzie mogla by takie informacje zdobyc, a nie tylko uslyszec ze najlepiej to nie uzywac lampy bo to wynalazek dla dziwolągów i ze jesli nie kupi szkla za 8k a do tego body za 14k to nie bedzie mogl robic zdjec.

PS. I wyszedl mi mocny offtop. Sorry, mozna gdzies przerzucic czy cos.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 26-08-2011 o 12:20
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Wiesz, to jest forum DYSKUSYJNE kierujące się swobodą wypowiedzi. Jak na razie to jeszcze nie jest forum jacab1 i pozwól innym oceniać czy wypowiedzi kogokolwiek są dla nich przydatne czy nie. Zrówno Ty jak Maver (ja też) mamy prawo mieć własne zdanie i nie ma obowiązku się z tym zdaniem zgadzać. Nie wszyscy muszą myśleć tak jak Ty. :-)

Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
    Januszu... ja chcę się tylko dowiedzieć od WAS jak użyć tej lampy w kościele tak aby efekt był lepszy niż fotografia przy świetle zastanym i iso tysiąc-ileś-tam. Chcę abyście pokazali zdjęcia... zobaczymy jak należy stosować lampę w kościele. Nie jestem z tych co mówią "lampa jest be!"... pokazałem nawet zdjęcie z błyskiem wypełniającym w kościele...
    Na tym polega dyskusja na forum DYSKUSYJNYM, że dyskutujemy o problemie, wymieniamy uwagi, uczymy się na przykładach... ja też chcę się czegoś od Was dowiedzieć. Jestem dociekliwy i widocznie niedouczony w temacie błyskania ... może poszedłem na łatwiznę i światło zastane... wiele razy błyskałem w różnorodnych kościołach i nigdy efekt końcowy mi się nie podobał- nie byłem zadowolony a kierowałem światło do góry, do tyłu, w bok... z odbłyśnikiem... z przeróżnymi dyfuzorami... z bracketem itp

Również pozdrawiam i miłego weekendu życzę

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Troszke rozsadku panowie, pokory i checi doskonalenia sie. A nie tylko "robienie sobie lodzika nawzajem" i opowiadanie o swojej ********osci...
    Właśnie o tym piszę powyżej... chcę się od Was czegoś nauczyć.

Maver... ja jestem amator.... mam tylko jedną eLkę i starą używaną piątkę...
    Wież mi mam dużo pokory i dystansu do tego co robię....

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

ja też chcę się czegoś od Was dowiedzieć.
    Polecam zacząć na przykład od świetnego kursu Zack'a Arias'a OneLightWorkshop. Nie ma w nim wprawdzie słowa o kościele, ale jest bardzo prosto wytłumaczone, jak sie zachowuje lampa i ekspozycja w różnych warunkach. Wiele prostych przykładów w bardzo usystematyzowany sposób.
    Potem wziąć żonę/dziewczynę/modelkę w plener, np wczesnym wieczorkiem i popróbować. A potem, to już wiadomo, co dalej.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Polecam zacząć na przykład od świetnego kursu Zack'a Arias'a OneLightWorkshop. Nie ma w nim wprawdzie słowa o kościele, ale jest bardzo prosto wytłumaczone, jak sie zachowuje lampa i ekspozycja w różnych warunkach. Wiele prostych przykładów w bardzo usystematyzowany sposób.
    Potem wziąć żonę/dziewczynę/modelkę w plener, np wczesnym wieczorkiem i popróbować. A potem, to już wiadomo, co dalej.
    Wierz mi, że wiem jak zachowuje się lampa http://www.myport.pl/bacaj/zdjecia

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Uzywa sie zaleznie od sytuacji, samo zdjecie nic ci nie da. Czasem masz za soba biala sciane ktora mozesz uzyc jak gigantycznego softboxa, czasem taka sciana jest z boku, w innym kosciele bedziesz mial stosunkowo na tyle nisko sufit ze tez mozna go uzyc.
    Czasem mozesz walnac lampa na wprost, ale z taka korekta sily blysku zeby tylko minimalnie doswietlic pierwszy plan tak aby zdjecie nie zrobilo sie "jak typowo oswietlone lampa na aparacie".
    Jesli sie uda mozna tez kilka lamp poustawiac "w strategicznych miejscach" i wyzwalac radiowo.

W moim przypadku elementy dekoracji takie jak sciana sprawdzaja sie o wiele lepiej niz wszelkiego rodzaju modyfikatory ze sloiczka po salatkach (choc i te daja bardzo ciekawe ekefty)
    Po prostu trzeba wziac lampe i zaczac jej uzywac inaczej niz ustawiajac centralnie na wprost, ilosc mozliwosci uzycia jest nieograniczona. Chyba ze przyjdzie ksiezulo i bedzie mocno protestowal. Ja siedze w pracy, wiec choc bym chcial pokazac jakis przyklad to nie mam dostepu do zdjec, zreszta watpie zebym znalazl cos co by ci sie spodobalo
    Poza tym "moje sluby" robilem tak jak pisalem wczesniej, grzecznosciowo albo dla zabawy... wiec po pierwsze nie chcialem przeszkadzac kamerunom i innym fotografujacym, po drugie nie mialem az takiego cisnienia zeby robic jakas rewolucje w kosciele... wiec pstrykalem moze kilka razy w kluczowych mometach i raczej tak zeby nie przeszkadzac. Gdybym chcial blyskac pełna gebą, to musial bym wczesniej uprzedzic kogo trzeba ze bede to robil i troche inaczej podejsc do sprawy.
    Zreszta, ja wole blyskac na spokojnie ustawiajac lampy przez pol godziny do jednego zdjecia.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To po co zabieracie Panowie głos w tym wątku...
    .. ja też chcę się czegoś od Was dowiedzieć...
    Wierz mi, że wiem jak zachowuje się lampa http://www.myport.pl/bacaj/zdjecia
    Przyznam, że nie rozumiem zestawienia powyższych cytatów. Ten środkowy nijak mi nie pasuje do pozostałych.

EDIT: Obejrzyj CAŁOŚĆ tego co pokazuje Zack. Tego jest w sumie ze 3 godziny.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-08-2011 o 13:17

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów