Strona 79 z 84 PierwszyPierwszy ... 29697778798081 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drac Zobacz posta
    Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem jednego z tych aparatów. Im więcej testów czytam tym bardziej głupieje. Obecnie jestem posiadaczem canona 50d. Od nie dawna zacząłem robić zdjęcia ślubne, ale do tego potrzebuje lepszego sprzętu. Do gustu przypada mi d700, lepsze czułości iso, lepszy AF, lepsze uszczelnienia itd.... Jedną rzeczą która ciągnie mnie do 5d mkII jest matryca i plastyka canonów !!! Teraz pytanie do was, czy d700 to dobry wybór do reportażu ślubnego czy lepiej brac 5d mkII ??? Wiem że będziecie doradzać canona, bo to forum poświęcone canonowi. Ale proszę o podanie argumentów które pozwoliły wam wybrać jedną z tych puszek.

Z góry dziękuje za odpowiedzi...
    Wracając do pytania kolegi, przechodząc z 50D na 5DII nie będziesz miał najmniejszych problemów z obsługą. Dodatkowo osprzęt który posiadasz (obiektywy) będą jak najbardziej przydatne, w "szerszym" tego słowa znaczeniu (czyt. "szersze kadry" ), trochę różnic w działaniu np. spustu migawki, układu przycisków itp. Wybór musisz sam podjąć, znieniając system "możesz być" bardziej lub mniej zadowolonym. Dopóki tego nie zrobisz osobiście nie poznasz odpowiedzi.

A debata o "odchodach" powinna wylądować w pralni
    ale to już nie moje zmartwienie.

Domyślnie

No dobra

1) Sony A900 / ISO200 (bo takie jest bazowe)
    http://overlay.no-ip.org/cb/DSC02361.ARW

2) 5dmk2 / Iso 100
    http://overlay.no-ip.org/cb/IMG_2636.CR2

Nie porównujcie ostrości bo mi się na canonie ręka omsknęła i przycisk start z dofa wyskoczył. Proponuje wyciągnąć za uszy oba RAWY z wyłączonym odszumianiem i popatrzeć sobie w cienie.

Jasność każdy sobie ustawił na automacie, identyczne by nic nie dały bo w każdej puszcze ISO się odrobinę od siebie różnią. Przesłonę dałem F5 bo przy takiej praktycznie żadna z nich nie aktywuje kompensacji strat światła (to osobny temat na dywagacje) i nie ma dodatkowego gaina na czułości. Jak ktoś nie jest przekonany to w jakiś inny mniej upalny dzień zrobię ten test poprawnie.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

drac,
    a jak duże odbitki przewidujesz (mam na myśli ślubniaki)?
    Bo jeśli 10x15, albo 18x24, to raczej szkoda kasy na FF.
    Popatrz na sprawę z perspektywy odbitek/wydruków a nie z powiększania na kompie 200x.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Dziękuje za darmowa psychoanalizę. To jest dopiero wpis na temat.
    Podaj choć jeden przykład ze swojej strony..., bo nie wiem czy nabijasz sobie licznik postów, czy błaznujesz dla zabawy
    Skoro się na tym nie znasz to po co się wypowiadasz? Obstawiam że koledzy nie chcieli Ci zrobić przykrości, ja tez nie wyśmiewam sprzętu innych jak go oglądam.
    Widzę, że nawet ironii zauważyć ani zrozumieć kolega nie potrafi...

P.S. Proponuję wszystkim ignorować tego typu wypowiedzi, bo jak w polityce Palikot, to i na forum taki ktoś od czasu do czasu sie trafia. Dużo gadania, zero argumentów...
    Albo zrobić zrzutkę i wysłać go na kurs obróbki.

No dobra

1) Sony A900 / ISO200 (bo takie jest bazowe)
    http://overlay.no-ip.org/cb/DSC02361.ARW

2) 5dmk2 / Iso 100
    http://overlay.no-ip.org/cb/IMG_2636.CR2
    Dobrze jakbyś jeszcze zrobił gwiaździste niebo nocą, byłoby skąd szczegóły wyciągać...
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 25-08-2011 o 23:27
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie d700 kontra 5D

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    A debata o "odchodach" powinna wylądować w pralni
    ale to już nie moje zmartwienie.
    Kolega przedstawił wreszcie jakieś przykłady więc teraz nie będziemy wysyłać do pralni. Jednakowóż uprzedzam, że dyskusja tutaj jest pilnie obserwowana :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Jak ktoś nie jest przekonany to w jakiś inny mniej upalny dzień zrobię ten test poprawnie.
    No nareszcie! Już nie wierzyłem, że się doczekam.
    Ja poproszę w takim razie o 2 dodatkowe zdjęcia Canon na ISO200 i Sony na ISO100.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Wybacz ale to już nie dzisiaj, jutro postaram się to zrobić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Dobrze jakbyś jeszcze zrobił gwiaździste niebo nocą, byłoby skąd szczegóły wyciągać...
    Mądrej głowie dość dwie klatki.
    Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 25-08-2011 o 23:44 Powód: Automerged Doublepost
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Te pasy się pojawiają, najczęściej przy ciemnych, mało kontrastowych elementach (coś w stylu niedoświetlona ręka murzyna w cieniu). Często na małych ISO jest taki problem, że możemy naświetlić cienie prawidłowo, ale przepalić światła i vice versa. Paski wyłażą najczęściej, kiedy różnica nie jest taka wielka, naświetlimy na światła i chcemy wyciągnąć detale z cienia.

Niemniej jednak, moim zdaniem nie to, a ilość, rozmieszczenie i jakość punktów autofokusa jest w tej puszce prawdziwym problemem, który w dużej ilości sytuacji utrudnia zrobienie zdjęcia (żeby nie było, topowymi szkłami). Da się to wyrobić, ale generalnie fotografując coś co się porusza jesteśmy skazani na kompozycję centralną. Nie żebym coś złego widział w samej kompozycji centralnej, ale wolałbym jednak żeby mi tego aparat nie narzucał w niektórych momentach Tyle, że pod tym względem Sony również leży, a szkoda, bo zestawu A900 + Zeiss 135 f/1,8 (ze stabilizacją) bym sobie poużywał
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał Awatar drac
    Miasto
    Bytów

Domyślnie

Przewiduje wywoływanie zdjęć do maxymalnego rozmiaru 20x30.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak tutaj można wywnioskować z sampli dinderiego to banding wyłazi w sumie przy forsowaniu ponad 2EV Ja zazwyczaj aż tak nie ciągam RAWa bo po co? To już takie trochę maltretowanie puszki na siłę... Często też wywołuje zdjęcia z np. dużym fill lightem itp.
    Ostatnio nawet tak miałem. Zdjęcie na 14mm bardzo szeroki plan, młodzi wychodzą z kościoła, pełno płatków i rzucający je i śmiejący się bo bokach ludzie.
    Fajnie tyle, że młodzi w ostrym popołudniowym słońcu a goście w cieniu.
    DR bardzo duży, użycie lampy nie miało by sensu bo bym tych boków i tak nie oświetlił...
    Zdjęcie naświetlone na suknię więc 2 klatki - ta prawidłowa i wyciągane cienie. +2EV fill light +20 no i co? Żadnego bandingu nie ma...
    Nie wiem na cholerę komu wyciąganie 4EV? To albo nie umie zrobić dobrze zdjęcia, nie stać go na statyw żeby zrobić 3klatki w AEB, a jak już musi to przecież istnieje wiele metod odszumiania... No ale nie, jak się uprzesz to wszystko można.
    Sorry ale forsowanie materiału o 4EV bez odszumiania to znęcanie się dla znęcania. Nie widzę tu żadnego sensownego uzasadnienia. Spróbuj sforsować sobie kliszę nawet do tego przeznaczoną o 4EV i zobacz co Ci wyjdzie... A przecież DR dobrej kliszy jest większy niż cyfrowej matrycy... Nie wiem czego wymagasz od aparatu ale można go z powodzeniem i bez marudzenia używać, pod warunkiem, że robi się to umiejętnie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 79 z 84 PierwszyPierwszy ... 29697778798081 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów