Ależ robie, w moim D300, te 51 punktów było mi zupełnie do niczego niepotrzebne (no może troche precyzyjniej wybierałem boczne, by nie przekadrowywać), jeżeli ktoś nie potrzebuje używać śledzenia obiektów to różnica w AF jest niewielka (choć uważam że AF Nikona zawsze wydawał mi sie pewniejszy, bez związaku z ilością punktów). Jeżeli podoba ci się obrazowanie Nikona, nie potrzebujesz filmów, obecną szklarnie masz niezbyt wysokich lotów, nie potrzebujesz wysokiej rozdzielczości obrazu, to D700 wydaje się idealny.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Nie do końca. W canonie masz kilka świetnych szkieł klasy L dla osób nie potrzebujących np światła 2.8 - 17-40, 24-105, 70-200 IS i bez IS, jest też przystępny 2.8, ktorego w Nikonie brak w ofercie. W Nikonie masz albo cholernie drogie zoomy 2.8 (droższe znacznie od odpowiedników Canona) lub plastikowe, ciemne kity.
Zatem świetna zoomowatość Nikonów też nie jest tak do końca dobrą radą.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
zależnie od ilości zleceń na przyszły rok, rozważam zakup d3@14-24 i ew. 24-70 pozniej jako zapas i spacerzoom. zarówno korpus jak i obiektyw bardzo bliskie ideału IMHO![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
ja zmieniając system z minoltowskiego na canona kierowałem się też tym że koledzy mają canony-może to i głupie ale teraz mam możliwość pozyczania ,próbowania innych szkieł-kupując nikona znów bym był ten jedyny
Temat, który przerabiałem dokładnie rok temui zostałem ... przy canonie.
Moje uwagi : dwusystemowość puszek i sprzętu canon i nikon jest bardzo droga i znam niektórych, którzy po pewnym czasie pracy w dwóch systemach zrezygnowali z tego pomysłu.No chyba ,że dla samej idei i przy nieliczeniu się z kasą.
Canon zdecydowanie wygrywa bardzo dobrymi stalkami i to w sumie przeważyło o pozostaniu przy canonie.
W sumie zgadzam się. Obiektyw, ktory mam, 70-200 F/4 IS jest dla mnie idealny - lekki, super IQ, stabilizacja. Myśląc o Nikonie pozostaje mi 2.8 i 2 razy tyle pieniędzy, albo nawet wiecej.
W sumie przyznaje się, że gdybym sie nie liczyl z pieniedzmi, to chyba bym wybral Nikon, ale przejscie bedzie zbyt drogie. Chociaz mam mozliwosc teraz kupic nowiuteńki D700 za 6900 PLN. Albo też zestaw D700+24-70 F/2.8 za 11.300 PLN
d700 to też nie taki cud miód..![]()
5d2 wcale nie jest gorsze ;>
W Nikonie podoba mi się guzikologia - w Canonie matryca.![]()
5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4