Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 113

Wątek: drugi plan ciemny z lampą w kościele

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wydaje mi się że po lewej musiała być duża biała powierzchnia ściany że dała tak łądne miękkie światło wypełniające dzienne z okien po prawej. Super przykład na tezę w kierunku stosowania lampy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Kolejny mit fotografii z fleszem. :-) Na lampę można założyć filtr. Komplet kosztuje mniej niż 30 zł. Nauczenie się którego użyć z 15 min - zresztą zawsze i tak robię 2-3 zdjęcia testowe. Jak jest oświetlenie mocno mieszane (np. dzienne, witraże, halogeny i świetlówki) to lampa niewiele popsuje. Zwłaszcza lampa z filtrem dobranym do oświetlenia (sufitu) dominującego.
    Mam filtry i stosuję regularnie ale czasem nie ma czasu na zdjęcia próbne bo trzeba uchwycić moment.

PS My tu o lampach a tak naprawdę najbardziej masakrują klimat zdjęcia halogeny stosowane przez kamerunów wszelakich. To jest dopiero porażka :P
    Ostatnio edytowane przez Pawel_G ; 25-08-2011 o 11:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wow! to jest zdjecie z doswietleniem fleszem zamocowanym na sankach aparatu?
    wyglada bardziej jak blenda.
    niezle, niezle
    swoja droga.. nie prosciej posc do ksiedza i poprosic o zapalenie wszystkich mozliwych swiatel?
    ja tak zawsze robie i poki co ksieza ide mi na reke
    oswiecenia daj nam panie..
    Po lewej stronie dziewczyny na zdjęciu jest ogromne, witrażowe okno o wysokości cca. 20 m i szerokości 4. Witraż mleczno-biały, niestety nowoczesny, o szkielecie z betonu. Dlatego można sobie wyobrazić, ze tylko połowa tej powierzchni to szyba, reszta beton.
    Skojarzenie z efektem blendy jest całkowicie poprawne, ponieważ bardzo dużo światła wpadajacego z lewej strony, odbijało się od betonowej podłogi, pod stopami świadkowej.
    Z prawej strony, można uznać, że nie ma wogóle okien, bo te co są, sa pod samym sufitem cca 15 m nad ziemią i dają tyle światła co prawie nic.
    Zdjęcie wykonane na 200 mm z lampą na sankach z odległości cca. 8 metrów. Palnik na wprost.
    Niestety, nie pamiętam mocy na lampie, ale chyba około 1/4. (580EXII)
    Jak patrze na to zdjęcie, to gdybym mógł je powtórzyć, zmieniłbym parametry ekspozycji i dopalił lampą trochę mocniej.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    noo zdjecia z kosciola, gdzie zrodlo swiatla jest punktowe i daje cienie na twarzy, ktore "oko ludzkie zwyczajnie nie dostrzega, a ktore matryca aparatu pieknie wyolbrzymia"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

wow! to jest zdjecie z doswietleniem fleszem zamocowanym na sankach aparatu?
    wyglada bardziej jak blenda.
    niezle, niezle
    swoja droga.. nie prosciej posc do ksiedza i poprosic o zapalenie wszystkich mozliwych swiatel?
    ja tak zawsze robie i poki co ksieza ide mi na reke
    oswiecenia daj nam panie..
    Nie zwyklem publikowac koszmarkow. O nie. Choc mam porownanie bo robie z lampa i bez. Wiem tez ile trzeba pracy aby zlikwidowac cienie pod oczami czy na calej twarzy. Ciekawe jak robiles zdjecia jak max uzywalne iso wynosilo 400 lub 800?
    Natimiast z tym oswietleniem w kosciele to roznie mozebyc bo jak ksieciunio przywali 2 halogenami ktore sa rowno na glowami mlodych to i lampa i ps moze nie pomoc ;-)

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Dopiero zaczyna Awatar przemyslawsz

Domyślnie

Jacku Zdjęcia perfekcyjne jak dla mnie. Chyba zacznę używać chociaż czasem lampy w kościele, chociaż do tej pory nie była mi potrzebna, albo mi się tylko wydaje, że nie była

Fotograf Przemysław Szklarski http://www.przemyslawszklarski.pl

Domyślnie

W kościele nie używam lampy, bo psuje mi "klimat", ale tylko dlatego że nie potrafię jej właściwie używać (cały czas się uczę pstrykając z lampą w różnych ustawieniach w mniej ważnych momentach). Z kolei na sali weselnej czy w innych pomieszczeniach uważam, że lampa tego klimatu dodaje i jest niezastąpiona. Dlatego uważam, że nie można generalizować, że lampa jest bee, bo tak nie jest i trzeba jej tylko umiejętnie używać (mam nadzieję, że w końcu się tego nauczę) i osiągnę poziom prezentowany na zdjęciach chociażby w tym wątku.
    D3

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemyslawsz Zobacz posta
    Jacku Zdjęcia perfekcyjne jak dla mnie. Chyba zacznę używać chociaż czasem lampy w kościele, chociaż do tej pory nie była mi potrzebna, albo mi się tylko wydaje, że nie była
    Dziękuję Przemku... Lampę zawsze mam w kościele ale statystycznie używam jej może raz na 1000 zdjęć Lampy w kościele używam tylko wtedy, gdy nie ma możliwości zrobic zdjęcia gdyż nie pozwalają na to warunki...tak jak np zdjęcie dinderi - duży kontrast
    W 99% są takie warunki w kościołach że można spokojnie zrobić reportaż bez użycia lampy.

Używanie w kościele lampy z filtrami korygującymi temperaturę światła nie jest niemożliwe, ale w praktyce trudne do zastosowania... Teoretycy powtarzają jak mantrę "Na lampę można założyć filtr..." .... OK... ale od czego odbijać- od różnokolorowego sklepienia (nie sufitu) w kościele gotyckim. Życzę powodzenia... pomijam sprawę doświetlenia 2giego i dalszych planów lampą.

W dalszym ciągu proszę szanownych kolegów, którzy są tak bardzo obeznani z lampą błyskową aby pokazali swoje przykłady świetnego zastosowania światła błyskowego podczas ceremonii zaślubin w kościele... proszę aby swoje teorie poparli przykładami.
    Najlepiej jak pokażą kilka kadrów z tego samego reportażu...doświetlonego lampą, która nie zabiła klimatu świątyni.

Ja uważam, że zastosowanie w kościele lampy błyskowej to ostateczność w przypadku, gdy warunki są tak tragiczne, że fotografowanie bez lampy grozi fatalnym rezultatem końcowym- godząc się na "zepsucie klimatu".

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    PS My tu o lampach a tak naprawdę najbardziej masakrują klimat zdjęcia halogeny stosowane przez kamerunów wszelakich. To jest dopiero porażka :P
    Trzeba sie nauczyc pracowac z tym co jest. A swiatlo kameruna, slubny fotopstrykacz moze wykorzystac jako bardzo fajna kontre przy robieniu zdjecia. Trzeba czasem tylko ruszyc tylek o pol metra w bok.
    Poza tym z wlasnego doswiadczenia (nie slubnego) wiem ze fotopstrykacze sa bardziej wkurz... i w dodatku maja takie mniemanie o sobie ze wydaje im sie ze sa najwazniejsi na swiecie, kompletnie nie liczac sie z tym co robia inni dookola, w tym takze ci "kameruni", ktorym taki fotopstryk moze spieprzyc cale ujecie ktorego nie da sie powtorzyc, bo musi zrobic 18nasta fotke tego samego mometu na wszelki wypadek gdyby jego totalny brak umiejetnosci spowodowal ze poprzednie 17nascie wyjda do du....

Tak na marginesie to mam wrazenie ze z Canon-Board robi sie powoli forum fotografow slubnych, co zaczyna byc lekko irytujace.
    Pomijam juz moj stosunek do samej fotografi slubnej, ale mam wrazenie ze teraz byle student z lustrzanka (i koniecznie L'kowymi szklami) jest juz profesjonalnym fotogralem bo pstryka sluby.
    Fotografia to jednak cos wiecej panowie niz sluby, komunie i inne imprezy przy kotlecie.
    Czasem zamiast onanizowac sie jasnoscia szkiel lepiej pojsc i zrobic pare glupich nieprzemyslanych zdjec tylko i wylacznie dla wlasnej przyjemnosci.
    Forow fotografow slubnych to chyba jest dostatek w polsce...
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 26-08-2011 o 08:25
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    .... bo musi zrobic 18nasta fotke tego samego mometu na wszelki wypadek gdyby jego totalny brak umiejetnosci spowodowal ze poprzednie 17nascie wyjda do du....
    Hihihi.... mam dokładnie takie samo wrażenie. Potem są dyskusje na CB jaką kartę włożyć do aparatu żeby te 500 zdjęć z kościoła pomieściła. :-)

....
    Tak na marginesie to mam wrazenie ze z Canon-Board robi sie powoli forum fotografow slubnych, co zaczyna byc lekko irytujace.
    ...

Nie "lekko" a bardzo. :-) Zwłaszcza, że to tylko "tzw. ślubni" zadający pytania o basic w rodzaju "jak trzymać aparat" albo "jakim szkłem w kościele a jakim na weselu". ;-)

Ten wątek też już nic ino o ślubach. (do tematu "jak używać lampy" dopisano "na ślubie". wrrrrrrr......). Ja się z tego wyłączam mnie fotografowanie białych sukienek w kościele nie pasjonuje. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-08-2011 o 08:47

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Myślę, że wielu zadających tu pytania, nie widziało tej strony: http://foto.jasiu.pl/
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Trzeba sie nauczyc pracowac z tym co jest. A swiatlo kameruna, slubny fotopstrykacz moze wykorzystac jako bardzo fajna kontre przy robieniu zdjecia. Trzeba czasem tylko ruszyc tylek o pol metra w bok.
    poproszę przykłady zdjęć gdy wystarczy zmiana miejsca pół metra w bok...

Czasem zamiast onanizowac sie jasnoscia szkiel lepiej pojsc i zrobic pare glupich nieprzemyslanych zdjec tylko i wylacznie dla wlasnej przyjemnosci.
    Fotografia ślubna to mały wycinek tego co fotografuję... wystarczy kliknąc na linki w stopce. (digart)

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    .... Ja się z tego wyłączam mnie fotografowanie białych sukienek w kościele nie pasjonuje. :-)
    To po co zabieracie Panowie głos w tym wątku... dając rady- oparte na teorii nie popartej praktyką?

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów