Dobre zdjęcie dla młodej, bo zawsze może powiedzieć, że nie wie kto stał obok![]()
U mnie taka fota się może zdarzyć jak ... lampa nie błyśnie![]()
A klimat to tam jest. Z horroru...
Dobre zdjęcie dla młodej, bo zawsze może powiedzieć, że nie wie kto stał obok![]()
U mnie taka fota się może zdarzyć jak ... lampa nie błyśnie![]()
A klimat to tam jest. Z horroru...
Tu była zakazana reklama
Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
Zejdź z chodnika !!!
mocno niedoświetlone
Ja nie będę przekonywał nikogo do fotografii z lampą lub bez...
Generalnie nie używam lampy w kościele bo:
1. zabija klimat (to nie jest mit- to fakty)
2. jest większy problem z obróbką
3. lubię być w kościele niewidoczny i nie błyskać
Ale...
czasem trzeba użyć lampy, ale umiejętnie (mój przykład poniżej)
kolejny przykład (zdjęcie bez lampy) - nie wyobrażam sobie to zdjęcie zrobić z lampą:
Proszę szanownych kolegów aby poparli swoje teorie zdjęciami... najlepiej swoimi.
Po pierwsze ustaw aparat w tryb Manualny, po drugie wydloz czas naswietlania.
1. Nie umiesz jej uzywac :PZamieszczone przez jacab1
2. Jaki wiekszy problem z obrobka? Temp Barwowa Ci sie nie zgadza? Ponownie, nie umiesz uzywac lampy.
3. Niewidoczny fotograf w kosciele.... dobre, to w ramach mitow czy faktow? ;-)
A tak powazniej to lampy trzeba po prostu uzywac z rozwaga, raz potrzeba, raz nie, ale jesli efekty na zdjeciu sa marne to tylko i wylacznie dlatego ze fotograf nie umie sie nia poslugiwac, a nie dlatego ze lampa "zabija klimat", "splaszcza zdjecie" albo inne tego typu bzdury. Jedyny minus lampy to faktycznie to ze księżulo moze sie wkurzyc jak mu pare razy cos blysnie a jest za bardzo konserwatywny w pogladach.
Ostatnio edytowane przez Maver ; 25-08-2011 o 08:50
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
Krzysztofie Zagórski poproszę Twoje przykłady zdjęc z dużego i ciemnego kościoła z lampą umiejętnie użytą....
Dla tych co twierdzą, że lampa zabija klimat - zdjęcie jest zupełnie nieobrabiane (obrabiając przyciemnił bym jeszcze tło "wyciągając" jedynie dziewczynkę) - tak jak pstryknięte, zero korekt i jest z fleszem.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-08-2011 o 08:59
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Janusz ... poproszę Twój przykład z kościoła również... dużego i ciemnego ładnie doświetlonego lampą
edit
na weselach ... w 90% stosuję kilka lamp błyskowych... dla klimatu!
Ostatnio edytowane przez jacab1 ; 25-08-2011 o 09:09
Prossszzz...
Duży, ciemny kościół w W-wie przy ul. Dominikańskiej. Zdjęcie w zasadzie bez obróbki, mała korekta samego kadru.
Ogólnie jest błąd w naświetleniu, lampy powinno być trochę więcej, by zniwelować przepalenia, na lewej stronie twarzy świadkowej.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Bardzo dobry przyklad na uzycie lampy. Mimo ze jestes zwolennikiem "bez lampy" wiesz ze czasem nie da rady bez niej :-) I tez o to chodzi zeby uzywac lampy wtedy kiedy trzeba. Wyobrazmy sobie powyzsze zdjecie zrobione bez flasha... Kto bylby w stanie uratowac w ps? I jak by to wygladalo. Ale lepiej pisac ze sie dla tzw klimatu nie uzywa i poprostu sie nie ma zdjec jak wyzej.
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
noo zdjecia z kosciola, gdzie zrodlo swiatla jest punktowe i daje cienie na twarzy, ktore "oko ludzkie zwyczajnie nie dostrzega, a ktore matryca aparatu pieknie wyolbrzymia"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wow! to jest zdjecie z doswietleniem fleszem zamocowanym na sankach aparatu?
wyglada bardziej jak blenda.
niezle, niezle
swoja droga.. nie prosciej posc do ksiedza i poprosic o zapalenie wszystkich mozliwych swiatel?
ja tak zawsze robie i poki co ksieza ide mi na reke
oswiecenia daj nam panie..
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 25-08-2011 o 11:14 Powód: Automerged Doublepost
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/