Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: drugi plan ciemny z lampą w kościele

Dopiero zaczyna

Domyślnie drugi plan ciemny z lampą w kościele

witam-co jest nie tak-może wystarczy zmienić pomiar światła ? Poszedłem do koscioła z aparatem 40d+580ex ,postawiłem kolezankę w miejscu gdzie stoja państwo młodzi i zrobiłem kilka zdjeć lampą w twarz .Światło w kosciele było juz zgaszone a aparat był ustawiony na punktowy pomiar światła (ustawiałem na czarny swetr kolezanki) iso 800 i program P -efekt-metr za modelka ciemność.Kolejne zdjęcie wykonałem na ustawieniach ręcznych aparatu-f 4,5 , 1,30 lampa +1 -efekt troszeczkę lepszy.Co zrobić żeby doświetlić chociaż 5 metrów ?Zawsze odbijam od sufitu i jest git ale czasami jednak kościół jest tak wysoki ,że nie widać sklepienia , więc co zrobić w takim wypadku ?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Wtedy lampa pod kątem 45stopni.
    W kościele raczej rzadko daje się odbijać niestety.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i jakiś odbłyśnik czy coś.
    Ostatnio edytowane przez MC_ ; 13-05-2010 o 17:41 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

http://foto.jasiu.pl/

45 stopni i stofen to dobry pomysł

generalnie wysokie iso i długie czasy 1/10-1/40 żeby jak najwięcej zastanego światła złapać
    a jeśli w tle jest ciemno no to nic nie poradzisz, no bo jak? zwiększanie mocy lampy spali ci pierwszy plan. tak jakbyś w nocy robił.
    Najlepiej to pokaż te zdjęcia, jak Ci wyszły.

Cytat Zamieszczone przez milciu-tl Zobacz posta
    ale czasami jednak kościół jest tak wysoki ,że nie widać sklepienia

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Uproszczając - musisz tak ustawić czas + iso + przysłonę, aby bez użycia lampy błyskowej zdjęcie było mniej więcej poprawnie naświetlone. Wtedy możesz dopalać główny motyw lampą błyskową. Inaczej zawsze będziesz miał ciemne tło.
    Twoją metodą, czyli zwiększając moc lampy błyskowej, to byś musiał cały kościół oświetlić lampą/lampami.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Domyślnie

filtr CTO lub bursztynowy stowen + WB ustawiony na żarówkę i po kłopocie
    koniec z ciemnym żółtym drugim planem

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artikam Zobacz posta
    filtr CTO lub bursztynowy stowen + WB ustawiony na żarówkę i po kłopocie
    koniec z ciemnym żółtym drugim planem
    Ta odpowiedz nijak się ma do pytania zadanego przez milciu-tl
    Jak jest ciemno to co ci filtr CTO zmieni? zmniejszy moc lampy.

Najlepiej włącz wszystkie możliwe światła w kościele i zobacz jak naświetla (później kwestia dogadania z kościelnym). Ustawiaj aparat i lampę tak jak pisali koledzy wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 23-08-2011 o 23:02

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie

powiem tak , ustaw M i wszystko sobie odpowiedni zmierz dzięki czemu nie bedziesz bawić się z jakimś problemem później, a najlepiej to olej lampę, nigdy na ślubie nie robilem z lampą choćby niewiem ajk ciężkie warunki były

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milciu-tl Zobacz posta
    .... Poszedłem do koscioła z aparatem 40d+580ex ,postawiłem kolezankę w miejscu gdzie stoja państwo młodzi i zrobiłem kilka zdjeć lampą w twarz.....
    Rozumiem, że to był trening przed ślubem... podczas ślubu będziesz miał zapalone światła w kościele wtedy- zrezygnuj z lampy... iso 800-1600 i kontroluj histogram, aby zdjęcia nie były niedoświetlone (niedoświetlenie kadru+wyciąganie szczegółów z niedoświetlenia= szum)

Jeżeli musisz z lampą to też wysokie iso i najlepiej manual...

Domyślnie

Ja na ślubach ustawiałem 1/30 , lampa na drugą zasłonkę migawki i miałem pięknie doświetlone wnętrze kościoła.
    Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
    Zejdź z chodnika !!!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    .... a najlepiej to olej lampę, nigdy na ślubie nie robilem z lampą choćby niewiem ajk ciężkie warunki były

Z tym to się akurat zupełnie nie zgodzę. Celem fotografa na ślubie jest zrobienie dobrych zdjęć, które będą pamiątką dla młodych a nie walka z "ciemnościami egipskimi" za pomocą ISO 1 mln. Lampy po porostu trzeba umieć używać a dorabianie teorii do lepsiejszości zdjęć bez lampy tylko bawi. Niestety nie kształci. Jeśli tylko wolno to wręcz należy używać lampy. UMIEJETNIE. 99.9% purystów bezlampowców po prostu nie wie jak tego urządzenia używać.

Lampa w rodzaju 580 EX może doświetlić cały kościół i to zupełnie bez problemu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów