Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Spadanie przedmiotów i takie tam :).

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

E no nie, jestem wyluzowany jak Honey Bunny.
    Wierzę, w teorię względności. No i tą wiarą zabiłem postęp.

Z tego, co przeczytałem, to sama idea GPS jest prosta: rozwiązywanie trójkątów (ostrosłupa o podstawie trójkąta dokładniej). Stąd potrzebne 3 satelity. Czwarty potrzebny do sprawdzenia obliczeń i tym sposobem zmniejszenia błędu.
    A cały myk z teorią względności potrzebny do zwiększenia dokładności pomiaru (pośredniego, bo za pomocą czasu i prędkości) boków rzeczonych trójkątów.
    Prędkości satelitów (szczególna TW), pole grawitacyjne Ziemi (ogólna TW) i wymagana dokładność są już na tyle duże, że fizyka Newtona nie wystarcza.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A skoro mówimy już o zaginaniu czasoprzestrzeni: dlaczego forum pokazuje inny czas, w zależności od tego czy jest się zalogowanym, czy nie?
    Wychodzi mi, że podaje czasem czas Greenwich.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 10-08-2011 o 13:45 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    ...
    Z tego, co przeczytałem, to sama idea GPS jest prosta: rozwiązywanie trójkątów (ostrosłupa o podstawie trójkąta dokładniej). Stąd potrzebne 3 satelity. Czwarty potrzebny do sprawdzenia obliczeń i tym sposobem zmniejszenia błędu....

Niezupełnie. "Linia pozycyjna" - linia jednakowych odległości od satelity jest tak naprawdę sferą. Przecięcie trzech sfer daje jedynie pozycję 2D. Dwie sfery dają jedynie okrąg w przestrzeni - zakładając, z pomiar jest na powierzchni Ziemi to dalej są co najmniej dwa możliwe punkty w których jest antena odbiornika. W szczególnym przypadku okrąg może leżeć na powierzchni Ziemi. Trzeci pomiar usuwa dwuznaczność pozycji - wiadomo, który z (co najmniej) dwóch punktów wybrać. Dopiero czwarty pomiar pozwala na wyliczenie wysokości nad powierzchnią elipsoidy (WGS 84) i po dołączeniu poprawek na różnicę pomiędzy elipsoidą i geoidą w danym miejscu daje wysokość.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów