Widzisz... w tym sklepie już co najmniej 3 razy wcześniej robiłem zakupy (karty CF, pamięci RAM, dyski twarde), dlatego wyjątkowo nie sprawdziłem opinii ufając swoim własnym wcześniejszym, jak najbardziej pozytywnym doświadczeniom. Czyli nawet własnym doświadczeniom z danym sklepem nie należy ufać i zawsze z rezerwą podchodzić.
O to to. Zamiast ściemy "dostępny w ciągu 1 dnia roboczego po złożeniu zamówieniu" (bo to jest kłamstwo w żywe oczy, jeśli nie potrafią się z tego tekstu wywiązać), tylko zwykłe normalne "proszę zapytać a sprawdzimy dostępność". Tylko niestety - taki tekst odstrasza niektórych klientów (czyli ogranicza zyski) oraz dokłada dodatkowej roboty by odpisywać na te zapytania o dostępność (czyli zwiększa koszty).
Mi, jako niezadowolonemu klientowi tego właśnie sklepu, o to właśnie chodzi. Nie o to by towar rzeczywiście na następny dzień czy za dwa dni leżał już u mnie na progu, ale bym miał klarowną sytuację - kiedy się go spodziewać, przed złożeniem zamówienia. Albo nawet w trakcji realizacji zamówienia, jeśli są jakieś opóźnienia to co za problem poinformować o tym klienta?
Bo o przeprosinach to w przypadku tego akurat sklepu można pomarzyć.
Dla porównania - wydawca gry Wiedźmin 2 (CD Projekt) z powodu niemożliwości aktywacji gry przez kilkanaście godzin po zapowiadanym terminie premiery wszystkim posiadaczom Edycji Kolekcjonerskiej kupionej w preorderze zafundował koszulki w ramach rekompensaty. Da się traktować klienta z szacunkiem? Da się. Koszt niewielki, gadżet to też drobiazg ale jednak miły gest, warty zapamiętania i docenienia.
A w sklepie ram.net.pl poczułem się potraktowany jak w socjalistycznym sklepie mięsnym, jakby po wystaniu swojego czasu w kolejce rzucono mi ochłap "no masz Pan, się doczekał ale idź już sobie".
Wiele polskich sklepów czeka jeszcze wiele nauki z zakresu obsługi klienta. I mam nadzieję że będzie to dla nich bolesna (finansowo) nauka, bo i my - kliencie - na szczęście coraz bardziej świadomie wymagamy szanowania swoich praw (i czasu i pieniędzy) a nie byle najtaniej.