Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 85mm 1.8 czy wszystko jest ok?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OwiecPL Zobacz posta
    Fajnie, ale ze sie spytam co to wnosi do tematu gdzie sie pytam o ostrosc 85mm, a nie ile punktow AF ma 5D II? Tak samo to o 35mm? Najpierw mnie zjechales za brak exifa, jak juz dalem zdjecia z exifem to nie odpowiedziales nawet laskawie. Ogromnie pomogles, dziekuje :*
    Tyle, że potem są jakieś sample gdzie nawet nie wiadomo na co ostrzyłeś...
    Już Ci odpowiedziano, że jest ok.
    ew. możesz mieć jakiś problem z bf/ff lub po prostu nie radzisz sobie na razie z przekadrowywaniem. Co mam pisać i się powtarzać?
    Napisałem, że to szkło jest jakościowo bardzo dobre, bardzo porównywalnie ze szkłem klasy L kosztującym 5x tyle.
    Zrób w końcu porządny test jak tak bardzo Cię ta sprawa męczy.
    Postaw aparat na statyw ustaw na planie kilka płaszczyzn ostrości żeby było widać czy ostrzy w miejsce w które chcesz żeby ostrzył.
    ISO 100, samowyzwalacz albo wężyk, poprawnie ustawiona ekspozycja - histogram do prawej i wrzuć jpgi prosto z aparatu to będzie można coś konkretnego powiedzieć.
    Dodatkowo jak już ustawisz sobie ten plan to możesz go sobie czymś od tyłu podświetlić to zobaczysz jakie są aberracje w kontrastowych punktach na różnych przesłonach.
    Tak 85 na pełnym otworze potrafi pokazać dużą aberrację i jest to normalne.
    A to jak ostre są zdjęcia zależy od konkretnej puszki (matrycy) i egzemplarza obiektywu.
    Na moje to nawet z pierwszych niby sampli jeżeli jest to crop 100% to jest ok.
    Nie oglądaj zdjęc na 100% cropie bo mija się to z celem...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A to jak ostre są zdjęcia zależy od konkretnej puszki (matrycy) i egzemplarza obiektywu.
    wyrażę być może nieco niepopularny pogląd, że ostrość zdjęcia zależy przede wszystkim od operatora :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wic Zobacz posta
    wyrażę być może nieco niepopularny pogląd, że ostrość zdjęcia zależy przede wszystkim od operatora :-D
    Mhm, operator może oddać wadliwe szkło do wymiany na inny egzemplarz, albo oddać do kalibracji jeśli AF nie trafia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Mhm, operator może oddać wadliwe szkło do wymiany na inny egzemplarz, albo oddać do kalibracji jeśli AF nie trafia.
    jeśli....
    Moje doświadczenia wskazują że operator najczęściej ma skłonność do doszukiwania się przyczyn w sprzęcie podczas gdy problemem są jego umiejętności.
    I nie mam na myśli autora tego wątku, a przede wszystkim siebie. :-D

Uprawnienia umieszczania postów