Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Systemowe lampy czy inne wynalazki ?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Lampa jest mi potrzebna głównie do opanowania strobbingu i rozpoczęcia zabawy z softboxami, parasolkami itp. Po prostu chcę dobrze opanować błyskanie. Mam wrażenie że Speedlite'a 380EX opanowałem do końca i wycisnąłem z niego co się da, stąd ta zmiana na wyższe modele.

Wspominając o ergonomii pracy miałem na myśli głośność i szybkość ładowania jej. Wprawdzie nie jest to w moim przypadku bardzo ważne, aczkolwiek jeśli kupuje coś nowego to pasowałoby żeby pod każdym względem lampa była lepsza od poprzednika .

Z lampą zamocowaną na aparacie błyskam tylko sport i różnego rodzaju imprezy. Reszta to zabawa z wyzwalaczami i statywami.

W lampie brakuje mi braku możliwości głębokiej ingerencji w to jak błyska. Braku ingerencji w jej moc. W przypadku 380EX mogłem tylko ustawić exp. comp. z poziomu body. Poziome kręcenie palnika jak najbardziej się przyda.

Co do tej decyzji to nie oczekuje że inni za mnie ją podejmą, tylko pomogą w jej podjęciu. Wchodząc dzisiaj w zakładkę Lampy Błyskowe na jednym z popularnych sklepów internetowych trochę mnie zamurowało. Z nowymi modelami nie byłem na bieżąco chyba od 2 lat :O. Mętlik w głowie. Tylko pamiętałem że większość raczej polecała systemówki, albo "dołóż do 580EX"

W tej chwili rozważam Canona 430EX i Metza 44. Może ktoś chciałby jeszcze coś wtrącić ? Proszę o kolejne wypowiedzi na ten temat .

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    W tej chwili rozważam Canona 430EX i Metza 44. Może ktoś chciałby jeszcze coś wtrącić ? Proszę o kolejne wypowiedzi na ten temat .

Pozdrawiam.
    Jesli do strobingu, to za te 600pln mozesz kupic 2-3 lampy Yongnuo, albo jakiekolwiek inne stare lampy ktore nie musza wogole wspolpracowac z aparatem. Wystarczy ze wyzwalacz bedzie je wyzwalal i ze beda mialy mozliwosc regulowania sily blysku.
    Bardzo popularne sa Nikonowskie SB-24, SB-26, SB-28. Dodatkowo maja fotocele (nie wiem czy wszystkie z tych modeli).
    Ja uzywam starych Canonowskich 540EZ od analogow. Na body takiej lampy nie zalozysz, ale jesli wyzwalasz ja za pomoca wyzwalaczy radiowych to masz tyle mocy co w 580EX, regulacje wszystkiego co jest Ci do szczescia potrzebne i mozna szalec. Uzywane na allegro kupowalem w cenach od 250 do 350pln. Wszystkie w bardzo przyzwoitym stanie.

Jesli chcesz uzywac tej nowej lampy do strobingu, to nie ma sensu wogole przeplacac za jakies Metz'e i tym podobne. Bo potem calej tej elektroniki i tak nie wykorzystasz, lepiej kup dwie ale za to starsze.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Ja uzywam starych Canonowskich 540EZ od analogow. Na body takiej lampy nie zalozysz, ale jesli wyzwalasz ja za pomoca wyzwalaczy radiowych to masz tyle mocy co w 580EX, regulacje wszystkiego co jest Ci do szczescia potrzebne i mozna szalec. Uzywane na allegro kupowalem w cenach od 250 do 350pln. Wszystkie w bardzo przyzwoitym stanie.
    .
    Witam.

Posiadam już YN460II, w przyszłości chciałem dokupić Yn560, ale ta 540EZ wydaje się być dość atrakcyjną alternatywą. Jak się ma sprawa z wyzwalaniem, czy Yongnuo RF-603 wyzwolę taką analogową lampę ?? Chodzi mi o lampę na statyw - wiem, że na stopkę jej nie włożę. Ponadto, bezskutecznie starałem się wygooglować, ile w razie potrzeby wynosi cena palnika do 540EZ.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Uprawnienia umieszczania postów