Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
Źle rozumujesz. Zakładając obiektyw od średniego obrazka o ogniskowej 85 mm, masz obiektyw o ogniskowej 85 mm :-D
co do ogniskowej nie mam wątpliwości, po prostu źle zapytałem w tytule - faktem jest że nieważne gdzie podepniesz obiektyw on będzie zawsze miał swoją nominalną ogniskową

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
Oczywiście obiektyw ten w średnim formacie będzie odpowiadał 50 w małym obrazku (jeśli chodzi o kąty widzenia). Ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do podawania ekwiwalentu dla małego obrazka: to nie! Nie przeliczamy ogniskowej (chyba że w drugą stronę).

Pozdrawiam.
Właśnie o ten kąt widzenia mi chodziło.
Czyli np.: obiektyw średnioformatowy o ogniskowej 85mm na pełnym MF (6x6) będzie miał kąt widzenia 28,5st., natomiast ten sam obiektyw na FF będzie miał nadal 85mm, lecz kąt widzenia wzrośnie do ok. 45st (co jak napisałeś jest odpowiednikiem ok.55mm).

Jakby ktoś się jeszcze zastanawiał jak to jest podam jako przykład pól widzenia obiektywu dedykowanego do APS-C i do FF:
- EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM - typowo pod crop canona - 60mm, pole widzenia 25,5st
- sigma 24-60 mm f/2.8 EX DG - typowo pełnoformatowe szkło - 60mm na długim końcu a pole widzenia prawie 40st