Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: kalibracja obiektywu z aparatem

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie chciałem zakładać nowego tematu, wiec napiszę tutaj. Zamierzam także wysłać sprzęt do kalibracji, z tym, że z troszkę innego powodu. Mam 5dmk2 no i parę szkieł. Byłem w miare zadowolony ze wszystkiego, raczej nie jestem sprzętowym anonistą. Kumpel kupił też piątkę w wersji drugiej no i okazało się, że na jego body moje obiektywy są dużo ostrzejsze i zdecydowanie częściej trafiają. Na 50/1.4 @1.8 ostrość u niego tak jak u mnie przy przymnięciu tego samego obiektywu do 2.8. Tak z każdym. W domu sprawdziłem tak na szybko i niby brak BF/FF, bo największa ostrość przypada tam gdzie celuje, jednak jest gorzej niż na drugim body. Pytanie - czy kalibracja obiektywów do body w takim przypadku pomoże?
    C5Dmk2 | 580EXII | 17-40 | 50 | 85 | 135

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sqarpi Zobacz posta
    W domu sprawdziłem tak na szybko i niby brak BF/FF, bo największa ostrość przypada tam gdzie celuje, jednak jest gorzej niż na drugim body. Pytanie - czy kalibracja obiektywów do body w takim przypadku pomoże?
    Skoro twierdzisz że AF trafia tam gdzie celujesz, to w czym ma ta kalibracja pomóc? Będzie trafiało "jeszcze bardziej" tam gdzie chcesz? ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    Zenit 25 lat temu robił lepsze zdjęcia - a tu taka technologia i trzeba dźwigać statywy,monopody, pięciokilowe obiektywy i Bóg wie co, żeby coś wyszło
    Tak uważasz? Powiększ sobie zdjęcia z Zenita do formatu, w jakim oglądasz fotki z 50D, albo wywołaj odbitki z Canona w formacie 15x10. I wtedy dopiero oceniaj ;-).
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 18-07-2011 o 18:39 Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No raczej nie. Zastanawiam się w czym tkwi problem i z czego wynika różnica. Aż tak duże rozbieżności jakości samego aparatu?
    C5Dmk2 | 580EXII | 17-40 | 50 | 85 | 135

Uprawnienia umieszczania postów