Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: micro adjustment af

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Nie potrafie znalesc konkretnie tego zrodla gdzie widzialem dokladne info.
    Tu masz jakas "pierwsza z brzegu" strone na ktorej jest to tez opisane
    http://photo.net/learn/focustest/

Poguglam jutro w wolnej chwili, moze uda mi sie znalesc jakis sensowniejszy i pełniejszy opis. Nie wiem na ile mozna zaufac mojej pamieci ale jestem prawie pewien ze widzialem to na jakiejs oficjalnej stronie canona albo cos w tych okolicach.
    Głównie chodzi mi o to 1/3 i 2/3 w jedynkach bo nigdzie się z czymś takim nie spotkałem.

W jedynkach jest więcej krzyżowych, AF jest szybszy, jest bardziej precyzyjny ale to 1/3 i 2/3 to, po mojemu, raczej jakieś internetowe cuda czyli legenda :-). Nie wiem jakiego algorytmu AF używają trzycyfrówki, dwucyfrówki, jednocyfrówki i jedynki. Nie sądzę, żeby był on znacząco różny. Najprawdopodobniej algorytm celuje "w punkt" i ustawia się w pobliżu środka GO. Jak oddasz AF do serwisu to "norma" serwisowa dla segmentu amatorskiego (trzycyfrówki) jest, że jeśli ostrość jest w granicach GO to... nie ma reklamacji.

EDIT: Na podlinkownaj przez Ciebie stronie nie ma niczego co potwierdzało by Twoje tezy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-07-2011 o 22:06

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jak oddasz AF do serwisu to "norma" serwisowa dla segmentu amatorskiego (trzycyfrówki) jest, że jeśli ostrość jest w granicach GO to... nie ma reklamacji.
    Rzuc okiem na ten link z CB ktory jeszcze dokleilem.
    Jak mowilem, znalezione na szybko, nie moge teraz znalesc dokladnego zrodla gdzie to widzialem. Mozesz rownie dobrze sam poszukac, mnie tam na udowadnianiu na sile tego nie zalezy, tak czy siak czytalem o tym w jakiejs specyfikcaji Canonowej, albo cos w ten gust.

Poza tym dokladnie to samo napisalem wyzej. W amatorskich i pol amatorskich body ostrosc jest OK jesli trafi gdzies w GO. W profesjonalnych ma byc w 1/3 GO.

A ze algorytm jest podobny to mozliwe. Tylko gdyby seria pro nie byla seria pro to fotoreporterzy uzywali by tanszych polprofesjonalnych lustrzanek
    W seri 1D AF ma trafiac w 1/3 GO, koniec kropka

Jak nie znajde do jutra to z ciekawosci zadzwonie do Canona po prostu, bo moze faktycznie glupoty wyczytalem (choc jak na razie dam sobie obciac maly palec u lewej reki ze nie)

EDIT: Na podlinkownaj przez Ciebie stronie nie ma niczego co potwierdzało by Twoje tezy.
    Chodzilo mi o to:

From past statements by Canon it seems that the spec for focus on "consumer" bodies (and the 10D is a $1500 "consumer" body) is that focus is within the DOF. On the "pro" bodies focus spec is within 1/3 of the DOF because they use higher precision AF sensors which require faster lenses.

I jak pisalem to nie moje tezy tylko standard Canona o ktoryms kiedys przeczytalem. Jak znajde to podesle linka, jak nie to moze byc "po twojemu"
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 13-07-2011 o 22:47
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    ...
    I jak pisalem to nie moje tezy tylko standard Canona o ktoryms kiedys przeczytalem. Jak znajde to podesle linka, jak nie to moze byc "po twojemu"
    Wiesz, mnie chodzi o zasadę. To nie to, że "może być po Twojemu" bo to nie o to chodzi. Napisałeś dość kategoryczne tezy więc chciałbym zobaczyć źródła - googlać tyż umim. Chodzi o powielanie legend, powtarzanie plotek i niesprawdzonych informacji co "at the end of the day" prowadzi do dezinformacji, internetowych legend i temu podobnych. Mam 1Ds3 i co? I nic. AF jest szybszy, bardziej precyzyjny, myli się rzadziej ale dalej mu się zdarza pomylić. Gadanie o super precyzji w rodzaju 1/3 i 2/3 (jak to sprawdzić dla odległości 10 m?) w świetle tego co widzę w działaniu swojego AF to... baśnie i legendy. Tak, w 1Ds3 AF jest lepszy niż w 300D tak samo jak hamulce w Maybachu są lepsze od tych w Maluchu ale dalej to tylko AF, któremu zdarza się nietrafić.

EDIT: aha i "...focus spec is within 1/3 of the DOF..." zupełnie nie oznacza 1/3 i 2/3. To tylko określa precyzję AF. Coś jak różnica pomiędzy centymetrem krawieckim, suwmiarką i śrubą mikrometryczną - niby wszystkie 3 mierzą długość czegośtam ale jakoś nieco inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-07-2011 o 23:30

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów