Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 115

Wątek: Solidny kompakt z dużą matrycą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Olympus XZ-1 zamiast PENa z kitem.

Micro43 rozwija skrzydeł z małymi stałkami. Teraz ma ich być więcej do micro43.
    Są już Panasonic 14mm f/2.5 (ekwiwalent 28mm), Panasonic 20mm f/1.7 (ekwiwalent 40mm), Panasonic 45mm f/2.8 IS macro (ekwiwalent macro 90mm), i właśnie wchodzący na rynek Leica 25mm f/1.4 (Leica/Panasonic - ekwiwalent standardu 50mm). Plus naleśnik Olympusa 17mm f/2.8 (ekwiwalent 35mm) i Panasonicowe rybie oko 8mm f/3.5. Są zapowiedzi następnych - ma się lada chwila pokazać podobno Olympus 12mm f/2 (ekwiwalent 24mm) oraz jasny portret 50mm (ekwiwalent 100mm).

Jeśli chcesz używać bezlusterkowca z ciemnawym, kitowym zoomem f/3.5-5.6, to lepszym rozwiązaniem jest kompakt z większą matrycą (nie tak dużą jak w bezlusterkowcach, ale dwa razy większą od standardowych kompaktowych matryc) 1/1.7'' i bardzo jasnym zoomem. Na przykład Olympus XZ-1 z zoomem o ekwiwalencie 28-110mm i świetle f/1.8-2.5. De facto da ci to samo co PEN z kitem f/3.5-5.6. To co da większa matryca PENa (wyższe ISO) nadrobi dużo jaśniejszy zoom XZ-1 przy niższym ISO. GO uzyskasz podobną. A XZ-1 będzie mniejszy, bardziej kieszonkowy, solidniejszy, łatwiejszy w obsłudze (pierścień wokół obiektywu). I wszystkie ewentualne akcesoria z PENów też do niego pasują (świetny wizjer elektroniczny, jakieś czułki z lampkami do makro, ustrojstwo do przesyłania zdjęć do smartfonów, lampy błyskowe). XZ-1 może też wbudowalną lampą odpalać zdalnie lampy zewnętrzne. Potrafi to wszystko co PEN, tyle że jest mniejszy i ma mniejszą matrycę, ale dużo jaśniejszy od kitowego zoom (co daje przy kitowym zoomie porównywalną ilość zbieranego światła).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Kupujac 600d z 18-55 bedziesz mial zestaw niewiele wiekszy od pena...
    Sugeruję uważniej przyjrzeć się wielkości PENów, najlepiej na żywo.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Fakt, prawie identyko!

dla czepialskich wymiary 20D 144.0 x 105.5 x 71.5 mm 600D 133.1 x 99.5 x 79.7 mm

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Olympus E to nie kompakt, mylisz pojęcia...
    A dlaczego uważasz że tylko pojęcie "bezlusterkowiec" jest poprawne???
    Czy to "kompakt z wymienną optyką", czy "bezlusterkowiec",
    funkcjonują równolegle i IMHO oba są poprawne.
    Ważne, że każdy wie o co biega... ;-)

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Kupujac 600d z 18-55 bedziesz mial zestaw niewiele wiekszy od pena i kompatybilny z tym co masz...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Co do nazewnictwa: dla mnie bezlusterkowce to jednak kompakty (zwarte, niewielkie). Przynajmniej przyjmując jako punkt odniesienia lustrzanki, czyli coś co dla mnie jest chlebem powszednim.
    O Olympusie XZ-1 również myślałem, jednak obawiam się utraty szczegółów w porównaniu do E-PL2 (nawet tylko z nowym kitem). Ewentualne większe szumy przy matrycy 1/1,63" mnie nie przerażają. Używam praktycznie zawsze ISO200, a w sytuacjach kiedy potrzebne by mi było ISO 800 czy 1600 mam przecież 50D.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A może prawdziwą mydelniczkę a650 ma 12mpix od f2.8 i nie jest taki malutki jak mydelniczki więc w miarę stabilnie. Wada trochę waży z aku.

Ma być fizycznie duża czy dużo mpix ?

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Z innego wątku już wiem że nie chcesz mydelniczki.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Ano nie chcę
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    O Olympusie XZ-1 również myślałem, jednak obawiam się utraty szczegółów w porównaniu do E-PL2 (nawet tylko z nowym kitem). Ewentualne większe szumy przy matrycy 1/1,63" mnie nie przerażają. Używam praktycznie zawsze ISO200, a w sytuacjach kiedy potrzebne by mi było ISO 800 czy 1600 mam przecież 50D.
    Utrata szczegółów? Bez obawy, szczególnie jeśli robisz RAW i wywołujesz Lightroomem (a nie softem Olympusa) - nie ma co narzekać. Do ISO 400 jest jak najbardziej w porządku, powyżej trzeba się liczyć z wadami odszumiania. Przy ISO 200 jeszcze lepiej. Ale mając f/1.8 na najszerszym końcu i f/2.5 na najwęższym z reguły zostaję przy ISO 100. Bezluterkowiec ma większą matrycę, ale też jest większy (nawet samo body), a podpinając jakikolwiek zoom rozmiary są nieporównywalne (ewentualnie podpięty naleśnik zbliża bezlusterkowca do XZ-1). XZ-1 mieści się w kieszeni. Polecam, bardzo fajna sprawa mieć tak często przy sobie aparat (z zoomem). Przy takim świetle jaki daje ten obiektyw robimy fotki nawet w pomieszczeniach, i zawsze można wspomóc się lampą (a potrafi ona ładnie doświetlić bez tego koszmarnego efektu jaki dostajemy z 90% apratów błyskając lampą na wprost).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ...zawsze można wspomóc się lampą (a potrafi ona ładnie doświetlić bez tego koszmarnego efektu jaki dostajemy z 90% apratów błyskając lampą na wprost).
    Niestety XZ-1 ma lampę błyskającą jedynie na wprost.

Taki kompakt może zastąpić bezlusterkowca (czy nawet lustrzankę) z kitem f/3,5-4,6, ale już nie z jaśniejszą stałką.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów