Strona 9 z 27 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 265

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.8 II-opinie i zdjęcia

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Czy ktoś z forumowiczów używa wraz z tytułowym obiektywem osłonę przeciwsłoneczną...
    ja też mam zamiennik, ale w sumie go nie używam, właściwe wg mnie nie ma żadnego sensu do tego obiektywu, zresztą spotkałem się tu z kilkoma podobnymi opiniami, że nie ma za bardzo sensu, sama obudowa jest już dobrą osłoną

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Używałem oryginału i nie zauważyłem róznicy w pracy AF. Użytkowałem też jaśniejszą wersję, która faktycznie według mnie jest tylko niewiele solidniejsza. PZ
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    ja też mam zamiennik, ale w sumie go nie używam, właściwe wg mnie nie ma żadnego sensu do tego obiektywu, zresztą spotkałem się tu z kilkoma podobnymi opiniami, że nie ma za bardzo sensu, sama obudowa jest już dobrą osłoną
    A czy mógłbyś dla testu porównać głośność pracy AF z osłoną i bez Byłbym bardzo wdzięczny. Kupiłem tę osłonę łudząc się iż może chociaż minimalnie poprawi celność AF. Często robie zdjęcia w pełnym słonću z wykorzystaniem blend i czasem jakieś odbłyski mogą dotrzeć do soczewki i utrudnić zadanie AF.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A czy mógłbyś dla testu porównać głośność pracy AF z osłoną i bez
    oczywiście z osłoną jest słyszalnie głośniejszy , ale ten typ po prostu tak ma , myślę, że nie jesteśmy odosobnionymi przypadkami

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    oczywiście z osłoną jest słyszalnie głośniejszy , ale ten typ po prostu tak ma , myślę, że nie jesteśmy odosobnionymi przypadkami

Dzięki o to mi chodziło. Chciałem się po prostu upewnić, że to nie tylko mój egzemplarz zmienia głośnośc podczas pracy z osłoną przeciwsłoneczną. Jeśli u innych osłona nie wpływałaby na pracę AF zwróciłóbym ją do sklepu, żeby nie uśmierciła obiektywu.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Aha bylbym zapomnial, przypomnialo mi sie to jak napisaliscie o oslonie przeciwslonecznej.
    Male porownanie 50 1.8 II i 1.4 w pracy pod slonce:

Kazde F2, slonce minimalnie poza kadrem, ale dalej ostro POD. Na przemian pierwsze 50/1.8, drugie 50/1.4. Oba szkla bez UV i oslonek.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

[COLOR=black][FONT=Verdana]Czy ktoś z forumowiczów używa wraz z tytułowym obiektywem osłonę przeciwsłoneczną
    oczywiście. (jak można używać obiektywu bez osłony? )

50/1.8 używałem z jakimś pancerno-metalowym produktem CCCP i muszę powiedzieć, że szkło spokojnie dawało radę. w każdym razie było dużo celniejsze, niż obecne 50/1.4

tyle tylko, że miałem egzemplarz 'made in japan'.

pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ja polecam taka
    http://allegro.pl/oslona-przeciwslon...667743800.html
    Nie uzywalem z 50 1.8 II, bo trzeba ostro miec slonce w kadrze aby cos zalapala, ale kupilem ja do takumara (przez 49-52), bo potrafi zlapac flare. Swietna sprawa, polecam.

Uzależniony

Domyślnie

A ja używam gumowej . Ze względu na sposób mocowania trochę boję się twardych osłon w tym obiektywie.

Strona 9 z 27 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów