To sobie pooglądaj jak bardzo ów obiektywy tracą na wartości po wyjściu ze sklepu. Radzę kupić używane, to zmieścisz się w cenie![]()
To sobie pooglądaj jak bardzo ów obiektywy tracą na wartości po wyjściu ze sklepu. Radzę kupić używane, to zmieścisz się w cenie![]()
Z tych które wymieniliście to używki Tamron 17-50 ok 900 zł a tele to ok 600 zł. Jakieś inne firmy lub modele polecacie? Tele ze stabilizacją opłaca się brać używany?
jeśli na początek byś ogarniał podstawy ja bym nawet zalecił taki zestaw: 17-50/2.8 + 85/1.8![]()
W 2200 się mieścisz. Może warto by kupić właśnie tamrona 17-50/2.8, resztę schować do skarbonki i dokupić później jakieś tele albo 85/1.8![]()
Napisałem już wcześniej co z 10D ładnie u mnie pracowało ale kolega chyba mi jakiegoś ignora zafundował.
Eee tam odrazu nie musi się pozbywać kupi 5D i 10tką na backup idealna![]()
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
Przepraszam Cię bardzo, ale 17-50 da radę podpiąć do 5d i jakimś cudem lustra nie urywa... Więc wybacz ale w przypadku sigm czy tamronów można go podpiąć do 10d. Tamron 17-50, to nie EF-s. Chociaż jest obiektywem cropowym.
Po co? By zyskać filmy?Autor jest kumaty wiec szybko zmieni 10d.
Nie wszystko przekłada się na wymianę. Stawiam, że chłopak chce uzyskać jak najwięcej, a nie jak najwięcej odkładając.
Tak czytałem, rozumiem, że Ty chyba przeczytałeś tylko ten jeden post, bo moje musiałeś pominąć. Przeczytaj dokładnie, to co napisałem być może zrozumiesz. Rozumiem, że późna pora, ale nie przesadzajmy.
Ostatnio edytowane przez N00bek ; 15-06-2011 o 23:41
Który to już raz czytam o urwanym/stłuczonym lustrze przez Tamrona 17-50? Normalnie urban legend nam się z tego robi.
Na początek to obowiązkowe szkło pod cropa i już. AF może zrywny nie jest (zwłaszcza z 10D) więc wymagać będzie trochę wprawy przy szybko jadących autkach. Ale za to ostry, celny i jasny.
C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0
Proponuję sprzedać to lustro i kupić G11 (albo G12) kompakt. Efekt murowany i będzie mniej stresu.
Ekrowa noramlnie mnie załamałeś... Pozostawi to bez komentaża. Ale z góry dziękuję za takie "podpowiedzi".
Panowie jestem zdeterminowany i chcę wydać do 2000 zł. Założenia pozostają bez zmian. 2 obiektywy krótka i długa ogniskowa. Obiektywy mają starczyć na "zawsze"... W przyszłośći 5D.