10 byłoby lepsze gdybyś pokazał trochę wiecej oczu![]()
10 byłoby lepsze gdybyś pokazał trochę wiecej oczu![]()
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Nie bież to co jest tylko Ty panujesz nad kadrem. Poczytaj na temat podziału kadru. O lini horyzontu tak wiele napisano i centralnych kadrach też. Czytanie naprawdę nie boli. Np.: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75868oraz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1510
EOSik + C 18-135, S 10-20, filterki Marumi, Sunpak i Velbon do podparcia:-D
wszystkim tym zdjeciom brakuje ostrosci.................i to naprawde bardzo
... chyba ze mam cos z monitorem![]()
6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II
dalej na większości zdjęć nieostro(może tego tamrona wartoby dać do kalibracji?), kadry mało ciekawe.....kolega Bogdan60 dobrze Ci radzi :-)
|Canon|
16.
17.
18.
19.
20.
Co do tego, ze nieostro - wydaje mi sie, ze wina lezy po mojej stronie a nie obiektywu. Ja sie dopiero ucze. Te zdjecia sa w sumie pierwszymi jakie robie (nie liczac sporadycznie tych strzelonych na wakacjach i nie swoim aparatem). Co do czytania, to czytam i przegladam zdjecia innych - zobaczymy co czas przyniesie...
To jest strzelone w dosc ciemnym pokoju i wydaje mi sie, ze ostrzy... 1/50, 2.8 ISO 100 Pozdrawiam :smile:
21.
4. Wyróżnia się na tle innych zdjęć, coś w tym jest - nie wiem co... ale coś jest.
10. Ostrość wg mnie nie tam gdzie trzeba.
11. Strasznie wąski kadr w dodatku ucięte palce.
12 - 20. Używanie f32 do f20 zwykle powoduje straszny spadek jakości - zejdź do f9. Wtedy pogadamy o ostrości.
Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 04-06-2011 o 11:14
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.
W koncu cos konkretnego i jakas podpowiedz - dzieki![]()
Co do ostrosci i AF, to podczas ustawiania recznego zdjecie czasami nie jest takie jakie chcialbym, aby bylo. A na automatycznym nie zawsze trafia tam, gdzie chce, aby bylo trafione. Na recznym drazni mnie to, ze mam tylko jeden punkt do wyboru...![]()
Co do przyslony i w sumie ostrosci zdjec, to usiadlem i pomyslalem chwile - wydaje mi sie, ze zle dobralem czasy wzgledem ogniskowej...
Jeszcze raz dziekuje za ocene i podpowiedz :wink:
Wydrukuj sobie tablicę testową. Jeśli nie trafia tam gdzie oczekujesz, to czeka Cię serwis.
1. Unikaj takich kadrów, są dosyć nie miłe podczas oglądania -szczególnie przy przesłonie 2.8
- jeśli jednak masz tylko taką opcję przymknij do 4.
- możesz oczywiście wykorzystywać inne obiekty by tworzyć naturalne ramki
2. Znowu kadrowanie, po boku masz jakiś obiekt, który naprawdę odbija się na zdjęciu.
3. zdjęcie się nie ładuje
4. moje oczyostry ten efekt hdr
- jeśli mam Ci jakoś pomóc, to zalecam zasadę. Ucz się jednego do mistrzostwa, a potem bierz się za następne
5-6. prześwietlone proste, nic nie wnoszące zdjęcia
7. Przesadziłeś z kontrastem. Dodatkowo horyzont nie jest prosty. Polecam wpierw naukę kadrowania, nawet na komputerze, a następnie zabawę efektami
8-10. Jakoś nie mogę sobie przyswoić tych zdjęć. Jeśli pozwolisz wrzucę swoją interpretację 10tki. Jeśli chodzi o widoczki to pomyśl nad filtrem polaryzacyjnym.
11. Nie jest źle, ale stara zasada mówi - 'nie ucinaj kończyn'
12-18. Niestety jest tak jak orzelpiotr, pisze. Przy wyższych przesłonach na obiektywach za małą kasę jakość gwałtowanie spada. Przedział od 7.1-11 jest najlepszy. Dodatkowo stawiam na to, iż nie byłeś w stanie utrzymać aparatu i mogłeś go poruszyć
Jeśli chcesz dobrze robić zdjęcia - wpierw zajmij się kadrem. Kwestia obróbki sama potem przyjdzie
Pozwoliłem sobie na edycję zdjęcia 11 i 19Jak coś to ślij pw, co i jak
11.
Uploaded with ImageShack.us
19.
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowane przez N00bek ; 04-06-2011 o 12:22