Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    a to może obiektyw który porównujesz nie jest optymalizowany do cropa, zasłyszane przypuszcenia twierdzą wyraźnie mniejszak klatka wyższe wymaganie wobec obiektywu więc jak jest optymalizowany a nie staruch z ery przedcyfrowej to powinien mieć większą rozdzielczość ot fizyka (ale wiadomo że w optyce użytkowej oprócz fizyki ekonomia odgrywa pokaźną rolę i niekoniecznie musi się z fizyką zgadzać).
    Czerpałeś wiedzę i przykladałes ucho nie tam gdzie trzeba. Ja opieram się wyłącznie na praktyce i Tobie też polecam, bo się nieco mijasz z prawdą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. Widzisz w mojej stopce jakieś szkła z minionej epoki ???
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 18-05-2011 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Czerpałeś wiedzę i przykladałes ucho nie tam gdzie trzeba. Ja opieram się wyłącznie na praktyce i Tobie też polecam, bo się nieco mijasz z prawdą.
    PS. Widzisz w mojej stopce jakieś szkła z minionej epoki ???
    No to pewnie zostaniesz prezydentem kiedyś, w tym jak wiadomo praktyka najważniejsza, polecam odrobinę teorii bo to pozwala osiagnąć większe zrozumienie rzeczywistości, a przy okazji ze dwie szare komórki mogą popracować a czasem nawet cały zwój. Tak ogólnie to mam to głęboko w nosie czy obiektywy cropowe pracują na FF lub odwrotnie, ale pytali i pisali brednie to się wypowiedziałem.

Co do epoki i obiektywów to sam możesz ocenić patrząc na datę premiery szkła.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to pewnie zostaniesz prezydentem kiedyś, w tym jak wiadomo praktyka najważniejsza, polecam odrobinę teorii bo to pozwala osiagnąć większe zrozumienie rzeczywistości, a przy okazji ze dwie szare komórki mogą popracować a czasem nawet cały zwój. Tak ogólnie to mam to głęboko w nosie czy obiektywy cropowe pracują na FF lub odwrotnie, ale pytali i pisali brednie to się wypowiedziałem.

Co do epoki i obiektywów to sam możesz ocenić patrząc na datę premiery szkła.
    Widzę, że brak praktyki starasz sie nadrobić tanim dowcipem ale ... nie tędy droga. Jak inni przekopywali sie przez meandry wiedzy w dziedzinie optyki, Ty najwyraźniej byłeś na wagarach i nie obrażaj mnie, bo zeby ćwiczyć szare komórki musisz je najpierw mieć
    Cytat Zamieszczone przez plraven Zobacz posta
    A jest gdzieś lista szkieł, które nie wyłamią lustra w FF i są pod APS-C? To ryzykowna zabawa chyba. Bo tam musi być troszeczkę luzu na dystans dla lustra jak się składa.
    Wystarczy opis na opakowaniu szkła : EF ( pełna klatka ) albo EF-S ( crop ).
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 19-05-2011 o 10:18 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Widzę, że brak praktyki starasz sie nadrobić tanim dowcipem ale ... nie tędy droga. Jak inni przekopywali sie przez meandry wiedzy w dziedzinie optyki, Ty najwyraźniej byłeś na wagarach i nie obrażaj mnie, bo zeby ćwiczyć szare komórki musisz je najpierw mieć

a na którym uniwersytecie się przekopywałeś przez te meandry optyki? praktyku? ukończyłeś jakieś studia w tej dziedzinie żeby tak pisać? fizykę? lub coś pokrewnego?
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Domyślnie

a na którym uniwersytecie się przekopywałeś przez te meandry optyki? praktyku? ukończyłeś jakieś studia w tej dziedzinie żeby tak pisać? fizykę? lub coś pokrewnego?
    Drogi J-iu, tak sie sklada, ze ukończyłem jakiś czas temu Politechnikę i to w dwóch dziedzinach. Uzyskana wiedza i lata praktyki pozwalaja mi sądzić, że niestety nie masz racji. Nic na to nie poradzę, że Tobie się "coś wydaje". To nie jest wystarczajacy powód, aby braki w wiedzy maskować obrażaniem adwersarzy.
    Pozwól,że na tym zakończymy ten nierówny pojedynek.
    Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Po zmianie puszki obrazowanie 35L zmieniło się DIAMETRALNIE. Zupełnie inne szkiełko (ale uważam, że jakośc matrycy tez ma tu wiele do powiedzenia).
    Także zależy co podpinasz. Uważam, że FF jest stworzona do stałek.
    Też tak uważam, że na FF stałki sprawdzaja sie dużo bardziej niż na cropie.
    Jeśli chodzi o wykonanie matrycy ( jej gestośc upakowania i rozmiary ) to jest to jeden z tych czynników, które odpowiadają za odwzorowanie obrazka.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 21-05-2011 o 18:30 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Drogi J-iu, tak sie sklada, ze ukończyłem jakiś czas temu Politechnikę i to w dwóch dziedzinach. Uzyskana wiedza i lata praktyki pozwalaja mi sądzić, że niestety nie masz racji. Nic na to nie poradzę, że Tobie się "coś wydaje". To nie jest wystarczajacy powód, aby braki w wiedzy maskować obrażaniem adwersarzy.
    Pozwól,że na tym zakończymy ten nierówny pojedynek.
    a wyobraź sobie że nie robi to mnie żadego wrażenia, no cóż może dawali odpisywac na egazaminach, dodatkowo poziom z roku na rok leci na łeb i nie wiadomo co te dziedziny mają wspólnego z optyką pewnie nic nie zauważyłem żeby tu kogokolwiek obrażał, nie bardzo tu widze jakiś pojedynek, ja raczej robieniem zdjęc jestem zainteresowany - praktyka podpinania obiektywów mnie raczej nie interesuje, jakoś dziwnie mnie to nie zajmuje, wykładow z fizyki lub matematyki to więcej niż ja nie widziałeś i pewnie nie zobaczysz nawet jak zrobisz kolejne dwa kierunki na politechnice.
    Oczywiście z przyjemnością wrzucam Cię do listy ignorowanych.
    Jestem szumofobem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To nie jest wystarczajacy powód, aby braki w wiedzy maskować obrażaniem adwersarzy.
    Nie ma żadnego powodu żeby obrażać kogoś w dyskusji więc Panowie proszę nie dajcie powodu do rozdania "nagród" :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów