Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: canon 5d mark II+obiektyw z cropa...

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Można też inaczej:
    No można, ale zooma na pewno z tego nie wyciągnie

Ciekaw jestem czy mówiłbyś to samo, gdybyś posiadał FF :P
    Nie wiem czy zmieniło by to mój punkt widzenia. Zapewne nie. Tak jak pisałem w innym wątku FF wcale nie musi oznaczać skoku na jakości. Gdybym miał FF, to i tak każdego początkującego amatora namawiałbym na początki z cropem - chociażby nawet z powodu kosztów szkieł do cropa, a do FF.

Za to na pewno nie skakałbym jak małpa w rajtuzach, chwaląc się, że FF poprawiło mój sposób patrzenia na świat czy poprawiło moją relację z otoczeniem. FF poprawia jakość zdjęć (do tego wymagane jest odpowiednie szkło), ale czy sprawi, że moje oczy otworzą się jeszcze bardziej i zacznę robić jeszcze lepsze zdjęcia? Nie sądzę

EOT: o w końcu jest edycja EOT END.

Jedyne czego, na 100% mogę być pewien, to fakt iż FF nadwyręży mój portfel.
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 16-05-2011 o 23:45

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    No można, ale zooma na pewno z tego nie wyciągnie
    Wystarczy mieszek makro i masz już zooma
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbychu Zobacz posta
    Wystarczy mieszek makro i masz już zooma
    Ale to to będzie już dokładanie, a poruszyliśmy aspekt posiadania samej puszki, dekielek przedni jest w zestawie

Goomis, dobrze piszesz

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Gdybym miał FF, to i tak każdego początkującego amatora namawiałbym na początki z cropem - chociażby nawet z powodu kosztów szkieł do cropa, a do FF.
    Wymień mi zatem te szkła cropowe, których FFowe odpowiedniki jakościowe są droższe.
    Ostatnio edytowane przez tormentor ; 17-05-2011 o 00:09
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    A co to ma za znaczenie czemu kupił a czemu nie... ma FF i już / osobiście nie widzę żadnego problemu w posiadaniu nawet samego 1Ds Mark III beż jakiegokolwiek obiektywu.
    No też tak uważam. Kolega kupił FF-a i może sobie podłączać cokolwiek. Nie pyta przecież o sens tylko czy może rzeczonego Tamrona podłączyć - odpowiedź brzmi jak najbardziej tak :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

heeeh... dziękuję za liczne odpowiedzi i wywiązaną z tego powodu dyskusję sporo rzeczy się dowiedziałem..

Kupując to body byłem prawie pewien, iż problemu z tym tamronem nie będzie.. i przyznam się, że nie doczytałem dokładnie jego specyfikacji (sugerowałem się czerwoną kropką na obiektywie, a z tego co mi wiadomo to tak właśnie oznaczane są w canonie obiektywy do FF, ale widocznie nie w tamronie). W tamronach oznaczenie Di lub Di II mówi o przeznaczeniu do crop'a lub FF.

Domyślałem się również że przy ogniskowej równej 17 mm na FF będzie widoczne przyciemnienie brzegów, ale myślałem że po zzoomowaniu ta winieta zniknie... :P, heh z tego wynika, że jeszcze sporo muszę się nauczyć...

I chyba poprostu dokupię tamrona z tym że 28-75/2.8 - szkoda że nie ma 24, ale mam nadzieję że będzie wystarczająco szeroki na ff..

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danieljuss Zobacz posta
    I chyba poprostu dokupię tamrona z tym że 28-75/2.8 - szkoda że nie ma 24, ale mam nadzieję że będzie wystarczająco szeroki na ff..
    Nie szkoda Ci będzie mieć dwóch szkieł o tak podobnym zakresie?

Sam byłem w podobnej sytuacji i zamieniłem się bezgotówkowo z kolegą T28-75 w zamian za T17-50, ale wiedziałem, że ma dobrą sztukę.

A co szerokości - jak jej zabraknie, to FF ma ten plus, że dość tanio da się coś szerszego dostać - np. analogowe szkła klasy 15-30, 17-35, 20-35...
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Uprawnienia umieszczania postów