Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Boję się wysokiego ISO, czyli jak odszumić i wyostrzyć żeby było fajnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Define wypróbuję.
    Póki co neat image całkiem nieźle sobie poradził.

Co do szumu: odbitki z komunii (ciemny kościół, żółte ściany, ISO~1600) wyszły świetnie, nawet w dużych rozmiarach. Kolory bez porównania lepsze niż ISO1600 w 40D, bo bardziej nasycone, i nie tak "kwaśne". Różnica imo 1,0-1,5ev na korzyść 5D.

Ciekawostka: robil ze mną drugi fotograf, 20 lat się tym zajmuje, po ASP. Nikon D300s, po pogadance przed komunią zdecydował się na rawy po raz pierwszy. Ma zajęte wszystkie weekendy, potrafi w jeden weekend zrobić 4 komunie i dwa wesela. Fotografuje, filmuje. Zły na nikona, bo często ma "poruszone ręce". Miał d70s jeszcze rok temu, i tam "ręce poruszone nie były". Na moją nieśmiałą sugestię, że może czas naśw. za długi odparł, że może i że musi tego nikona sprzedać i kupić canona, bo go ten nikon denerwuje. Nigdy, NIGDY wcześniej nie odszumiał zdjęć, oddaje do jakiegoś labu w Bydgoszczy tylko z poprawionym kadrem i wb. Żadne zafarby, szumy, żółtaczki na twarzach, przepalenia, niedoświetlenia go nie interesują.
    A ja się martwię szumami w 5D...
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Domyślnie

To są właśnie fotografowie, którzy pracują często z 'polecenia' znajomych lub po prostu robią te zdjecia dłuugo i ludzie często zamiast wybrać młodszego fotografa z 5d z L jak Elżbieta, wybiorą tego starszego, który od XX lat się tym zajmuje, mimo, że robi zdjęcia wspomnianym wcześniej d70s... Są osoby, dla których dobre zdjęcie to tylko nieporuszone i w miarę ostre... a jak nikt nie mrugnie na grupowym to już w ogóle pro fotograf! Są też również osoby, które wymagają troszeczkę lepszych jakościowo, kadrowo zdjęć i to właśnie ONI wybiorą młodego z 5d i masą, tak naprawdę, zabawnych pomysłów. Podam przykład z autopsji: fotograf u mnie na studniówce (kilka klas, zdjęcia przy oddaniu po zerowej obróbce + wymieszane + oczekiwanie ~1miesiąc)

40d +17-40L + 580exII

Moje skromne 400d+50 1.8 + 420ex.

Kogo kolejne klasy wybiorą na kolejne studniówki ? Oczywiście, że Pana z 40d "bo zawsze jest brany"

ps. No offence
    Ostatnio edytowane przez naras ; 13-05-2011 o 14:03

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czy u Was w szkole oczy pogubili, że biorą takiego partacza.. ?:O Przecież ciotki z kompaktami robią lepsze.. Na mojej 100 też był fotograf który oddał zdjęcia bez obróbki i nie przebrane.. Ale w porównaniu z tym to tamten jest super..:P

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    Co do szumu: odbitki z komunii (ciemny kościół, żółte ściany, ISO~1600) wyszły świetnie, nawet w dużych rozmiarach. Kolory bez porównania lepsze niż ISO1600 w 40D, bo bardziej nasycone, i nie tak "kwaśne". Różnica imo 1,0-1,5ev na korzyść 5D.
    no widzisz.. nie zawsze to co się wydaje że będzie straszne takie jest bo odbitki nie oglądasz przecież przez lupę (a do tego sprowadza się oglądanie na 100% powiększenia)

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Czy u Was w szkole oczy pogubili, że biorą takiego partacza.. ?:O Przecież ciotki z kompaktami robią lepsze.. Na mojej 100 też był fotograf który oddał zdjęcia bez obróbki i nie przebrane.. Ale w porównaniu z tym to tamten jest super..:P
    zdanie mam podobne ale wątek jest o czymś innym więc proszę nie kontynuować w tym kierunku..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    Define wypróbuję.
    Dla ścisłości - Dfine

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta

40d +17-40L + 580exII
    wygląda jakby z kamery przemysłowej, serio.
    Ponadto ten szum na iso 1000(!!) jakiś taki większy jak w moim 20d. Branżowy margines.. a w zasadzie większość - ludzie orkiestry potrafią załamać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

ISO 1000, ale ciągnięte i to sporo, pewnie z 3-4 EV Albo fill light. Normalnie przecież 40D przy dobrze naświetlonej scenie ma używalne ISO 3200.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Takie paski i dziwny szum to na 50D jest na H1 I H2 i to jak się średnio naświetli..

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

może zdjęcie jest wycięte z gazety i zeskanowane
    Fiu fiu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    CZŁUCHÓW

Domyślnie

@Ania Czajka. A na poważnie: celem jest odbitka, a używam LR albo DPP, odszumiam Noiseware.

Jest jeszcze pomocna zakładka w DPP , NR/Lens/ALO. Dla mnie działa oki - jeżeli jej nie próbowałaś to w/g mnie warto.
    Ostatnio edytowane przez borman ; 16-05-2011 o 22:01

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów