Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Boję się wysokiego ISO, czyli jak odszumić i wyostrzyć żeby było fajnie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Boję się wysokiego ISO, czyli jak odszumić i wyostrzyć żeby było fajnie

Witajcie

Mam pytanie do wszystkich nie bojących się wysokiego ISO. Mam 5D, a więc ISO jest podobno dobre (i jest porównując z 40D). Ale jak wczoraj pobawiłam się w ciemnym pomieszczeniu z iso 1600, to podczas obróbki jestem niezadowolona. Na pewno albo coś robię źle, albo oczekuję nie wiadomo czego

Czy mógłby mi ktoś na przykładzie (najlepiej w dużej rozdzielczości) pokazać zdjęcie z wysokiego ISO przed odszumieniem i po odszumieniu i wyostrzeniu? Byłaby bardzo wdzięczna. Męczę się, wyginam plik i jest:
    - odszumione za bardzo = brak szczegółów
    - odszumione za słabo = lipa
    - odszumione i wyostrzone = witaj znów szumie!

Wiem, że uniwersalnego sposobu nie ma, ale jak zobaczę surowy plik i po obróbce będę wiedziała, że u mnie jest ok.

Z góry pięknie dziekuję
    Ania/Lidka
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sugeruję zacząć od informacji jakim softem wołasz rawy, a potem wystaw przykładowy obrazek celem obróbki przez forumowiczów.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

To dobry pomysł,ale tak naprawde w ciemnym wszystko szumi nie ma idealnego aparatu ani sposobu , no i trzeba mierzyć siły na zamiary portfela 5D to nie jest 1DmkVI a szkoda

Uzależniony

Domyślnie

Po pierwsze zanadto się nie stresuj - świetny algorytm odszumiania jest zaszyty w papierze . Nieźle sprawdza się również przeskalowanie do docelowej rozdzielczości. Innymi słowy - zapewne na A4 i mniejszych odbitkach szum nie będzie zupełnie widoczny. Jeśli wołasz w DPP, to raczej zrezygnuj z odszumiania luminancji, za to skorzystaj z odszumiania chrominancji i wyostrz metodą unsharp mask - dobierając parametry do tego co widzisz (lub w PS akcją Janusza Body).

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    To dobry pomysł,ale tak naprawde w ciemnym wszystko szumi nie ma idealnego aparatu ani sposobu , no i trzeba mierzyć siły na zamiary portfela 5D to nie jest 1DmkVI a szkoda
    1dMKVI no proszę to nie wiedziałem że była MkV

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    1dMKVI no proszę to nie wiedziałem że była MkV
    Chyba nie było jeszcze mkV bo mkIV jeszcze zdjęcia robi

Co zaś do szumu, przy zmniejszeniu odbitki do wydruku (zapewne zmniejszysz do około 25-35% oryginału), nawet najbardziej paskudny szum zniknie.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

jakich programów używasz?
    co ma być wynikiem tej obróbki - tzn. czy to docelowo ma być odbitka, zdjęcie do internetu czy twoim celem jest oglądanie zdjęć na 100% powiększeniu na monitorze i użalanie się nad szumami
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    jakich programów używasz?
    co ma być wynikiem tej obróbki - tzn. czy to docelowo ma być odbitka, zdjęcie do internetu czy twoim celem jest oglądanie zdjęć na 100% powiększeniu na monitorze i użalanie się nad szumami
    Ostatnie

A na poważnie: celem jest odbitka, a używam LR albo DPP, odszumiam Noiseware.

@lukasz5DmkI: primo- jak uznam że potrzebuję 1d/ds to sobie kupię. A po drugie czy 5D szumi bardziej niż 1.3 crop 1d IV?
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    Ostatnie

A na poważnie: celem jest odbitka, a używam LR albo DPP, odszumiam Noiseware.

@lukasz5DmkI: primo- jak uznam że potrzebuję 1d/ds to sobie kupię. A po drugie czy 5D szumi bardziej niż 1.3 crop 1d IV?
    jaki format? i zgaduję że chiodzi o 5d1 a nie 5d2?
    przy ISO 1600 z 5d1 nie ma żadnych problemów z odbitką 20x30cm - jak jest dobrze naświetlone to można praktycznie bez kombinacji na papier drukować i jest git..
    w 5d2 3200 tak samo, i sporo 6400 też wychodzi nie najgorzej (to jednak czasem przydaje się obróbka) - więc spróbuj najpierw odbitki zrobić i zobaczysz co i jak.. wczoraj oddawałem album z ubiegłej soboty ze ślubu i praktycznie całość była na 1600 z 5d i 5d2 - na odbitkach czy plikach w galerii nie było śladów szumów.. mnie z "bania się" szumów wyleczyli w agencji foto - właśnie dlatego że celem / odbiorcą jest albo:
    1. odbitka (patrz wyżej)
    2. galeria w internecie (duże zmniejszenie więc i szumy znikną)
    3. wydruk w gazecie - i tak słaba jakość

więc lepiej zrobić próbę zamiast na siłę szukać rozwiązania problemu który sami sobie wymyślamy..
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    I zaraz się zacznie jaka puszka bardziej szumi.
    nie radzę kontynuować w tym kierunku..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 09-05-2011 o 21:55 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    CZŁUCHÓW

Domyślnie

@Ania Czajka. A na poważnie: celem jest odbitka, a używam LR albo DPP, odszumiam Noiseware.

Jest jeszcze pomocna zakładka w DPP , NR/Lens/ALO. Dla mnie działa oki - jeżeli jej nie próbowałaś to w/g mnie warto.
    Ostatnio edytowane przez borman ; 16-05-2011 o 22:01

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów