Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jasne! A każdy kto nie ma stosownego certyfikatu, z odpowiedniego ministerstwa, musiał będzie podpisać lojalkę, że nigdy samodzielnie nie wymieni uszczelki w kranie, nie wymieni żarówki, czy nie zaszyje sobie dziury w spodniach. Wtedy będzie pięknie i sprawiedliwie! Tylko czy już kiedyś nie szliśmy w podobnym kierunku?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Sprzęt jest teraz łatwo dostępny i każdy kto choć trochę interesuje się fotografią może sobie pozwolić na dobry aparat. Wiele osób ma wśród znajomych kogoś z przyzwoitą wiedzą i dobrym aparatem. Jak się organizuje wesele na kilkadziesiąt osób jest duże prawdopodobieństwo, że wśród gości znajdzie się ktoś kto może zrobić dobre zdjęcia za darmo. Na ślubie, na którym byłem ostatnio, oprócz mnie było jeszcze dwóch takich amatorów. Młodzi otrzymali naprawdę przyzwoite zdjęcia zupełnie za free. Poza tym jest całe mnóstwo fotografów oferujących zdjęcia już od zera złotych jak i tych oferujących zdjęcia za wyższą cenę. Jest spora konkurencja moim zdaniem. Kiedyś naszedł mnie taki szalony pomysł ;-) aby dorabiać sobie na fotografii ślubnej, ale jak sobie wszystko przekalkulowałem to wyszło mi, że nie jest to wcale taki łatwy biznes jak się wydaje.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 14-05-2011 o 00:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No ja potanieja np narzedzia elektryczne to zaczne montowac instalacje
    no comment...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    No i to jest zdajsie słowo klucz do całej dyskusji. Konkurencja w danej dziedzinie zależy bardzo od tego jakie należy poczynić inwestycje żeby się nią zająć. I w tym zakresie fotografia ślubna należy do biznesów o stosunkowo niskich nakładach do tego może to robić z powodzeniem jeden człowiek - nie potrzeba nikogo zatrudniać szkolić itd. Nie potrzeba też żadnych uprawnień, kursów, pozwoleń itd. To nie jest biznes który trzeba wykonywać "ciurkiem" (praca tylko w weekendy - można spokojnie robić tez coś innego) itd.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-05-2011 o 14:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Swiadomosc spoleczenstwa jest mala. Wiekszosc wychodzi z zalozenia ze jak ma lustro to juz samo sie. Albo kolega nim sie. I tak wszystko samo sie przez co po co korzystac z uslug profesjonalisty. Fotografia slubna sie rozwinela mocno i rozwija wiec bedzie dobrze ;].
    No własnie... każdy kto ma lustrzanke to mysli ze jest już fotografem czyli jego świadomość wzrosła a to czy mu wychodzi czy nie to inna bajka...
    najważniejesze by się dowartościować i przycynić przed płcią przeciwną...

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No i to jest zdajsie słowo klucz do całej dyskusji. Konkurencja w danej dziedzinie zależy bardzo od tego jakie należy poczynić inwestycje żeby się nią zająć. I w tym zakresie fotografia ślubna należy do biznesów o stosunkowo niskich nakładach do tego może to robić z powodzeniem jeden człowiek - nie potrzeba nikogo zatrudniać szkolić itd. Nie potrzeba też żadnych uprawnień, kursów, pozwoleń itd. To nie jest biznes który trzeba wykonywać "ciurkiem" (praca tylko w weekendy - można spokojnie robić tez coś innego) itd.
    To dlatego pewnie spora część ślubnych twierdzi, że bez minimum 2 x 5DII i worka eLek do ślubu nie podchodź. To taki podświadomy odstraszacz dla potencjalnych początkujących, bo wszak nie jeden ślubny ma stopkę za kilkadziesiąt tysi, a to już mały nakład nie jest.

A tak całkiem serio to ten nakład finansowy w cale taki niski nie jest. Zwłaszcza, jak się chce mieć jakiś przyzwoity poziom to i nawet na początku trochę grosza trzeba włożyć. A jeśli dołożymy do tego fakt, że utrzymywać się z samej foto ślubnej łatwo nie jest to inaczej zaczyna to wyglądać.

W świetle twierdzeń, że w dużej mierze cała sprawa zależna jest od cen narzędzi to ciekaw jestem jak to jest w bogatszych krajach, gdzie za średnią jedną wypłatę można kupić co najmniej jedną nową piątkę, a nie ledwo pół jak u nas.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 14-05-2011 o 18:57
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Spokojnie Panie i Panowie. Zawsze tak było, że raz lepiej, raz gorzej. Nie ma nic gorszego od obniżania zbyt pochopnie ceny. Ci, którzy robią za niewiele i tak długo nie porobią. Trzeba tylko to przetrzymać.

Domyślnie

Już teraz narzędzia nie są drogie. Więc do dzieła! Ostatnio naprawiłem sobie sam wirówkę. Pewnie na forum elektryków by mi się dostało ;-)

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mądre słowa!

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A tak całkiem serio to ten nakład finansowy w cale taki niski nie jest. Zwłaszcza, jak się chce mieć jakiś przyzwoity poziom to i nawet na początku trochę grosza trzeba włożyć. A jeśli dołożymy do tego fakt, że utrzymywać się z samej foto ślubnej łatwo nie jest to inaczej zaczyna to wyglądać.
    Zależy co oznacza przyzwoity poziom.

Dla laika przyzwoity poziom to lustrzanka z kitem. Koszt inwestycji 2000 zł.

Dla amatora z lustrzanką entry-level przyzwoitym poziomem będzie dokupienie tamrona 17-50 i lampy. Koszt inwestycji 2000zł.

Dla bardziej zaawansowanego amatora z lustrzanką, kitem, tamronem 17-50 i lampą przyzwoitym poziomem będzie dokupienie zapasowego aparatu i jasnej stałki. Koszt inwestycji od 3000zł.

I tak można by dalej wyliczać. Niezależnie na jakim poziomie znajduje się fotograf wydaje mu się, że wystarczy zainwestować dwa lub trzy tysiaki

W świetle twierdzeń, że w dużej mierze cała sprawa zależna jest od cen narzędzi to ciekaw jestem jak to jest w bogatszych krajach, gdzie za średnią jedną wypłatę można kupić co najmniej jedną nową piątkę, a nie ledwo pół jak u nas.
    Gdyby w Polsce za jedną wypłatę można było kupić nową piątkę, to wielu fotoamatorów nie fotografowało by w weekendy na ślubach aby dorobić na nową piątkę ;-)

Cytat Zamieszczone przez solmark Zobacz posta
    Spokojnie Panie i Panowie. Zawsze tak było, że raz lepiej, raz gorzej. Nie ma nic gorszego od obniżania zbyt pochopnie ceny. Ci, którzy robią za niewiele i tak długo nie porobią. Trzeba tylko to przetrzymać.
    Przetrzymywanie nic nie da. W miejsce tych którym się nie udało przyjdą kolejni. Jedyne wyjście to podnieść swój poziom aby oddalić się jak najbardziej od poziomu tych "rotacyjnych" oraz zaawansowanych amatorów.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 14-05-2011 o 20:29

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Przetrzymywanie nic nie da. W miejsce tych którym się nie udało przyjdą kolejni. Jedyne wyjście to podnieść swój poziom aby oddalić się jak najbardziej od poziomu tych "rotacyjnych" oraz zaawansowanych amatorów.
    Czas jest nietypowy dzięki dotacjom. Właśnie przetrzymanie. Według twojego rozumowania przetrwają tylko najlepsi, a ja uważam, że to nie do końca prawda. Zawsze będą lepsi i gorsi w fachu i każdy będzie miał swojego klienta. Rotacyjni zawsze będą, ale nie zawsze w takiej liczbie jak teraz.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W porównaniu z wieloma innymi biznesami nawet bardzo niski. Tu możesz zacząć nawet z kilkoma tysiącami w kieszeni, a najbardziej wypasione zestawy to kilkadziesiąt tysięcy. I co bardzo ważne - możliwa jest stopniowa progresja sprzętowa nie musisz mieć od razu kilkudziesięciu tysięcy złotych żeby móc w ogóle ruszyć. Jeśli dodać do tego to co pisałem wyżej masz częściowo przyczyny tego że tyle osób interesuje się takim sposobem zarabiania lub dorabiania.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów