Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    Święte słowa
    Z podnoszeniem ceny jest tak, że jesli klienci przyzwyczaja się że robisz za te pińcet, to gdy w następnym roku podniesiesz ceny przyjdą jacyś z polecenia będzie "ooo to pan drożej robi - drożej, więc my się zastanowimy"
    A żeby nie był off, więc tak u mnie też kiepsko, zapowiadało się pięknie , ale mnóstwo było takich co to i kamerzystę i fotografa mają za tyle albo i mniej niż ja biore za zdjęcia - masakra
    To też do końca nie prawda. Jak do mnie ktoś przychodzi z polecenia, od razu mówię, że fajnie, że widzieli już moją pracę i słyszeli relację z pierwszej ręki i są zdecydowani, ale cena jest wyższa niż rok wstecz. Zawsze słyszałem w odpowiedzi, że to nie ma znaczenia. Chcą mnie i koniec. Jedna para dzwoniła nawet będąc u księdza i ustalali termin pode mnie :-D
    Ogólnie śmieszna sytuacja, bo to był ich w ogóle pierwszy telefon do mnie :-D
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Wracając do tematu. Coś jest na rzeczy z tym słabym rokiem. Brat potwierdza, że mają z kapelą więcej grania w przyszłym roku niż w tym .
    C40d + 400d + 17-55 IS + 50 f1.8 + 85 f1.8 + Falcon 8 mm + 70-200 f4 L 430 EX

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Goomis, bo nie wazne jakie zdjecia robisz - wazne ze ciocia Krysia Cie poleca, bo jak ona powie ze cos jest fajne to nie ma bata we wsi Tak to niestety dziala ... ale sa tez klienci swiadomi ktorym pasuje ten a nie inny styl zdjec

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jimmibaton Zobacz posta
    Wracając do tematu. Coś jest na rzeczy z tym słabym rokiem. Brat potwierdza, że mają z kapelą więcej grania w przyszłym roku niż w tym .
    A jaki ma być? Wyjrzyj za okno. Majowy plener ślubny w śniegu? Jak kto przewidujący to przełożył na przyszły rok. :-D
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Majowy plener ślubny w śniegu?
    W Sobote wprawdzie jeszcze nie był maj, ale już plenery w skaryszaku się robiły

Ja sobie dzisiaj obejrzałem ankietę dot. tegorocznych wyborów parlamentarnych. Jeśli wygra ugrupowanie, które prowadzi w ankiecie, będziemy mieli ustawowy rok żałoby narodowej. Pragmatyczny naród, już poprzekładał śluby na przyszły rok
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ślubne plenery*
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 03-05-2011 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Zgoda, tylko w dużym stopniu to raczej problem wchodzących na rynek fotografów, niż takich o ugruntowanej pozycji.

Ale rozwój to nie tylko skok z półki "za darmo" na półkę za "pińcet". Jak osiągniesz nazwijmy go powiedzmy mid-level czyli 1,5k -2k to dalszy rozwój powinien Cię zanieść na półkę hig-endową czyli jak dla mnie obecnie 3k+.

Ponadto wydaje mi się, że chciałbyś za daleko skakać z półki "za darmo" na półkę ok 1500 nie jest tak prosto wskoczyć.

Ja już gdzieś to pisałem, że problemem dla profi fotografów czyli tych co z tego żyją jest nie gość za pińcet. Dlaczego? dlatego, że:

- to nie jego klient docelowy
    - 99% ofert za pińcet to drastycznie niższy poziom

Nie zapominajmy, że cena to narzędzie konkurowania.

Prawdziwym problemem dla profi są zapaleni fotoamatorzy, którzy mają swoją całkiem nie najgorzej płatną pracę. Ich z czasem stać na coraz lepszy sprzęt, poziomem nie rzadko dorastają do najlepszych w tym biznesie, a kasa jaką zarabiają ma im starczyć na upgrade sprzętu, jak coś jeszcze wpadnie przy okazji to dobrze, nie to nie problem. To oni mogą zaoferować jakość na dobrym poziomie przy jednocześnie 20-30% niższej cenie od tych na wysokiej półce. Pewnie z czasem będą brali i tyle co ci najlepsi, ale jakoś muszą konkurować z ugruntowanymi pozycjami, a więc robią to ceną.
    dodaj do tego ilosci fotografów, które wypuszczają na rynek warsztaty typu błyskotliwie, trzcionka etc... (przejrzyj listę byłych warsztatowiczów i ich blogi).
    Jak myslisz komu w ten sposob pomniejszają kawałek tortu ? bo na pewno nie sobie...
    ochajtajsie

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

A może właśnie tworzeni tego typu błyskotliwych i innych B(2)ardzo wspomagającyh warsztatów jest remedium na zmniejszający się rynek foto ??

idzie duża dziura demograficzna i nie ma co liczyć że łatwo będzie, poprzez dostępność sprzętu jak zwiększenie świadomości foto społeczeństwa tłuste lata dla "kotleciarzy" już się zakończyły.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    A może właśnie tworzeni tego typu błyskotliwych i innych B(2)ardzo wspomagającyh warsztatów jest remedium na zmniejszający się rynek foto ??

idzie duża dziura demograficzna i nie ma co liczyć że łatwo będzie, poprzez dostępność sprzętu jak zwiększenie świadomości foto społeczeństwa tłuste lata dla "kotleciarzy" już się zakończyły.
    Jaka duda dziura ? , mocno przesadzone i powtarzane przez media , jest mniej slubow ale bez przesady. Wzrosla konkurencja poprzez dotacje/warsztaty/taniejacy sprzet. Glowne powody takiej ilosci osob ktore chca focic. A co focic i kosic kase jak nie sluby. Najprostsze przecie.

Swiadomosc spoleczenstwa jest mala. Wiekszosc wychodzi z zalozenia ze jak ma lustro to juz samo sie. Albo kolega nim sie. I tak wszystko samo sie przez co po co korzystac z uslug profesjonalisty. Fotografia slubna sie rozwinela mocno i rozwija wiec bedzie dobrze ;].
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Jaka duda dziura ? , mocno przesadzone i powtarzane przez media , jest mniej slubow ale bez przesady. Wzrosla konkurencja poprzez dotacje/warsztaty/taniejacy sprzet. Glowne powody takiej ilosci osob ktore chca focic. A co focic i kosic kase jak nie sluby. Najprostsze przecie.

Swiadomosc spoleczenstwa jest mala. Wiekszosc wychodzi z zalozenia ze jak ma lustro to juz samo sie. Albo kolega nim sie. I tak wszystko samo sie przez co po co korzystac z uslug profesjonalisty. Fotografia slubna sie rozwinela mocno i rozwija wiec bedzie dobrze ;].
    Racja ,ludzie zapominają że posiadanie lustrzanki nie czyni ich fotografem.Jak by tak było to każdy kto ma gitare był by muzykiem a i na aparat tak jak na broń powinni wydawać pozwolenie ,pracuje w labie i czasem to co widze przekracza ludzkie pojęcie a koleś bierze za ślub 2000zł
    Ostatnio edytowane przez lukasz5DmkI ; 13-05-2011 o 20:35

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale tu wracamy do koncesji i pozwoleń. Może przy zakupie aparatu powinno się podpisywać zobowiązanie, że nie będzie służył do robienia zdjęć na ślubach .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 8 z 22 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów