Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Carl Zeiss Planar T* 1.4/50mm AF czy Sigma 1.4/50mm

Mieszany widok

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jeśli korzystając z szukajki znalazłeś na CB takie zdjęcia, o które chodziło BeatX, ...
    Moze warto to ogladnac:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=69513

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    no jest, pierwszy link jaki widze z zastosowaniem strictle portretowym obiektywow zeiss'a.
    piekne zdjecia, nie ma co
    tyle tylko ze dalej nie wiem w czym one maja byc lepsze optycznie od tego, co daje mi zwykly i tani Canon 50/1.4 :]

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    no a tutaj znowu same testowe zdjecia.. (swoja droga ze zdjec z tego testu dalej nie widze w zasadzie zadnej istotnej roznicy w obrazie CZ 50/1.4 vs. C50/1.4)
    tzn. roznica jakas tam jest.. obraz rozni sie nieznacznie z tych dwoch obiektywow - ale ciezko mi stwierdzic ktory jest "lepszy"?
    oba sa dobre
    no ale na pewno nie ma wyraznie "lepszego".
    swoja droga jestem cholernie ciekaw jakby ksztaltowal sie wynik quiz'u "zgadnij jakim obiektywem robiono te zdjecia:
    a) CZ 50/1.4
    b) C50/1.4"
    cos na ksztalt quiz'u cichego T70-200 vs. 70-200L
    przypomne tylko ze w tym quiz'e wszyscy zgadywali ktory obiektyw zrobil jakie zdjecie, i nikt nie zgadl - a jeszcze zdarzy mi sie gdzies przeczytac bzdurne teksty ze 70-200L ma najlepsza optyczna jakosc ze wszystkich obiektywow 70-200 ze swiatlem 2.8
    oj cos mi sie wydaje, ze ten caly nieziemski obraz i plastyka obiektywu CZ 50/1.4 jest widziany jedynie przez wlascicieli tego szkla
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    cos mi sie wydaje, ze ten caly nieziemski obraz i plastyka obiektywu CZ 50/1.4 jest widziany jedynie przez wlascicieli tego szkla
    Odnoszę podobne wrażenie :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Vorph Zobacz posta
    Niestety nie jest to szkło ostre od pełnej dziury. W zakresie 1.4 do 2.0 jest mocno przeciętne pod względem ostrości i kontrastu. Sam bokeh przy tych wartościach też nie powala (jest ostry, "tłusty", trochę przytłaczający), ale to już jest kwestia gustu - są ludzie, którzy taki uwielbiają.
    W zakresie 1.4 do 2.8 zauważalny jest focus shift co sprawia, że ciężko jest trafić z ostrością
    Vorph twoje spostrzeżenia pokrywają się z moimi, tzn.na f1,4 tym obiektywem trudno jest uzyskać ostre zdjęcie mimo poprawnego działania potwierdzenia ostrości.
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 15-05-2011 o 10:48 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Na forum poświęconym szkłom zeiss z mocowaniem canon (w tej chwili nazwy nie pamiętam) przeczytałem ciekawą wypowiedź dot. podziału szkieł zeiss wg jakości optycznej.
    Do lepszej grupy zostały zakwalifikowane: 21/2.8, 50/2.0, 100/2.0 do gorszej : 50/1.4, 85/1.4, jeszcze nie wiem do jakiej trafi nowy 35/1.4ZE ?

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

znajdź linka pliz, bo sie zastanawiam nad tymi zeissami trochę...
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    znajdź linka pliz, bo sie zastanawiam nad tymi zeissami trochę...
    Też poświęciłem i poświęcam dla tych szkieł trochę czasu i uwagi (mam 50/2.0 i 100/2.0 i tu mogę spoko oceniać, jak dobrze pójdzie - dostępność to będzie następne ;-)) jak znajdę/wpadnę na trop tego linka (angielskojęzyczny) dam znać :-D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    przeczytałem ciekawą wypowiedź dot. podziału szkieł zeiss wg jakości optycznej.
    Do lepszej grupy zostały zakwalifikowane: 21/2.8, 50/2.0, 100/2.0 do gorszej : 50/1.4, 85/1.4, jeszcze nie wiem do jakiej trafi nowy 35/1.4ZE ?
    IMO to żadna nowość, te trzy "lepsze szkła", to wg wielu opinii i testów najlepsze obiektywy zeissa-mając te "lepsze" nie należy swoich wrażeń przenosić automatycznie do dyskusji o tych "gorszych"
    Co do 35/1,4ZE, to sam jestem ciekawy :-)

Uprawnienia umieszczania postów