Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Telekonwerter EF 1.4 II vs. III

Domyślnie

witam
    ja używam 1,4 mk2 i jest super do tego mk3 ex 2.0 i naprawdę pokrywa robotę jak się nie ma na długie szkła i szanuje się swoje zdrowie

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja również jestem użytkownikiem EF 70-200mm f4 IS z konwerterem Canona 1.4x w wersji II i jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęć; dlatego moge polecić tę kombinację. Mam również konwerter 2x, ale to juz zupełnie inna bajka, nie widzę sensu stosowania go z zoomami (kiedyś używałem go z EF 200mm f2.8L i było dość dobrze).
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dziękuję Kolegom za opinie i podpowiedzi. Po kilku rozmowach/konsultacjach zdecydowałem się jednak na Kenko. 630 PLN to wystarczający wydatek na, jednak okazjonalne w moim przypadku, wykorzystanie 280 mm + crop (x1,6). Wg zasłyszanych opinii Kenko w kwestii jakości odwzorowania plasuje się gdzieś pomiędzy TC Canona II i III, a jest od nich odpowiednio ok. 2 i 3 x tańszy. Nie ukrywam, że głównie zawierzyłem Towersowi (Toversivemu), który niezawodnie jest dostawcą większości mojego sprzętu .
    Pozdrawiam,
    Voyager70

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Daj znać, czy ci działa i jaki to model Kenko. Ja miałem 1.4x DG i niestety po zmianie z 30D na 40D przestał działać efektywnie IS z 300/4IS z tym Kenko. Na 30D działał rewelka.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Daj znać, czy ci działa i jaki to model Kenko. Ja miałem 1.4x DG i niestety po zmianie z 30D na 40D przestał działać efektywnie IS z 300/4IS z tym Kenko. Na 30D działał rewelka.
    Z grubsza biorąc opisywana przez Ciebie sytuacja jest mało prawdopodobna (czytaj: niemożliwa ). Coś przeoczyłeś. Czy 40d wykrywa obecność konwertera? Czyli, że po podpięciu pokazuje najwiekszy otwór jako f/5.6? Jeśli tak, i cała reszta komunikacji z korpusem też działa poprawnie (np. AF), to IS też musi (chyba, że obiektyw jest uszkodzony).

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Od wczoraj posiadam Canona TC 1.4X III i 2X III i tylko pare slow ogolnie po jednodniowym testowaniu w terenie : jest o wiele lepiej pod kazdym wzgledem niz przy uzytkowaniu starszych wersji .
    AF szybciej lapie przedmiot fotografowania , rozdzielczosc i jakosc zdjec lepsza , poprzez szybsza komnikacje pomiedzy aparatem a TC pomiar swiatla nastepuje szybciej poprzez co zdjecia robione w serii sa ostrzejsze oraz jest mniejsza ilosc zdjec nietrafionych .
    Jestem laikiem od strony technicznej oraz elektronicznej , wiec nie bede potrafil tego Wam wyjasnic , ale jedno jest pewne : postep jest znaczny i jestem zadowolony z zakupu . Ja zaryzykowalem w powiedzenie : nowe jest wrogiem starego i nie zaluje

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Jako uzupelnienie wstawie takie porownania z DPP

1)Porownanie C 300/2.8L IS z C 300/2.8L IS + TC 1.4X III

Link :http://www.the-digital-picture.com/R...mp=3&APIComp=3

2)Porownanie C 300/2.8L IS + TC 1.4X II z C 300/2.8 + TC 2X III

Link :http://www.the-digital-picture.com/R...mp=4&APIComp=4

3)Porownanie C 300/2.8L IS + 2X III z C 600/4L IS

Link :http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2

Dzieki takim porownaniom zdecydowalem sie na wymiane v II na v III i wiem , ze dobrze zrobilem :-D

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie Odp: Telekonwerter EF 1.4 II vs. III

W nawiązaniu do mojej wczorajszej rozmowy ze strideerem odnośnie TS-E17mm f/4L, mam pytanie. Podpinał ktoś może szerokie stałki do wersji III 1,4x ?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Jeśli myślisz o konwerterze canona, to da się go podpiąć tylko do teleobiektywów.
    Wystaje z niego "takie coś", co chce wejść obiektywowi od tyłu w otwór i tylko teleobiektywy pozwalają na taki numer.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Jeśli myślisz o konwerterze canona, to da się go podpiąć tylko do teleobiektywów.
    Wystaje z niego "takie coś", co chce wejść obiektywowi od tyłu w otwór i tylko teleobiektywy pozwalają na taki numer.
    Eee, te z trójeczkami mogą być używane, chociaż nie ma mowy o tym w oficjalnej dokumentacji. Tutaj w recenzji jest o tym mowa Canon EF 1.4x III Extender Review, można też poszukać zeznań świadków w innych miejscach w sieci.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów