Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
Matsil skoro piszesz, że lampy błyskowej trzeba używać tak, żeby nie było jej widać( jestem takiego samego zdania) to jak to zrobisz jeżeli kościół jest oświetlony żarówkami?
Lampa ma inną temperaturę, więc żeby nie było widać użycie CTO jest wręcz przymusowe Chyba, ze pisząc filtr masz na myśli stofeny i inne ustrojstwa rozpraszające światło
Absolutnie odradzam stosowanie stofenów i innych nakładek na lampy. Przerobiłem tego dużo, umoczyłem sporo kasy a teraz wszystko leży w szufladzie. Najlepszy jest wysuwany odbłyśnik z 580-ki bądź biały kartonik na gumce. A odpowiedzią na Twoje pytanie jest RAW i późniejsza długa zabawa w Lightroomie.
Dodatkowo powtórzę, że tryb jedynie M i bazujemy na światłomierzu ciągle kręcąc czasem, nie można traktować lampy jako głównego źródło światła, bo już tu polegniemy. Światło z lampy odbite od odbłyśnika, sufitu lub ściany ma jedynie za zadanie wyeliminować drobne cienie, postępując w ten sposób nigdy nie miałem problemu z wyciągnięciem odpowiedniej temperatury barw.