Strona 72 z 78 PierwszyPierwszy ... 22627071727374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

epson 3880 jest niestety już poza budżetem. Zastanawiałem się nad epsonem 2880 i 3000 - duży plus dla tych drukarek to możliwość druku z rolki. To co jednak najbardziej zainteresowalo mnie w Canonach to mozliwość druku na płutnie - czesto zlecam takie wydurki. Nie znalazlem w dostępnych mi informacjach na temat epsonów info o tego typu możliwościach, chyba ze ktoś z forumowiczów ma na tym polu doświadczenia.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Druk z rolki w Epsonach R2880 i R3000 to niestety makieta - dostępność rolek do tej drukarki jest nędzna i są drogie. Do profesjonalnych drukarek papier z roli jest tańszy niż arkusze i jest go od cholery.

Epsony R2880/R3000 drukują na canvasie podobnie jak 9500 MkII, ale Canon ma osobną głowicę do druku atramentem matowym, w Epsonach trzeba przekładać tuszyki (ręcznie lub z automatu). Problemem we wszystkich trzech jest wysoki koszt eksploatacji, tuszyki są małe i koszt 1ml atramentu jest znacznie wyższy niż w droższych drukarach profesjonalnych.

Canona 9000 olej jeśli planujesz druk na Canvasie - do tego najlepszy jest matowy pigment. Ogólnie warto iść w pigment - lepsze własności archiwalne, idealne B&W, możliwość druku na większej ilości mediów.

Coś już napisał
    Miasto
    Herne / Chojnice

Domyślnie

...do chwili obecnej nie udalo mi sie znalezs sterownika do : epson stylus photo px720wd
    pod Linux-a.
    Byc moze ktos z Was ma info w temacie ???

Coś już napisał

Domyślnie

Co do tuszów Claria do Epsona (mam PX710W) to używam zamienników Lyson Photonic. Po kalibracji efekty są właściwie identyczne z oryginalnymi tuszami. Cenowo jest całkiem korzystnie, kupowałem na inks.pl, jakby ktoś znalazł jakąś tańszą stronę to proszę o informację, właśnie mi się kończy powoli zapas ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Herne / Chojnice

Domyślnie

Bruinen,

od jakiego czasu urzywasz tego tuszu ?
    Zachodzi obawa, ze po uplywie roku lub dwoch kolory beda nieco inne...?

Coś już napisał

Domyślnie

Dokładnie od 11 miesięcy, nie zauważyłem żadnej różnicy w kolorach, ale nie należę do osób które oglądają zdjęcia pod mikroskopem i badają kolorymetrem ;-) Nie drukowałem też tych samych zdjęć w dużych odstępach czasowych.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Przeczytałem prawie cały wątek i u progu zakupu łamię się między SP 1400 a R2880 (wychodzi na to, że epson jedyny słuszny). 1400 biorę pod uwagę, ponieważ na r2880 mogę nie dopiąć budżetu, z kolei 1400 to "tylko" atrament i obawa o trwałość odbitek. Ktoś kiedyś (chyba czornyj jeśli dobrze pamiętam) polecał połączenie zalet 1400 i r800 w postaci jakiegoś HP (nie pamiętam dokładnie modelu, chyba 8850 czy coś takiego), ale jest już niedostępny w sprzedaży. Co z dziś dostępnych modeli można by rozważyć u innych producentów, gdyby zawęzić parametry i ceny do połączenia epsona 1400 i r2880 o których wspomniałem na początku?
    piątka, trochę szkła i gadżety

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

HP B8850 Pro i jej starsza siostra B9180 Pro zostały skillowane przez HP, który zdaje wycofywać się z rynku foto.

Na rynku domowych, pigmentowych A3plusek została tylko PIXMA Pro9500, która ostatnio mocno potaniała (z 3 tyś na 2,5tyś PLN). Tyle tylko, że Epson wprowadził na rynek SPR3000 zostawiając jednocześnie mniej ekonomiczną SPR2880 jako price fightera - jej cena została obniżona do 2 tyś PLN...

Alternatywą dla SPR1400 jest jeszcze prostsza pigmentowa SPR1900 w cenie ok. 1700PLN, tyle że przy obecnej cenie SPR2880 jej zakup nie bardzo się opłaca.

R1400 daje doskonałą jakość druku i przyzwoite jak na barwnik właściwości archiwalne, ale jej uniwersalność w porównaniu z pigmentówkami jest znacznie mniejsza - SPR2880 drukuje na znacznie większym spektrum mediów, nadaje się do zdjęć czarno-białych, druku na papierach matowych i ogólnie jest to potężniejsza broń fotograficzna.

Warto pamiętać, że wszystkie w/w drukarki są cholernie drogie w eksploatacji i nadają się raczej do drukowania okazjonalnego. Nieco taniej wychodzi SPR3000, choć też szału nie ma, zwiększona pojemność kaset (z 11ml w 2880 do 27ml w 3000) pociągnęła za sobą rozczarowująco wysoką cenę, więc oszczędności są raczej symboliczne. Sensowny poziom kosztów zaczyna się od Epsona SP3880 i (w szczególności) Canona iPF5100, ale to już inna półeczka.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Ok. Dzięki serdeczne czornyj za odpowiedź!
    Zależy mi też na czarno-białych odbitkach. Koszt odbitek, no coż - do labu wysyłam ani dużo, ani mało. Pewno z drukarką na biurku będzie kusiło żeby drukować więcej i koło się zamyka. Dlatego po tygodniu ślęczenia nad potencjalnym wyborem zaczynam się zastanawiać czy to w ogóle ma sens...
    Ale bardziej jestem na tak, niż na nie , zatem szukam ciągle i dosłownie przed chwilą natknąłem się na R2000 epsona! jest w cenie ok. 2000 zł. Podobno to następca R1900 i jest wyposażona w tusze 17 ml. Gdzieś już ją testowano? Można coś powiedzieć ogólnie o jakości odbitek a szczególnie B/W z tej drukarki?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już widzę że r2000 nie ma "szarego" pigmentu, więc może być z różnie z B/W
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 09-05-2011 o 09:22 Powód: Automerged Doublepost
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Zależy mi też na czarno-białych odbitkach.
    W takim wypadku drukarka MUSI mieć trzy czarne. Inaczej z szarości nici.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 72 z 78 PierwszyPierwszy ... 22627071727374 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów