Ja tylko proszę mniej Mpx na rzecz DR i lepszy AF. Reszta może zostać :]
Ja tylko proszę mniej Mpx na rzecz DR i lepszy AF. Reszta może zostać :]
O obiektywach wiem prawie wszystko
po pracy
www.krzysztofkrasuski.pl
17-55 f/2.8 IS jest optycznie OK, tyle, że jest zbyt drogi jak na wykonanie (i na zbyt częste problemy z tasiemką IS przy intensywnym użytkowaniu). Weź pod uwagę, że to jest cropowy odpowiednik szkła 27-88 f/4.5 dla FF. Czyli generalnie żaden cud (żeby nie powiedzieć - bieda), a cena jest wyższa niż np. 24-105 L f/4 IS.
Nie powiem nic nowego, ale crop, aby traktować go całkiem poważnie, potrzebuje jasnych szerokich stalek i zoomów jaśniejszych od 2.8.
Wydawać by się mogło, że długich, ostrych super telasów, no i dużo, b. dużo MPx.
A tak na marginesie to Janko (forum.olympusclub) bardzo ładnie pokazał gdzie dzisiaj jest Canon (i 7D i ztcp 600D) także tak naprawdę to Canon (jak i Panas) potrzebuje mocno popracować na zafarbami w cieniach. Co ciekawe Pentax #2(#1 to oczywiście Nikon, co ważne 5100).
BTW. Ztcp już kiedyś odszczekałem, że 7D nie utrzyma palmy pierwszeństwa do ztcp 2012.
the silence is deafening
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Ale to już jesti ci co potrzebują to używają. A na szerokim kącie straszna bieda. Tak naprawdę Canon ma tylko jedną stałkę (za wyjątkiem teleobiektywów EF, które rzeczywiście dają radę) dla gęstego cropa - EF-S 60/2.8. I na tym na razie koniec. Okopali się i bardzo pilnują segmentacji.
Używałem równolegle C i N przez około pół roku ( d700,5D,1dsII) w jpg nikon zdecydowanie przegrywa. Przy pracy z Rawem większych różnic nie stwierdziłem - z nikona obrazek jest bardziej kontrastowy co niekoniecznie jest zaletą
BeatX - jak chcesz to sobie zerknij do mojego portfolio - mówiłeś o przygotowaniach http://www.szymonolma.pl/portfolio/portfolio1.php - 20 % canon 80 % nikon - ja różnic w kolorach nie widzę.
Ja bym od nowej piątki chciał 3 rzeczy, pewnego AF-a, może być 5 punktowy oraz perfekcyjnego pomiaru AE oraz dobrego WB.
Czyli AF, AE, WB i starczy.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu