Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon EF 16-35/2,8 L - jaki filtr UV?

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Question Canon EF 16-35/2,8 L - jaki filtr UV?

Czy do tego szkla trzeba jakis specialny cienki filtr UV z przody na gwint 77 mm?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Czy cieńki to nie wiem. Być może przy 'normalnym' filtrze występować minimalne winietowanie na szerokim końcu, ale jak dla mnie to nie problem. Bez wątpienia jednak powinieneś zainwestować w jakiś dobry filtr UV - BW MRC, albo HOYE HMC lub SHMC.

EDIT:
    Jakby co to tutaj masz trochę informacji i cen:
    http://www.sklepfotograficzny.pl/filtry/

Domyślnie

Aqua - na cropa może być normalny filtr, warto jest też dokupić osłonę z 24L. Na FF filtr 3-4mm z 2 gwintami, ja mam Marumi WPC - bez wpływu na jakość. Jeżeli chcesz dokręcać dalsze filtry - to lepiej także na cropa slim z 2 gwintami. Np. to jest 30d+UV 3mm+polar slim Marumi DHG
    [
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 11-01-2007 o 20:05

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Polecam B+W UV MRC Slim lub, jeśli masz kasę, Heliopana
    Rays Foto
    Heliopan de
    Alternatywa, zresztą bardzo dobrą i tanią są filtry Protect Canona. Niestety, w Polsce prawie nie do zdobycia.
    Może na zamówienie, ale tego nie wiem
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Domyślnie

Mi sie wydaje, ze 16-35 nie powinien winietowac z normalnym filtrem UV.
    Osobiscie polecam normalny, slim nie przyjmuje orginalnego dekielka. OK porzadny slim bedzie mial wlasny dekielek, ale dosc tandetny i latwo spadajacy. Slim dla mnie to ostatecznosc.
    Jak dla mnie B+W MRC 77mm. B+W nie tylko urzywa doskonalego szkla, ale tez mosiadzu do gwintu, co zmniejsza szanse zakleszczenia sie filtra na obiektywie.
    1D i obiektywy Canona

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Witam serdecznie czy ktoś używa 16-35 z "normalnym" filtrem 82mm B+W? Interesuje mnie czy występuje winietowanie?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Witam serdecznie czy ktoś używa 16-35 z "normalnym" filtrem 82mm B+W? Interesuje mnie czy występuje winietowanie?
    Kiedyś jak miałem jeszcze 16-35II sprawdziłem i winieta niestety pojawia się z normalnym UV B+W (5 mm szer. bez gwintu) do 20 mm. Od 24 mm jest OK. Możesz to sam sprawdzić wycinając z papieru obwódkę (o odpow. szer.) i przykładając do obiektywu ;-).

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

A czy coś się poprawiło odnośnie "zatyczek" na filtr z firmy B+W slim . Mam slima pol. i jest tak lipna że aż szkoda mówić.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    A czy coś się poprawiło odnośnie "zatyczek" na filtr z firmy B+W slim . Mam slima pol. i jest tak lipna że aż szkoda mówić.
    Podobnie jak zatyczka heliopan 82 mm :-( też lipa .

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Odnośnie filtra slim i oryginalnego dekla od obiektywu - na mój Marumi (polar) bez problemu da się zapiąć dekielek.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów