Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: EF 80-200 2.8 L - Wasze opionie/czy warto?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Czy warto nie wiem, ale opiszę moje doświadczenia z tym szkłem:
    Jakieś pół roku temu kolega kupił właśnie ten obiektyw. Od pierwszej chwili był zadowolony z jakości obrazu i AF (twierdził, że po podpięciu go do 7D już nie potrzebuje USM), ale narzekał na mechanikę.
    Ostatnio miałem okazję pobawić się tą eLką i zrozumiałem o co mu chodziło.
    Jakość zdjęć od pełnej dziury dobra/bardzo dobra (mi więcej nie trzeba) AF całkiem szybki i nie gubi się w ciemności (trochę tylko buczy), ale wściec się można było na pracę pierścienia ogniskowej (ostrości chodził tak samo, ale nie przeszkadzało mi to, bo AF sobie radził) - skakał, zacinał się jakby ktoś mu do środka piasku nasypał. Podobno miał tak od chwili zakupu.
    Innym problemem był brak stabilizacji, który przy tej masie i max. ogniskowej dawał się we znaki: czasy na poziomie 1/50 to już była masakra.

Teraz, gdybym miał kupić ten obiektyw, to nie dał bym na niego więcej jak 1,8k, ale tylko po osobistym, dokładnym sprawdzeniu mechaniki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Jakość zdjęć od pełnej dziury dobra/bardzo dobra (mi więcej nie trzeba) AF całkiem szybki i nie gubi się w ciemności (trochę tylko buczy)
    Jak byś ocenił jakość zdjęć w porównaniu do 70-200f4?
    D3

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Jak byś ocenił jakość zdjęć w porównaniu do 70-200f4?
    Nie wiem, niestety nie miałem nigdy 70-200 f/4 w ręku

Jedyne co mogę powiedzieć, to że na dowolnym ustawieniu przysłona/ogniskowa był ostrzejszy od mojej sigmy 17-70 OS na max otworze i dowolnej ogniskowej (na 70 mm to nawet przymknięta do 5,0 jest bardziej miękka), a na ostrość tego szkła nie narzekam.

Domyślnie

Dziękuję Wam bardzo za opinie. Pozostaje mi siąść i rozpłakać się nad swoim losem Nie wiecie czy gdzieś można jeszcze sprzedać nerkę? ;-)

Pozdrawiam serdecznie
    D3

Uprawnienia umieszczania postów