Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

ja bym rozważał system alternatywny, czyli Arca-Swiss. A mówię to z własnego wieloletniego doświadczenia. Sam kiedyś przekonany przez "masę", że Manfrotto jest najlepszy, popełniłem ten grzech. Kupiłem 190PROB i zmieniałem kolejne głowice. Miałem ich chyba z 5, czy 6. Żadna mi nie pasowała. Po 10 latach prób, zacząłem czytać co zamiast MF i kupiłem głowicę Kirk-a (można też Markins, RRS, etc.). Cena może jest nieco wyższa, ale jak się policzy ile straciłem na wymianie kolejnych badziewnych głowic MF, to gdybym od razu wszedł w Kirka, wyszłoby taniej. Powiem wam, że różnica jest kosmiczna. Manfrotto to zabawka, choć te nowe już powoli nadganiają, ale jednak to ciągle włoska jakość. Przeszedłem na Arca-Swiss w całości. Kupiłem L-bracket i Wimberley-a WH-200, choć ciągle mam nogi 190PROB. Jeżeil chodzi o głowice, to kilkoma zakupami załatwiłem temat na kilka lat. Nogi pewnie kupię Gitzo, a 190PROB sobie zostawię jako backup. Polecam więc przemyśleć zakupy. Rozwiązanie Arca-Swiss z L-bracketem to jest naprawdę coś o czym całe życie marzyłem. Skorzystajcie z moich wieloletnich doświadczeń w dążeniu do ideału i przemyślcie swoje zakupy przereklamowanego Manfrotto Myślę, że warto... choć z nóg 190PROB jestem naprawdę zadowolony i nigdy mnie nie zawiodły, a miały jakiś czas temu swoje 10-te urodziny )) głowice to inna bajka...
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Rozwiązanie Arca-Swiss z L-bracketem to jest naprawdę coś o czym całe życie marzyłem. Skorzystajcie z moich wieloletnich doświadczeń w dążeniu do ideału i przemyślcie swoje zakupy
    Jestem "w trakcie przemyśleń" nad takimi zakupami :smile: ale w PL chyba nikt oficjalnie nie handluje takim sprzętem :-? Czy pozostają wyłącznie zagraniczne sklepy internetowe

Awatar oyster
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Dzieki Chrislab, na pewno skorzystam z Twoich rad w przyszlosci ale potrzebuje statywu "na wczoraj" i raczej nie z glowica kulowa wiec ponawiam pytanie: Ktora glowice wybrac 391RC2 czy 804RC2?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Poszukuję mobilnego statywu ( wycieczki rowerowe, mocowany do plecaka ), który będzie stabilny - musi udźwignąć 5d2+24-70 ( najcięższa konfiguracja ) i będzie w miarę lekki. Jeśli chodzi o wagę oraz wielkość po złożeniu odpowida mi Benro A0190T Traveler Flat.
    Czy jego udźwig max ( 6kg )nie jest zbyt mały żeby stabilnie utrzymać ww zestaw przy pełnej wysokości rozłożenia ( statyw 5-sekcyjny) ?
    Może jakieś inne propozycje w podobnej cenie?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbh Zobacz posta
    Poszukuję mobilnego statywu ( wycieczki rowerowe, mocowany do plecaka ), który będzie stabilny - musi udźwignąć 5d2+24-70 ( najcięższa konfiguracja ) i będzie w miarę lekki. Jeśli chodzi o wagę oraz wielkość po złożeniu odpowida mi Benro A0190T Traveler Flat.
    Czy jego udźwig max ( 6kg )nie jest zbyt mały żeby stabilnie utrzymać ww zestaw przy pełnej wysokości rozłożenia ( statyw 5-sekcyjny) ?
    Może jakieś inne propozycje w podobnej cenie?
    Proponowany Benro powinien dać "radę" do tego zestawu, gdybyś chciał bardziej stabilny :8 kg i wyższy polecam:Triopo GT-128, niestety trochę droższy.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    ja bym rozważał system alternatywny, czyli Arca-Swiss. A mówię to z własnego wieloletniego doświadczenia. Sam kiedyś przekonany przez "masę", że Manfrotto jest najlepszy, popełniłem ten grzech. Kupiłem 190PROB i zmieniałem kolejne głowice. Miałem ich chyba z 5, czy 6. Żadna mi nie pasowała. Po 10 latach prób, zacząłem czytać co zamiast MF i kupiłem głowicę Kirk-a (można też Markins, RRS, etc.). Cena może jest nieco wyższa, ale jak się policzy ile straciłem na wymianie kolejnych badziewnych głowic MF, to gdybym od razu wszedł w Kirka, wyszłoby taniej. Powiem wam, że różnica jest kosmiczna. Manfrotto to zabawka, choć te nowe już powoli nadganiają, ale jednak to ciągle włoska jakość. Przeszedłem na Arca-Swiss w całości. Kupiłem L-bracket i Wimberley-a WH-200, choć ciągle mam nogi 190PROB. Jeżeil chodzi o głowice, to kilkoma zakupami załatwiłem temat na kilka lat. Nogi pewnie kupię Gitzo, a 190PROB sobie zostawię jako backup. Polecam więc przemyśleć zakupy. Rozwiązanie Arca-Swiss z L-bracketem to jest naprawdę coś o czym całe życie marzyłem. Skorzystajcie z moich wieloletnich doświadczeń w dążeniu do ideału i przemyślcie swoje zakupy przereklamowanego Manfrotto Myślę, że warto... choć z nóg 190PROB jestem naprawdę zadowolony i nigdy mnie nie zawiodły, a miały jakiś czas temu swoje 10-te urodziny )) głowice to inna bajka...
    Wyniki Twoich doświadczeń potwierdza ciekawy, niemiecki, praktyczny test 27 głowic:
    http://www.traumflieger.de/desktop/b...ballheads4.php .
    Można z niego wyczytać jeszcze wiele innych ciekawych informacji :-D.

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam dość małą wiedzę na temat statywu ale szukam czegoś korzystnego w zakresie 250zł na chwile obecną widzę velbona sherpe 200r i manfrotto mn7322yb-z-glowica-kulowa. Udźwig velbona to 3,5 kilo a manfrotto tylko 2kg,
    Nie wydaję mi się żebym w najbliższym czasie potrzebował większego udźwigu niż 2 bo na wakację wymieniam 400D na jakieś 2 cyfrowe body, a jeżeli chodzi o obiektywy to raczej siedzę w stałkach.
    Co w takim razie ?
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów