Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 279

Wątek: Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Nie brakuje tu testerów i ciągłego biadolenia i bajkopisarzy. Forum dostępne dla każdego więc nie ma co się dziwić. Przydatna info trafia się raz na 10 postów i to powinno wystarczyć

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Do dziś nie mogę wyjść z podziwu w stosunku do ludzi umiejących wychwycić 2mm niecelność AF. Jak Wy to robicie, skoro same choćby rzęsy modelki mają spokojnie 1 cm?
    Chcesz powiedzieć, że FF/BF w tym obiektywie to zwykle kwestia do 2mm :-?

Uzależniony

Domyślnie

A gdzie ja to napisałem..?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nigdzie , ale mając pewne doświadczenie i kontakt bezpośredni z większą ilością egzemplarzy tego obiektywu możesz chyba określić o jaki rząd wielkości tych niedokładności w fotografii portretowej chodzi :-?

Uzależniony

Domyślnie

Ale chyba mnie nie zrozumiałeś. Odniosłem się wyłącznie do relacji przedmówcy, który stwierdził w szkle wadę niecelności AF wynoszącą 2mm

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    każda sztuka miała FF, jedna 2mm następna 10mm.
    Poddałem jedynie pod wątpliwość umiejętności testowania sprzętów - bo jak na normalnym zdjęciu szkłem 85mm, nawet tak jasnym, choćby z minimalnej odległości ostrzenia można dostrzec FF wielkości 2 milimetrów? Przetestowałem już życiu kilka szkieł i po prostu tego nie ogarniam w jaki sposób można to dostrzec i uważać takie szkło za wadliwe.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O.K. rzeczywiście źle zrozumiałem kontekst twojej wypowiedzi :-( Zrozumiałem, że zachwalasz tą sigmę

Uzależniony

Domyślnie

Nie miałem przyjemności bliższego poznania zatem nie mogę powiedzieć zbyt wiele.
    Generalnie mam coraz większą alergię na Sigmy ale nie ukrywam, że z przyjemnością poświęcę jej więcej czasu na przestrzelenie.

Domyślnie

Do dziś nie mogę wyjść z podziwu w stosunku do ludzi umiejących wychwycić 2mm niecelność AF. Jak Wy to robicie, skoro same choćby rzęsy modelki mają spokojnie 1 cm?
    Bierzesz tablicę testową, którą podsuwa Ci sprzedawca, walisz kilkadziesiąt klatek i widzisz czy celuje czy nie celuje. Czy to tak trudno zrozumieć?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale chyba mnie nie zrozumiałeś. Odniosłem się wyłącznie do relacji przedmówcy, który stwierdził w szkle wadę niecelności AF wynoszącą 2mm

Poddałem jedynie pod wątpliwość umiejętności testowania sprzętów - bo jak na normalnym zdjęciu szkłem 85mm, nawet tak jasnym, choćby z minimalnej odległości ostrzenia można dostrzec FF wielkości 2 milimetrów? Przetestowałem już życiu kilka szkieł i po prostu tego nie ogarniam w jaki sposób można to dostrzec i uważać takie szkło za wadliwe.
    Tablica testowa nowart.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Nie brakuje tu testerów i ciągłego biadolenia i bajkopisarzy. Forum dostępne dla każdego więc nie ma co się dziwić. Przydatna info trafia się raz na 10 postów i to powinno wystarczyć
    Po raz pierwszy na tym forum podzieliłem się swoją negatywną opinią na temat jakiegoś szkła. Typowo polskie jest to, że czyjąś opinię na temat, na który z pewnością masz inne zdanie (z pewnością bez sprawdzenia tematu) nazywasz biadoleniem i wkładasz wśród bajki.
    Ostatnio edytowane przez thedoc ; 23-04-2011 o 22:40 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Bierzesz tablicę testową, którą podsuwa Ci sprzedawca, walisz kilkadziesiąt klatek i widzisz czy celuje czy nie celuje. Czy to tak trudno zrozumieć?
    Pytanie tylko jakim błędem obarczona jest metoda pomiaru przy użyciu takich tablic. Nie wiem ale zawsze jak się coś mierzy to znajomość dopuszczalnego błędu to podstawa. Po prostu wątpię (jak widzę nie tylko ja), że domowymi pomiarami można uzyskać taką dokładność. Ale jak mówię możemy się mylić i zamiast się napinać wystarczy, że opiszesz procedurę która daje taką dokładność.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

hehehehe super napisane
    ja ze swojej strony dopisze tylko, ze z moich obserwacji wynika ze im ktos dokladniej jest w stanie stwierdzic FF/BF obiektywu tym ma wieksze gnioty w swojej galerii
    ludzie wezcie wy ta sigme gdzies w plener, zalatwcie modelke, wizazystke, fryzjerke, zadbajcie o oswietlenie i przy takim warsztacie testujcie obiektywy.
    testowac portretowe szklo na tablicy testowej.. hell yeah
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów