Bo Canon najpopularniejszy. Na Sony ludzie ciągle krzywo się patrzą, zaś Nikon te same rozwiązania oferuje kilka procent drożej. Największą sprzedaż Canonowi, Nikonowi czy Sony robią amatorzy, nie profesjonaliści. A amatorzy nie kupują świadomie, co powoduje, że różnica w cenie pomiędzy 5dII a d700 jest wystarczającym argumentem na korzyść Canona. Prawda zaś jest taka, że wybór Canon / Nikon jest kompletnie bez znaczenia. Dobre zdjęcia da się robić i tym i tym. Ja na Canona zdecydowałem się z powodu wcześniejszych doświadczeń - gdzieś wcześniej widziałem, coś wcześniej fotografowałem i tak zostało. Optyka czy cyfrowe puszki to ta sama liga przecież. Canon moim zdaniem ma delikatną przewagę jeśli chodzi o obiektywy stałoogniskowe, Nikon produkuje chyba lepsze zoomy. Ale produkty żadnej z tych firm nie przeszkadzają robić dobrych zdjęć. Zaś sprzedaż aparatów fotograficznych w porównaniu do pozostałych dziedzin aktywności C i N to małe piwko=)
Fakt, iż Canon jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nie jest jednak dobrą wiadomością dla jego użytkowników - przydałoby się, by panom dyrektorom zapaliło się pod tyłkami, gdyż części szkieł przydałoby się odświeżenie, które zapewne (wskutek podanych przez Ciebie wyników) szybko nie nastąpi.