Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: [angie]takie te i takie tam:)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Taki element kompozycji nazywa się sztafaż http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztafa%C5%BC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    Taki element kompozycji nazywa się sztafaż http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztafa%C5%BC
    Według tej definicji sztafażu tło ma za zadanie wzbogacenie obiektu pierwszoplanowego. W tym o czym teraz rozmawiamy jest odwrotnie - to tło spełnia niejako rolę obiektu głównego, czyli jest tym głównym widokiem. Potrzebuje on jednak elementu uzupełniającego, innymi słowy - zakotwiczenia, który definiuje perspektywę przestrzenną i jednocześnie naprowadza wzrok na ten widok.
    Przykładem jest na przykład płot, słupek, drzewo. Dobrze jest jak linie tego obiektu wspomagają ten efekt.
    Doskonały obrazek krajobrazowy to taki na którym autor tworzy całą wędrówkę dla oka widza poprzez cały obrazek.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eloi Zobacz posta
    Według tej definicji sztafażu tło ma za zadanie wzbogacenie obiektu pierwszoplanowego.
    Wiem co masz na myśli, ale wydaje się że w definicji sztafażu "tło" jest przeciwwagą dla głównego motywu a nie "tłem" w znaczeniu dosłownym
    Kod:
    Sztafaż nie nawiązuje bezpośrednio do głównego motywu dzieła, a jedynie uatrakcyjnia tło, które mogłoby się wydać puste, monotonne lub zbyt nudne.
    Cytat Zamieszczone przez Eloi Zobacz posta
    Doskonały obrazek krajobrazowy to taki na którym autor tworzy całą wędrówkę dla oka widza poprzez cały obrazek.
    a to nazywa się (prawdopodobnie, czytałem o tym 30 lat temu) linie wprowadzające lub prowadzące.

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    Wiem co masz na myśli, ale wydaje się że w definicji sztafażu "tło" jest przeciwwagą dla głównego motywu a nie "tłem" w znaczeniu dosłownym
    Przyznam się, że do dziś nie miałam pojęcia, że coś takiego jak sztafaż w ogóle istnieje, Ale..tak sobie myśle... hm ..sama nie wiem - czy Adlatus nie ma trochę racji?...

Bo gdyby potraktować tło w znaczeniu dosłownym to czy nie oznaczałoby to, że albo uznajemy, że tło może być pierwszoplanowe (sic!), albo szafażem w tym przypadku jest mój biedny kolega a nie znak, naprowadzający wzrok na motyw główny? (od razu ustalmy - robiłam zdjęcie koledze, nie znakowi;-) )
    Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć, jak należy malować...
    100-letni Tycjan

400D kit S10-20 C70-200 4f

Uprawnienia umieszczania postów