Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 121

Wątek: [angie]takie te i takie tam:)

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To prawda. PS używam jedynie do zmniejszania zdjęć Korzystam tylko z LR by wywołać RAW-y, ewentualnie przerobić zdjęcie na WB. Rzadko bawię się "suwaczkami", albo - z obawy przed nieumiejętnym zepsuciem zdjęcia - robię to bardzo ostrożnie. Spróbuję zatem poeksperymentować, wydobyć kolory i kontrasty i zobaczymy co z tego wyjdzie. I oczywiście coś pokazać potem Bardzo dziękuję za cenne wskazówki!

Jeśli zaś chodzi o wycieczki z plecakiem - jest dokładnie tak jak mówisz. Często w górach robi się zdjęcia wtedy, gdy jest "chwila odpoczynku", a nie wtedy gdy naprawdę warto wyciągnąć aparat i w ten sposób wiele wartościowych ujęć po drodze ucieka...Nie raz słyszę: "Daj spokój! Nie mamy czasu. Na szczycie będą ciekawsze widoki." Poza tym - światło! najbardziej plastyczne czyli wieczorne i poranne najczęściej mnie omija Bo albo taskam się dopiero PKS-em do Zakopca, albo uciekam na ostatni Szwagropol. Ale od narzekania dobrych zdjęć nie przybędzie! W najbliższym czasie postaram się zorganizować wypad w plener, podczas którego moim celem będzie zrobienie jednego dobrego ujęcia nie zaś zdobycie szczytu. (Czyli najlepiej się wybrać tam, gdzie już byłam wiele razy, żeby mi żal nie było:wink Najlepiej - samotnie. By dać sobie czas na myślenie. I chociażby na dwa dni.

Myślę, że właśnie z tego powodu nieco lepsze wg Ciebie są moje zdjęcia uliczne. Bo robione podczas wielogodzinnych, samotnych (lub z jedną, ale barrdzo cierpliwą osobą ) wędrówek po ulicach miast. Z nastawieniem na obserwowanie. I na nic więcej.
    Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć, jak należy malować...
    100-letni Tycjan

400D kit S10-20 C70-200 4f

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I jeszcze jedne próby uchwycenia światła. (wiem, że kadry mogą pozostawiać wiele do życzenia)

117.

118.

119.

100-letni Tycjan

Domyślnie

117-bardzo przyjemny kadr,118-nie podoba mi się ten dół,119-też fajne,ale nie tak bardzo jak 117.

Domyślnie

Postaraj się aby oprócz widoku umieścić też na zdjęciu jakiś pierwszoplanowy obiekt (albo grupę obiektów), który wprowadza widza na ten widok. Który swoją bliską pozycją na kadrze tworzy punkt zaczepienia dla oka, tworzy perspektywę przestrzenną i prowadzi oko na dalszy plan.
    Twoje zdjęcia to jakby po prostu zdjęcia samego tła. To prawie jakby przyjść do studia, ustawić tło, ale zapomnieć o modelce

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzięki Wam! A kolory? Nie za mocne? Bo za Twoja sugestia Eloi lekko podrasowane w LR, choć tutaj poranne światło dużo już dało. Czy dalej nijako?...
    100-letni Tycjan

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I ostatnia próba krajobrazu w tej serii. Tym razem z modelką i dalszymi planami.

120.

100-letni Tycjan

Domyślnie

Zawsze masz bardzo wyblakłe niebo. A przecież wystarczy krzywą ściągnąć w dół aby tonacje od razu nabrały życia:

Poza tym musisz zacząć używać polara. To podstawa w krajobrazie.

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polar kupiłam 2 tyg.temu. Byl ze mna dopiero raz w plenerze. Z nim zrobione zostały zdjęcia z Zielonego Plesa - 115 i 116. Dopiero ucze sie go uzywac, ale zdecydowanie widze roznice.
    100-letni Tycjan

Domyślnie

No i od razu niebo głębsze!
    Ale tej wędrówki na biegówkach na 116 to Ci zazdroszczę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zwróciłem właśnie uwagę na 107. I tam użyłaś obiektu wprowadzającego - słupka z tabliczkami. I świetnie to wygląda. Właśnie takie obiekty wprowadzające tworzą perspektywę przestrzenną, punkt zakotwiczenia, nastrój miejsca. Definiują miejsce z jakiego robisz zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez Eloi ; 10-04-2011 o 21:08 Powód: Automerged Doublepost

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eloi Zobacz posta
    Definiują miejsce z jakiego robisz zdjęcie.
    Hm. Chyba zaczynam cos pomału kapować...
    100-letni Tycjan

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów