Jest sens kupować, bo potem do niego masz pretekst do dokupienia pełnej kl.
Jest sens kupować, bo potem do niego masz pretekst do dokupienia pełnej kl.
Dla mnie kupowanie szkła, bo kiedyś będziemy przechodzić na FF pod FF jest nieporozumieniem. Chyba, że jest jakiś sens wykorzystania albo przejście na FF nastąpi no powiedzmy do rok czasu.
W innym przypadku tracimy kupę ujęć, bo kupiliśmy szkło pod FF, które na cropie jest nijakie. 28 mm to dość wąsko na cropie, a 35 mm to już w ogóle.
Zależy co się chce, ja jednak jestem przeciwnikiem myślenia w sposób: "Kupię jakieś szkło, bo kiedyś (czyli bliżej nieokreślona przyszłość) będe miał FF".
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Ja też, ale ... problem w pierwszym poście został postawiony mniej więcej tak: myślałem o 28/1,8, a tu nadarzyła się okazja kupić tanio 35L. Z dwojga, jeśli oczywiście dla kupującego różnica w cenie nie stanowi problemu, IMO zdecydowanie lepiej kupić 35L. Będzie dość wąsko/dlatego napisałem, że IMO 24L byłoby lepsze/, ale i tak szerzej od powszechnie używanych na cropie 50mm i na 1,4 ostrzej. Co z tego, że 28/1,8 jest szersze, jak brzegi w stosunku do 35L nawet na cropie będą dużo słabsze, a AF bardziej zawodny?
Tak, wg. mnie 50mm na FF to jest najbardziej nijaka ogniskowa.
I tak jest to bardzo subiektywna opinia. Napisałem patrząc po sobie, ale to chyba o to chodzi?
Miałem 35L jeszcze przed 5D i naprawdę, byłem nim załamany, podpinając do 40-stki. Zarówno ogniskową jak i obrazkiem. Na szczęście miałem szybko okazję zrobić jedno zlecenie starą 5-tką i praktycznie nie zdjąłem 35L z korpusu, tak mnie zachwycił. A już byłem gotów je sprzedawać i cieszę się, że tego nie zrobiłem.
Ja już naprawdę przestaje rozumieć to forum. Piszą posty ludzie, teoretycy, którzy nigdy nie mieli styczności z daną sytuacją/sprzętem to wszyscy wrzeszczą, że teoretycy precz.
Napiszesz coś z własnego doświadczenia, to przychodzi ktoś inny i pisze, że jesteś subiektywny. Więc co? Wychodzi na to, że żadna wypowiedź nie ma tak naprawdę racji bytu...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Posty piszą ludzie, którzy zdjęcia robią, a co do posiadanego sprzętu to nie można przecież mieć wszystkiego.
Posiadanie obiektywu stałoogniskowego 30-35 na APS-C, dla Ciebie może wydawać się bezsensowne, jednak dla mnie jest to najbardziej uniwersalna ogniskowa i najczęściej znajdująca zastosowanie. Dlaczego? Być może w grę wchodzą przyzwyczajenia z lat gdy zaczynałem pstrykać - wtedy dominowały zenity z heliosami 58/2... i tak mi już zostało :-D
Co do omawianego obiektywu - nikt mnie nie przekona że sigma 30/1.4 jest obiektywem lepszym...
Pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Jeśli autor wątku ewidentnie potrzebuje czegoś w okolicach standardu, to wytykanie że to nie ten sam kąt widzenia jak na FF jest bez sensu.
Tak miało być z założenia, twoje preferencje w temacie ogniskowych nie mają znaczenia. Jeśli wątkotwórca chciałby obiektywu o kącie widzenia zbliżonym do 35 mm na pełnej klatce, to raczej rozglądałby się za obiektywem 24 mm, nie sądzisz?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it