Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 102

Wątek: 35 L na cropa. Jest sens?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

mi 35L na 40-stce w ogóle nie pasowało. Dla cropa to jest 56mm. Ja bym do cropa naprawdę nie brał tego szkła bo ono "traci sens". Natomiast na FF to jest dla mnie podstawowe szkło ze względu na swoją "naturalną" ogniskową, i jakość jaką oferuje. To szkło na cropie i FF to naprawdę 2 zupełnie różne historie. Ale jak masz okazję to kupuj, czemu nie, ale dopiero jak zmienisz puszkę poznasz na czym polega magia tego szkła
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    mi 35L na 40-stce w ogóle nie pasowało. Dla cropa to jest 56mm. Ja bym do cropa naprawdę nie brał tego szkła bo ono "traci sens".
    To jest bardzo subiektywna opinia, 50 mm na FF też traci sens?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Ogniskowa 28-35 jest najbardziej standardową ogniskową pod APS-C, a canon 35/1.4 jest najlepszym obiektywem jaki można mieć w tym zakresie. No ale ja się widocznie nie znam. Sam korzystam z 35/2.0 (bo na taki mnie było stać) i jakbym trafił na super-okazję to pewnie bym wymienił na omawiany model.

A'propo, że tak się spytam z ciekawości - jaka to super-okazja...w cyfrach bym prosił

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony

Domyślnie

Moim zdaniem taki zakup ma finansowy sens, jedynie wtedy, jeśli w planach jest FF.
    A w okazje nie wierzę - przynajmniej jeśli chodzi o sprzęt, na który jest wielu amatorów. Ostatnio mogłem kupić w dobrej cenie inne fajne szkło. Na szczęście obejrzałem go dokładniej i już wiem, że nie była to okazja .

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Nie ma sensu. Mam 35L i cropa ale takiej kombinacji nie używam. 35L jest do pełnej klatki i już.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Moim zdaniem taki zakup ma finansowy sens, jedynie wtedy, jeśli w planach jest FF.
    A w okazje nie wierzę - przynajmniej jeśli chodzi o sprzęt, na który jest wielu amatorów. Ostatnio mogłem kupić w dobrej cenie inne fajne szkło. Na szczęście obejrzałem go dokładniej i już wiem, że nie była to okazja .
    Tak jak i na innych forach hieny się zbiegły i się czają. Najlepiej podać w cyferkach FF-owcy kupią i po kaczaku. Potem będzie wypływ pt; "udało mi się kupić 35L za xxxx złotych"

[QUOTE=jacek_73;957311canon 35/1.4 jest najlepszym obiektywem jaki można mieć w tym zakresie. No ale ja się widocznie nie znam. Sam korzystam z 35/2.0 (bo na taki mnie było stać) i jakbym trafił na super-okazję to pewnie bym wymienił na omawiany model.[/QUOTE]

Wszystkiego trzeba spróbować w życiu. Jeżeli jest to taka okazja, to bierz i się nie przejmuj opinią innych. Jeśli Ci nie podpasuje sprzedaż - możliwe, że z zyskiem

Jeśli byś kupował 35/2, to tak samo byś usłyszał poparcie. Panowie wstyd mi za was

@yakuza..., ja kupiłem lampę Canon 430EX2 za 600złotych w opcji kup teraz i powiem szczerze już jestem zadowolony, bo niczym nie odbiega od tych lamp sprzedawanych na forum za 750złotych. No sorry ma 1,5 roku, a nie jak niektóre ponad 2 lata. Nie ma na sobie ryski, a inne mają. Więc nie dawaj się wciągnąć w głupoty 'doświadczonych' i bierz póki masz okazję.

Aha no i nie zapomnij go sprawdzić Powodzenia

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Nie ma sensu. Mam 35L i cropa ale takiej kombinacji nie używam. 35L jest do pełnej klatki i już.
    Zaproponuj lepszy jasny standard na cropa.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    i już.
    Nie ma to jak mocne merytoryczne argumenty .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

ja używałem 35L z 40D i wg. mnie ten duet spisywał się całkiem dobrze. mam porównanie do jakości zdjęć z tej samej puszki z 24-70L i było bez porównania gorzej. oczywiście na FF jest pięknie, ale jeśli masz w perspektywie wymiane puszki to śmialo bierz 35L, na pewno zagości u Ciebie na dłużej.
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Ludzie, nie wiem dlaczego piszecie, że 35 L to szkło pod pełną klatkę i nie ma sensu go kupować do cropa? Idąc waszym tokiem rozumowania, do do cropa tylko obiektywy EF-S. Tak? Dalej, canon 50 1.4, canon 85 1.8, canon 70-200 4L i inne popularne szkła na 1.6 też tylko do FF?
    Jeżeli ktoś potrzebuje standardu do cropa, to 35 L jest chyba najlepszym szkłem, oczywiście, o ile kogoś na nie stać. Jak chłop chce kupić, nie odradzajcie mu - czy jego zdjęcia będą mało plastyczne, pozbawione kolorów, nieostre? Chyba nie.
    Podejrzewam, że większość patrzy na zadanie pytanie przez pryzmat ceny tego szkła, a zwłaszcza, że obraz uzyskiwany na cropie w stosunku do wydanych pieniędzy będzie odbiegał od obrazu na FF. Ale tak możemy powiedzieć o każdym szkiełku. Na cropie 35 L na pewno będzie więcej niż przyzwoite. Tyle ode mnie. Pozdrawiam.
    A do autora wątku - kupuj, zwłaszcza, że to okazja cenowa.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów