Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Wątek: Internet Explorer 9 - idzie ku dobremu, obsługa ICCv2 i v4

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysgro Zobacz posta
    Sorry za skrot, oczywiscie profil ICC monitora w win7 ustawiony na AdobeRGB
    Jakbyś tego nie nazwał i tak robisz to źle Janusz wyżej napisał Ci dlaczego...

Nie rozumiem po co w ogóle dywagować na ten temat, katować się z ustawieniami własnej przeglądarki internetowej skoro WŁASNE zdjęcia można zobaczyć w każdym innym dowolnym programie do tego stworzonym.

Co z tego że u siebie będę widział wszystko cacy i idealnie? Jeśli wrzucam zdjęcia do internetu to po żeby pokazać je innym, a jakie są szanse że wszyscy je obejrzą na przeglądarce wyposażonej w CMS, kalibrowanych monitorach itp itd?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

No nie wiem u mnie ciągle kicha i mało tego zainstalowanie IE niszczy mi gadżety na pulpicie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Hässleholm

Domyślnie

U mnie wyglada to wlasnie dokladnie tak samo, podbite czerwienie i saturacja Zakladam @SebaWolf, ze masz szerokogamutowca, zdjecie jest w sRGB i dobrze wyglada tylko w Firefoxie? Ktora masz wersje? Ja w 3.6.16 mam wlaczone "Full Color Management", FF 4.0 jeszcze nie sprawdzalem.
    Podobnie sprawa wyglada z przegladarkami zdjec, ja ogladam w Fast Picture Viewer, bo pozostale, ktore sprawdzielm daja obraz jak po lewej stronie screenshota @Seby.

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

U mnie wyglada to wlasnie dokladnie tak samo, podbite czerwienie i saturacja Zakladam @SebaWolf, ze masz szerokogamutowca, zdjecie jest w sRGB i dobrze wyglada tylko w Firefoxie? Ktora masz wersje? Ja w 3.6.16 mam wlaczone "Full Color Management", FF 4.0 jeszcze nie sprawdzalem.
    Podobnie sprawa wyglada z przegladarkami zdjec, ja ogladam w Fast Picture Viewer, bo pozostale, ktore sprawdzielm daja obraz jak po lewej stronie screenshota @Seby.
    Tak mam Neca PA241W, Firefoxa w wersji 3.6.16 i tam zdjęcia z zapiętym profilem wyglądają tak jak powinny. Co dziwne test http://www.color.org/version4html.xalter w IE wychodzi okej, nic z tego nie kumam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Hässleholm

Domyślnie

Czyli masz dokladnie tak samo jak ja. Ponizej zrzut ekranu, w win7 ustawiony profil monitora z plyty/strony producenta, od lewego gornego rogu IE9, Safari, Chrome, Firefox 4 z wlaczonym Full Color Management w menu about:config , Opera, FastPictureViewer. Poprawnie zdjecie wyglada w Safari, FF i FastPViewer.!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cos sie nie chce wkleic, link do zrzutu ekranu http://img801.imageshack.us/i/beznazwy1mj.jpg/
    Ostatnio edytowane przez krzysgro ; 30-03-2011 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sorry za skrot, oczywiscie profil ICC monitora w win7 ustawiony na AdobeRGB
    Profil monitora ma być na... profil monitora. NIE ŻADNE AdobeRGB. Nawet jeśli masz szerokogamutowca to DALEJ ma być profil monitora a nie żaden inny.

Podejrzewam, że wszystkie Twoje problemy z przeglądarkami wynikają z bałaganu w CMS i cudacznych ustawieniach. Safari, IE9 jaki i FastPictureViewer mają CMS i działają poprawnie. FF ma CMS ograniczonego do profili ICC v2 - stąd profile ICC v4 w teście ze strony ICC się źle wyświetlają. Problem w tym, że sporo szeroko gamutowców z LUT "zaszytym" w monitorze używa ICC v4.

EDIT: Wg. MOJEJ obecnej listy Photoshop, FastPictureViewer, IE9 i Safari działają zawsze poprawnie. Pozostałe.... różnie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-03-2011 o 21:53

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Profil monitora ma być na... profil monitora. NIE ŻADNE AdobeRGB. Nawet jeśli masz szerokogamutowca to DALEJ ma być profil monitora a nie żaden ... .
    Janusz ja mam podpiety profil monitora, w windowsie nic nie grzebałem więcej, naprawdę od jakiegoś czasu zachodzę w głowę o co biega w tym wszystkim.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Hässleholm

Domyślnie

Januszu, mam na stale podpiety pasujacy profil do mojego monitora sciagniety ze strony EIZO, nie windowsowski AdobeRGB (glupote wczesniej napisalem, przepraszam i zapomnij o tym) i efekty sa jak u Seby.
    Mnie ta sytuacja z kolorami jakos specjalnie nie przeszkadza, zdjecia obrabiane w LR i PS eksportowane do sRGB wygladaja tak jak planowalem na innych komputerach natomiast meczy fakt, ze trzeba metoda prob i bledow wynajdowac programy, ktore poprawnie widza kolory - ale taka chyba karma uzytkownikow szerokogamutowcow

Dla Firefoxa pomaga ustawienie w menu about:config (wpisac to w pasek adresu) wartosci parametru "1" dla gfx.color_management.mode - wlaczy to CMS. Bez tego zdjecia sRGB sa tak samo przebarwione jak w operze czy chrome (sprawdzone przed chwila). Taki myk z sieci, u mnie dziala

Pomecze Safari i IE9, pewnie skonczy sie lagodna reinstalacja systemu, ktory pewnie nagrabil sobie cala gore smieci przez ostatnie miesiace...

Moze komus przydadza sie linki: http://www.gballard.net/psd/srgbforwww.html# , http://www.gballard.net/photoshop/srgb_wide_gamut.html#

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    Dla Firefoxa pomaga ustawienie w menu about:config (wpisac to w pasek adresu) wartosci parametru "1" dla gfx.color_management.mode - wlaczy to CMS. Bez tego zdjecia sRGB sa tak samo przebarwione jak w operze czy chrome (sprawdzone przed chwila). Taki myk z sieci, u mnie dziala ......
    Bez ustawienia gfx.color.... FF źle wyświetla nieotagowane zdjęcia - nie przypisuje im domyślnie sRGB. Jeśli zdjęcie jest z tagiem sRGB to będzie wyświetlane dobrze. Zmiana tego parametru powoduje, że nieotagowanemu zdjęci przypisywany jest sRGB.

Podejrzewam, że dodatkowo masz bajzel z zapisem plików. Widac część zapisujesz bez tagu profilu. To jest "looking for trouble".

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Janusz ja mam podpiety profil monitora, w windowsie nic nie grzebałem więcej, naprawdę od jakiegoś czasu zachodzę w głowę o co biega w tym wszystkim.

Z Twojego przykładu to poprawnie wyświetla IE a FF ma jakieś takie wyblakłe. U mnie - po załadowaniu Twojego zdjęcia do PS czy FPV jest tak samo jak w u Ciebie w IE.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-03-2011 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Hässleholm

Domyślnie

Ok, dzieki za info. Co masz na mysli mowiac o zapisie plikow? Przy eksporcie wybieram zawsze przestrzen sRGB jezeli zdjecia ida do netu, PS rozpoznaje profil przypisany zdjeciom takze tu raczej jest wszystko ok.

U mnie przyklad Seby wyglada tak: w Operze zdjecie lewe przepalone, zdjecie prawe ok. W FF zdjecie lewe ok, zdjecie prawe wyblakle (tak samo w PS i FPV

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów