Przeglądałem sobie stronę BHPhoto&Video i zauważyłem notkę:
"Note! Pec-Pad's are not recommended for cleaning the CCD. It is not the same material used in the Sensor Swabs. PSI does not approve or warranty the CCD or any camera part from any damage caused by using non approved products"
Czyli jednak nie zalecają używania PecPadów do czyszczenia matryc, nie dają gwaracji, jak sie coś porysujeCo o tym myśleć?
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
najlepiej pójść do Pana w studio fotgraficznym i powinien wyczyścić. dla mnei zdrawidził nawet sposób z magnesem, ale, znaczy się nauczyłem się podglądając jego poczynania.
Witam!
Zauważyłem na swojej matrycy w 5D sporo "już przeszkadzających" pyłków nawet przy f8.
Oto przykładowe zdjęcie na f22
Co prawda już przy rozmiarze 800x533 dobrze widać o co chodzi ale daje jeszcze pełną rozdzielczość
http://www.przeklej.pl/plik/img-8646-jpg-0028og0ao1dc
Próbowałem już to wydmuchać "gruchą nr11" ale nic nie dało
Teraz pytanie czy czyszczenie na mokro w warunkach domowych pomoże?
Szczególnie boję się np o tego bruda (crop 100%):
i ogólnie dużo tego w prawym górnym rogu zdjęcia:
Dziś napisałem maila do serwisu i co ciekawe żytnia odpisała mi po około 5 minutach że koszt czyszczenia wyniesie 123zł plus wysyłka w obie strony.
Niby nie dużo ale jak za pół roku znowu mi się matryca zabrudzi to bezsensu ciągle do nich wysyłać dlatego wolałbym kupić sobie jakiś zestaw do czyszczenia.
I tu kolejne pytanie:-D
Czy taki zestaw firmy Visible Dust będzie ok?
http://allegro.pl/visible-dust-czysz...528632642.html
Widziałem że Janusz Body polecał tutaj Sensor Swaby ale na allegro ich nie ma a zamawianie z zagranicy raczej nie wchodzi w grę.
Ktoś używał Visible Dust? Nie zostawia smug?
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
Nie sensor swaby tylko PecPady i Eclipse ZE2 + potrzebna szpatułka w rodzaju sensor wand. Wszystko do kupienie 'nie-zagranicą' czyli w EU (podobno jesteśmy w tej organiozacji pare lat - czas się przełamać :-) ). Ja kupowałem kilkakrotnie na www.micro-tools.com - zero problemów. Paczka/list z Niemiec idzie 3-4 dni. Cła nie ma bo to EU.
Ostatnio czyściłem matrycę komuś z Płot (te koło Szczecina - 80 km). Nie jestem pewien ale to chyba było upaćkane właśnie tymi Twoimi Swabami. Szczerze mówiąc jak zobaczyłem to co było na matrycy to zwątpiłem. I to nawet bardzo.
EDIT: http://www.micro-tools.de/en/Sensor-...Wa-oxid-1.html
Taki zestaw wystarczy do wszystkiego i jest na parę ładnych lat. Zamiast E1 brałbym E2 - mniej agresywny ponoć i nadaje się do Nikonów.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-03-2011 o 17:57
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.