Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Cena/wybór

Mieszany widok

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Cena/wybór

Witam. Mam dylemat zwiazany z wyborem miedzy dwoma obiektywami. Narazie inne nie wchodza w gre. Temaqt dotyczy pewnie juz wszystkim do znudzenia "osluchanych" EF 50 1.4 i EF 85 1.8. Narazie nie planuej przesiadac sie na pelna klatke ze wzgledu na brak finansow, tak samo jak w gre nie wchodza drozsze obiektywy. Sprawa wyglada tak ze blizej mi jest do kupienia 50 ze wzgledu na to ze blizej moge podejsc do obiektu fotografowanego np. w pomieszceniach, jak rowniez na dworze czesto sie to zdarza ze odleglosc jest po prostu bliska, jesli chodzi o ostrosc "50" to podpinalem ja i mi to jak ten obiektyw rysuje sie podoba, choc fakt faktem trzeba sie z nim obchodzic umiejetnie, co do "85" to wiadomo, to po prostu dobry obiektyw. Choc jak dla mnie nie do wykorzystania w moim "ciasnym" mieszkanu, jedynie w plenerach.
    Tu pojawia sie problem, bo ceny sie mocno zmienily w ciagu ostatniego roku, nie planuej kupic uzywki, a cena "50" to 1350zl, cena "85" to 1420. Co byscie na moim miejscu wybrali, bo prawda jest taka ze 1350zl to sporo za "50" a z kolei 85 kosztuje bardzo tanio na ten moment. Przepraszam za infantylny moze temat, ale czasem cena tez potrafi byc decydujaca przy ostatecznym wyborze.
    CANON 40D + EF 24-105L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam! Na Twoim miejscu, na cropa brałbym 50-tkę, chociaż wtedy masz coś około 80mm więc w mieszkaniu i tak nie poszalejesz zbytnio... Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś...85 jest dla ciebie mało uniwersalne, 50 już bardziej. Co do cen, rzeczywiście mała różnica ale 85 jest 1.8 a 50-tka 1.4 więc jest pewna różnica, nieznaczna ale jednak jest. Osobiście na cropie lubię 50mm, które daje i tak ekwiwalent portretówki na ff i w przeciwieństwie do 85 bez problemu latam z nią po mieszkaniu.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kup 50/1.8 i 85/1.8 ... potem zawsze mozesz jeden sprzedac i ew. docelowo wymienic na 50/1.4

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ehhh, no Ok czyli pomimo wysokiej ceny (jak na dzis) i tak doradzacie zakup 50 1.4. Notabene 70-200 kosztuje 2000 tys. (tez stanial), tylko ze bez IS.
    CANON 40D + EF 24-105L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Jak 2000 tyś to strasznie drogo...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ces Zobacz posta
    Jak 2000 tyś to strasznie drogo...
    Domyślam się, że czepiasz się 2000 tys, a powinno być 2000zł

Nota Bene, 2000zł to średnia cena za nówkę.
    Nowy, na gwarancji najtaniej na A... w danej chwili to 1850zł.
    Taniej to tylko używki można wyrwać.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokup do tej 50-ki osłonę przeciwsłoneczną koniecznie. Zapnij i nie zdejmuj. Konstrukcja tego szkła jest bardzo delikatna i każde puknięcie może być przykre i kosztowne. Mój egzemplarz był już 2-krotnie serwisowany po takich przygodach. Osłona stanowi całkiem niezłą ochronę.

A co do meritum, to jak już zauważono, sam sobie odpowiedziałeś. Skoro 85 może być za wąskie, to nad czym tu się zastanawiać? Chyba, że nad czymś jeszcze szerszym.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Osłona przeciwsloneczna i filtr UV to przy 50 jest dla mnie oczywista oczywistosc, bo wiem ze to delikatne i kruche szklo. A co do szerszych....troszke nie ma w czym wybrac (w tym przedziale cenowym co 2 wymienione w temacie obiektywy), jak mam byc szczery.
    CANON 40D + EF 24-105L

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Osłona przeciwsloneczna i filtr UV to przy 50 jest dla mnie oczywista oczywistosc, bo wiem ze to delikatne i kruche szklo. A co do szerszych....troszke nie ma w czym wybrac (w tym przedziale cenowym co 2 wymienione w temacie obiektywy), jak mam byc szczery.
    Tak naprawdę to UV bym sobie darował, nic nie wnosi poza tym że zabezpiecza przed mechanicznym uszkodzeniem soczewki.
    Soczewka ma dosyć małe rozmiary i jest głęboko schowana.
    Jeśli już miało by coś nastąpić jakieś uderzenie czy cokolwiek to i tak liczyć się trzeba z tym że uszkodzeniu może ulec mechanizm który przesuwa tubusem.Oczywiście to tylko moje skromne zdanie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Tylko czy oslona p.sloneczna nie przykrywa przypadkiem pierscienia ostrosci, bo w 24-105 tak wlasnie jest co uniemozliwia strojenie reczne wowczas???
    No co Ty, gdzieś się tego naczytał ? nie spotkałem się aby pierścień regulacji ostrości w jakimkolwiek szkiełku był zasłonięty osłona p.słoneczną, a tym bardziej w eLce 24/105
    Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 30-03-2011 o 10:32 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów