Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Cena/wybór

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Cena/wybór

Witam. Mam dylemat zwiazany z wyborem miedzy dwoma obiektywami. Narazie inne nie wchodza w gre. Temaqt dotyczy pewnie juz wszystkim do znudzenia "osluchanych" EF 50 1.4 i EF 85 1.8. Narazie nie planuej przesiadac sie na pelna klatke ze wzgledu na brak finansow, tak samo jak w gre nie wchodza drozsze obiektywy. Sprawa wyglada tak ze blizej mi jest do kupienia 50 ze wzgledu na to ze blizej moge podejsc do obiektu fotografowanego np. w pomieszceniach, jak rowniez na dworze czesto sie to zdarza ze odleglosc jest po prostu bliska, jesli chodzi o ostrosc "50" to podpinalem ja i mi to jak ten obiektyw rysuje sie podoba, choc fakt faktem trzeba sie z nim obchodzic umiejetnie, co do "85" to wiadomo, to po prostu dobry obiektyw. Choc jak dla mnie nie do wykorzystania w moim "ciasnym" mieszkanu, jedynie w plenerach.
    Tu pojawia sie problem, bo ceny sie mocno zmienily w ciagu ostatniego roku, nie planuej kupic uzywki, a cena "50" to 1350zl, cena "85" to 1420. Co byscie na moim miejscu wybrali, bo prawda jest taka ze 1350zl to sporo za "50" a z kolei 85 kosztuje bardzo tanio na ten moment. Przepraszam za infantylny moze temat, ale czasem cena tez potrafi byc decydujaca przy ostatecznym wyborze.
    CANON 40D + EF 24-105L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam! Na Twoim miejscu, na cropa brałbym 50-tkę, chociaż wtedy masz coś około 80mm więc w mieszkaniu i tak nie poszalejesz zbytnio... Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś...85 jest dla ciebie mało uniwersalne, 50 już bardziej. Co do cen, rzeczywiście mała różnica ale 85 jest 1.8 a 50-tka 1.4 więc jest pewna różnica, nieznaczna ale jednak jest. Osobiście na cropie lubię 50mm, które daje i tak ekwiwalent portretówki na ff i w przeciwieństwie do 85 bez problemu latam z nią po mieszkaniu.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kup 50/1.8 i 85/1.8 ... potem zawsze mozesz jeden sprzedac i ew. docelowo wymienic na 50/1.4

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ehhh, no Ok czyli pomimo wysokiej ceny (jak na dzis) i tak doradzacie zakup 50 1.4. Notabene 70-200 kosztuje 2000 tys. (tez stanial), tylko ze bez IS.
    CANON 40D + EF 24-105L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Jak 2000 tyś to strasznie drogo...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokup do tej 50-ki osłonę przeciwsłoneczną koniecznie. Zapnij i nie zdejmuj. Konstrukcja tego szkła jest bardzo delikatna i każde puknięcie może być przykre i kosztowne. Mój egzemplarz był już 2-krotnie serwisowany po takich przygodach. Osłona stanowi całkiem niezłą ochronę.

A co do meritum, to jak już zauważono, sam sobie odpowiedziałeś. Skoro 85 może być za wąskie, to nad czym tu się zastanawiać? Chyba, że nad czymś jeszcze szerszym.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Osłona przeciwsloneczna i filtr UV to przy 50 jest dla mnie oczywista oczywistosc, bo wiem ze to delikatne i kruche szklo. A co do szerszych....troszke nie ma w czym wybrac (w tym przedziale cenowym co 2 wymienione w temacie obiektywy), jak mam byc szczery.
    CANON 40D + EF 24-105L

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Dołączę się do wypowiedzi Kolaj, z tą osłoną ta faktycznie dobry pomysł ja od początku zakupiłem osłonę i jej nie ściągam, po tym co piszą na forach to 50tka ponoć konstrukcyjnie ma delikatny wychodzący tubus, osobiście tego nie doświadczyłem i oby nie, ale wolę chuchać na zimne, co nie zmienia faktu że obchodzę się z nią jak z jajkiem.
    Generalnie fajne szkło ale na cropie jeśli chodzi o mieszkanie też może być ciasno w niektórych przypadkach.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tylko czy oslona p.sloneczna nie przykrywa przypadkiem pierscienia ostrosci, bo w 24-105 tak wlasnie jest co uniemozliwia strojenie reczne wowczas???
    CANON 40D + EF 24-105L

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów