Witam. Mam dylemat zwiazany z wyborem miedzy dwoma obiektywami. Narazie inne nie wchodza w gre. Temaqt dotyczy pewnie juz wszystkim do znudzenia "osluchanych" EF 50 1.4 i EF 85 1.8. Narazie nie planuej przesiadac sie na pelna klatke ze wzgledu na brak finansow, tak samo jak w gre nie wchodza drozsze obiektywy. Sprawa wyglada tak ze blizej mi jest do kupienia 50 ze wzgledu na to ze blizej moge podejsc do obiektu fotografowanego np. w pomieszceniach, jak rowniez na dworze czesto sie to zdarza ze odleglosc jest po prostu bliska, jesli chodzi o ostrosc "50" to podpinalem ja i mi to jak ten obiektyw rysuje sie podoba, choc fakt faktem trzeba sie z nim obchodzic umiejetnie, co do "85" to wiadomo, to po prostu dobry obiektyw. Choc jak dla mnie nie do wykorzystania w moim "ciasnym" mieszkanu, jedynie w plenerach.
Tu pojawia sie problem, bo ceny sie mocno zmienily w ciagu ostatniego roku, nie planuej kupic uzywki, a cena "50" to 1350zl, cena "85" to 1420. Co byscie na moim miejscu wybrali, bo prawda jest taka ze 1350zl to sporo za "50" a z kolei 85 kosztuje bardzo tanio na ten moment. Przepraszam za infantylny moze temat, ale czasem cena tez potrafi byc decydujaca przy ostatecznym wyborze.